25n
25N
25N

Reobri l'oci nocturn amb la confiança posada en el "trellat" dels joves

Les bones dades epidemiològiques permeten reobrir l’oci nocturn amb un 50% d’aforament interior i tancant a les 2 de la matinada

Reobri l'oci nocturn amb la confiança posada en el "trellat" dels joves

Deu mesos després de la resolució de la Conselleria de Sanitat que decretava el tancament de l’oci nocturn en la Comunitat Valenciana, la mesa interdepartamental de la Generalitat va decretar ahir la seua obertura a partir del pròxim 8 de juny. I ho farà adaptant el seu horari de tancament a les 2 de la matinada amb la perspectiva que puga ampliar-se de cara al mes de juliol, quan es tornaran a revisar aquestes mesures.

Una ampliació que, en cas de produir-se, seria fins a les 3 del matí. De fet, el Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes va aprovar el dimecres, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, el document d’obligat compliment per a la “nova normalitat” en la qual, entre altres mesures, es permet obrir els locals d’oci nocturn fins a les 03.00 hores en aquells territoris que no tinguen risc o estiguen en nivell 1 del “semàfor” de Sanitat. Aquestes mesures seran d'”obligat compliment” fins que s’aconseguisca el 70% de població immunitzada, per la qual cosa estaran vigents durant la campanya estival.

A més de l’horari decretat per al tancament, s’ha establit un aforament interior del 50%, si bé les terrasses a l’aire lliure d’aquests establiments podran ocupar la totalitat de les taules permeses sempre assegurant la distància entre taules abans esmentada. En el decret s’especifica que no estarà permés el ball.

CONFIANÇA EN ELS JOVES

En aquest sentit, el president Ximo Puig recordava ahir, durant l’anunci de les noves mesures, que “els nous malalts de Covid-19 provenen de la gent més jove” i reiterava la petició de màxima precaució: “confie en els joves i en la societat valenciana, amb ‘trellat’ hem arribat fins ací i ara fem un pas més amb prudència i cap a un horitzó de recuperació”.

Preguntat per la raó per la qual la reobertura no es farà fins a les 3 del matí, com seria possible per les dades epidemiològiques de la Comunitat Valenciana, reconeixia que “s’obri ja, és un avanç; és cert que pot no ser suficient per a l’activitat de negoci, però també és cert que hem d’arribar a juliol en les millors condicions per a garantir un estiu el més beneficiós possible”, asseverava.

En aquesta línia, el president va valorar que va ser la consellera Barceló la que ahir va propiciar que en la Comissió Interterritorial s’obrira aquest debat, al mateix temps que insistia que es reobri aquest oci perquè hi ha un avanç substancial en el territori valencià, però també s’està veient en els últims dies que creixen els casos en la població més jove. “Entenc al sector, però cal ser molt prudent. No estem en la superació absoluta de la pandèmia i cal ser conscients“.

UN SECTOR MOLT AFECTAT

El sector de l’oci nocturn ha sigut un dels més afectats per les restriccions imposades per la Generalitat Valenciana per a fer front a la pandèmia. Des del Consell es va flexibilitzar a la fi de 2020 la normativa autonòmica d’espectacles per a possibilitar que algunes de les activitats de l’oci nocturn es pogueren desenvolupar de dia. Una fórmula legal temporal per a autoritzar i capacitar als ajuntaments de la Comunitat Valenciana perquè tramitaren canvis en les llicències d’activitat d’empreses d’oci nocturn per a desenvolupar el seu treball en les mateixes condicions que ho fan bars i cafeteries, com que no podien fer-ho de nit per qüestions sanitàries. Una mesura que, al costat dels 8 milions d’euros en ajudes destinades al sector, ha ajudat a esmorteir en part els efectes negatius del tancament.

Aquesta progressiva relaxació de les restriccions s’ha produït després de seguir la que el cap de Consell denominava la “via valenciana”, que ha permés fer un esforç col·lectiu i “consolidar una situació sanitària única: onze setmanes amb la incidència més baixa d’Espanya, sent una referència europea i el destí més segur al costat de Malta“.

“Els valencians hem arribat a un punt d’inflexió” en el qual les dades permeten mirar “amb esperança”. Així i tot, Puig va insistir que “l’obertura continua sent prudent, responsable i coherent i el nou avanç es farà seguint quatre eixos: mantenir l’orgull que la societat valenciana ha aconseguit salvar milers de vides; prudència màxima; intensificar la vacunació massiva en la mesura que siga possible i avançar en una obertura que ens retorne el davant possible a la normalitat”.

“La Generalitat vol mantenir aquesta actitud perquè ara és el moment de començar a parlar de la recuperació econòmica, social i emocional“, va afirmar el president.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + tretze =