Els centres de salut també realitzaran PCR a partir del dilluns

A partir d’ara, els metges i metgesses d’atenció primària realitzaran PCR a totes les persones que presenten símptomes i faran seguiment dels seus contactes per a evitar possibles brots

Guardar

laboratorios-pruebas-covid19
laboratorios-pruebas-covid19

A partir del pròxim dilluns, els centres de salut d'atenció primària també realitzaran PCR per a identificar casos positius per coronavirus. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que ha explicat que des de hui la Comunitat Valenciana oferirà exclusivament les dades confirmades per PCR i no per test ràpids per a adequar-se al criteri que el Ministeri de Sanitat tindrà en compte per a la desescalada.

Barceló ha destacat que els centres d'atenció primària juguen un paper fonamental en la gestió d'aquesta pandèmia i en la desescalada serà encara més clau. Fins ara, els professionals sanitaris d'aquests espais s'encarregaven de fer un seguiment de pacients amb símptomes compatibles amb el coronavirus, la qual cosa ha possibilitat que molts no s'hagen hagut de traslladar a hospitals.

La novetat és que amb l'inici de la fase 1 del dilluns –a la qual s'agregaran les províncies o departaments sanitaris valencians si tot segueix com fins ara, segons Barceló-, aquests centres a més de fer seguiment, realitzaran PCR. "Quan es detecten possibles casos de coronavirus, aquests professionals ordenaran la realització de la prova en un màxim de 24 hores i podran establir l'itinerari i seguiment dels contactes que ha pogut tindre aquesta persona. D'aquesta manera, podran desplegar tots els mecanismes de traçabilitat per a poder anar tallant els contagis", ha declarat.

A més, la titular de Sanitat ha declarat en la seua compareixença que també es realitzaran PCR quan les persones presenten símptomes i hagen donat positiu en el ràpid. Si el resultat és positiu, com s'ha assenyalat, els sanitaris i sanitàries identificaran als qui han tingut contacte amb aquesta persona per a tallar el brot.

La consellera ha posat l'accent que hi ha suficients recursos per a fer aquest canvi, perquè hi ha suficients PCR. "Els nostres microbiòlegs han fet un excel·lent treball durant tot aquest temps i estan preparats per a realitzar aquestes anàlisis. Però també sumarem altres centres i en aquesta desescalada necessitarem treballar amb les mútues i els serveis de prevenció de riscos laborals juntament amb atenció primària i hospitalària per a marcar la traçabilitat".

Així mateix, ha assenyalat que s'ampliaran les plantilles dels centres de salut, encara que de moment no ha donat detalls perquè s'està ultimant el pla. El que sí que ha avançat és que aquestes incorporacions es realitzaran al llarg de les tres fases de la desescalada, que segons va assenyalar la setmana passada el president del Govern, Pedro Sánchez, s'espera que dure unes 8 setmanes.

Respecte a per què a partir d'ara tan sols es facilitarà informació sobre les dades confirmades per PCR, ha explicat: "El Ministeri està tenint en compte els casos que estan confirmats per PCR perquè detecta la fase més aguda de la malaltia, que és la clau. Per tant, per al Ministeri de Sanitat és la prova per a comptar la cadena de contagis i això serà el que es tindrà en compte per a la desescalada. La detecció precoç ens podrà permetre tallar qualsevol contagi".

64 casos positius per coronavirus des d'ahir

En aquest sentit, la titular de Sanitat ha confirmat que s'han registrat 64 casos positius de COVID-19 amb PCR, per la qual cosa el total acumulat d'aquests positius en la Comunitat Valenciana és de 10.500. Per províncies, 1.435 s'han produït a Castelló, 5.388 a València i 3.677 a Alacant.

Així mateix, 6 de cada 10 persones s'han recuperat de la malaltia. Entre ahir i hui s'han donat 149 altes hospitalàries, una xifra que ascendeix a 7.655 des que va començar la pandèmia. 34 persones més s'han recuperat a Castelló, 60 a Alacant i 55 a València, ha destacat Barceló.

D'altra banda, hi ha 11 ingressos des d'ahir i 9 pacients menys en l'UCI, per la qual ha passat el 2,6% de les persones hospitalitzades per la COVID-19. Ara mateix hi ha 610 persones ingressades, 58 d'elles a Castelló (14 en l'UCI), 164 a Alacant (40 en l'UCI) i 348 a València (51 en l'UCI).

Malauradament, 10 persones han perdut la vida des d'ahir, 3 d'elles en residències de majors. Segons ha detallat la consellera, s'han produït 2 morts a Castelló, 5 a Alacant i 3 a València.

A més, s'han fet 171.513 proves en total per a identificar els casos de COVID-19 en la Comunitat Valenciana: 124.035 PCR i 47.478 ràpids.

Respecte a les residències, des de l'inici de la crisi sanitària hi ha hagut 155 centres afectats, ja siga per contagis sols en una persona de la plantilla o per brots entre residents. No obstant això, 81 d'elles ja estan lliures de coronavirus, la qual cosa suposa el 53%.

Ara mateix, continuen actives 74 residències (13 a Castelló, 18 a Alacant i 43 a València) i 30 d'elles estan sota supervisió directa de Sanitat (9 a Castelló, 8 a Alacant i 13 a València). Respecte a com preveu la Conselleria de Sanitat la desescalada d'aquests centres, Barceló ha assenyalat que a mesura que s'avance en la desescalada, s'anirà elaborant un pla, "però sempre tenint en compte que cal tindre una especial protecció sobre els majors".

Arxivat a:

Destacats