25n
25N
25N

Rafelbunyol aposta per la formació com a eina per a lluitar contra la violència de gènere

Rafelbunyol aposta per la formació com a eina per a lluitar contra la violència de gènere
27/06/2019 -

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Rafelbunyol, durant tot el curs escolar, ha estat realitzant tallers de formació com a eina per a lluitar contra la violència de gènere en un dels grups poblacionals de més difícil accés i en els quals major incidència es requereix: la joventut.

Un dels eixos principals del Pla Municipal Contra la Violència de Gènere de Rafelbunyol és la prevenció, sensibilització i formació. Per això, gràcies als fons destinats del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere als Ajuntaments, s’han dut a terme diversos tallers de sensibilització utilitzant com a vehicle el mitjà en el qual la joventut se sent més còmoda: internet.

Les xarxes socials i les noves tecnologies han desencadenat un considerable ascens de la violència, especialment entre la joventut No obstant això, si l’educació és el problema, també pot ser la solució, utilitzant-se com a eina de canvi.

“L’educació a les i els joves és fonamental, per a ensenyar que el colp no és l’única forma de violència. L’ús de WhatsApp i de les xarxes socials per a compartir vídeos de caràcter sexual o d’assetjament, també és violència de gènere” declara Alicia Piquer, regidora d’igualtat.

El primer dels tallers va ser el de Creació Audiovisual i Gènere, en el qual va participar l’alumnat de 4t d’ESO. A través de l’acostament al llenguatge audiovisual i l’anàlisi dels elements bàsics que conformen les obres audiovisuals, es va assignar al telèfon mòbil utilitats pràctiques productives i creatives, més enllà de la comunicació i l’accés a les xarxes socials.

A més d’aconseguir la implicació de l’alumnat per a crear una obra audiovisual, que pot visionar-se en el canal de youtube de l’Ajuntament, es va aconseguir que identificara l’assetjament com la principal acció de control, dominació i violència en els entorns escolars de manera transversal sobre els grups de la diversitat, funcional, sexual, de gènere, etc…

Els cursos de 2n i 3r d’ESO van treballar el tema de la igualtat a través del Taller Videojocs i Youtubers: on se’ls va convidar a plantejar-se qüestions, que tal vegada fins ara no s’havien plantejat, com la presència o absència de rols de gènere i vestimenta en els personatges dels videojocs o la reproducció del sexisme en els vídeos d’alguns youtubers, per a després debatre sobre les seues diferents postures.

Aquests tallers persegueixen la prevenció de la violència de gènere. Raó per la qual es va considerar interessant acostar-les la realitat a través d’un cas real.
Com a fi a aquest cicle de tallers, es va dur a terme una xarrada per a l’alumnat de Batxillerat de l’IES i de l’Escola d’Adults de Rafelbunyol en el qual una tècnica de l’Associació Alanna va acompanyar a una usuària que va exposar el seu procés i vivència en primera persona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + deu =