caixa popular

La Reial Senyera, protagonista del 9 d'Octubre

La solemne Baixada de la Senyera començarà a les 12.00 hores en la Plaça de l’Ajuntament

La Reial Senyera, protagonista del 9 d'Octubre
09/10/2018 -

València celebra, hui, el Dia de la Comunitat Valenciana. Un 9 d’Octubre que commemora la conquesta de la ciutat per les tropes de Jaume I i, que, a més dels diferents actes que se celebraran al llarg del dia, sens dubte, la Senyera serà la protagonista principal. Durant tot el dia d’ahir, els valencians pogueren contemplar de prop la Reial Senyera que, com cada any, s’exposa en el Saló de Cristall. No obstant això, el seu dia més important serà hui, 9 d’Octubre.

Com mana la tradició, després de la recepció de la corporació municipal, autoritats i convidats en el Consistori, i de la lectura del decret de l’Alcaldia, es procedeix al lliurament de la Senyera en l’Arxiu Municipal per a, a les 12.00 hores, realitzar la tradicional Baixada de la Senyera per la balconada de l’Ajuntament. Milers de valencians es concentren en el cor de la ciutat per a no perdre’s un dels actes més solemnes i emotius del 9 d’Octubre.

Mentre sona l’Himne Nacional i són disparades les 21 salves d’honor, la Senyera és despenjada mitjançant cordes per la balconada, però sense inclinar-se. I és que, des de l’any 1365, i per privilegi del Rei Pedro, el Cerimoniós, la Senyera valenciana no pot inclinar-se ni davant res, ni davant ningú. Un motiu que mostra per què la Reial Senyera no pot eixir per la porta del Consistori.

A continuació, arranca la Processó Cívica, en la qual participen autoritats civils, agrupacions falleres, associacions, entitats professionals, gremis, etc. Enguany, serà la primera tinent alcalde i portaveu socialista, Sandra Gómez, la portadora de la Reial Senyera durant tota la processó. Així mateix, la tradició estableix que una de les borles que pengen del masteler de la Senyera li correspon portar-ho al secretari general de l’Ajuntament, mentre que la resta es reparteixen entre els regidors de l’arc polític municipal.

El recorregut de la Processó Cívica partirà des de la Plaça de l’Ajuntament, i seguirà pel carrer Sant Vicent, la Plaça de la Reina, carrer la Pau i la Plaça d’Alfons el Magnànim. Una vegada allí, es procedirà a l’ofrena floral davant l’estàtua de Jaume I, situada en el Parterre. Finalment, es reprendrà la processó pel carrer Pintor Sorolla, carrer de les Barques i Plaça de l’Ajuntament.

Una vegada en el mateix punt de partida, es farà lliurament de la Senyera. D’aquesta manera, tornarà a pujar-se fins a la balconada, al so de l’Himne de València i el tret de les salves d’ordenança, per a ser guardada en l’Arxiu Municipal fins a l’any següent. Aquest acte finalitzarà amb el tret d’una mascletà, a càrrec de la pirotècnia Aitena. Un espectacle ple de sorpreses, que no han volgut desvetlar, però que han assegurat que la Senyera serà la protagonista, i lluirà en la seua màxima esplendor.

Més informació


try valencia

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + dinou =