La Figuera llança un programa de ràdio on els més menuts són els protagonistes

Tots els dijous, a les 18.00 hores, tens una cita amb Ràdio La Figuera per a gaudir d’una vesprada diferent

Guardar

radiofiguera_cast
radiofiguera_cast

El col·lectiu de Benimaclet La Figuera ha llançat una ràdio centrada en els més menuts per a passar la quarantena d'una forma completament diferent. I és que, en aquesta ocasió, els xiquets i xiquetes prenen la ràdio formant part activa de la seua programació i, fins i tot, proposant continguts per a futurs programes. El passat 26 de març s'emetia el primer programa i, des de llavors, l'acolliment ha sigut boníssim, i "moltes famílies s'han anat unint a aquest projecte".

Durant l'hora que dura el programa, la ciutadania pot gaudir d'entrevistes, minuts musicals, connexions en directe amb famílies, recomanacions de llibres, contes llegits pels més menuts de la casa i, fins i tot, reptes setmanals. La idea és "tornar a eixos moments en els quals una comunitat, en la distància, comparteix un moment". Parlem amb Alba Oller, una de les creadores de Ràdio La Figuera per a explicar-nos més detalls.

Com va sorgir aquesta iniciativa?

La Figuera funcionava com un espai lliure d'aprenentatge i oci les vesprades, hi ha una comunitat de famílies que participen del projecte i a l'arribar la quarantena vam buscar formes per poder continuar en contacte i, a més, oferir alternatives d'oci a les famílies aquests dies. La ràdio recupera d'alguna forma eixa sensació d'estar totes a la mateixa hora compartint un moment.

De quina manera poden participar els més menuts al programa? Quines són les seues aportacions?

Cada programa proposem diferents formes de participar, volem que siguen elles les que creen contingut, no només rebre'l i entretenir-se. Poden enviar un conte que els agrade i vulguen compartir gravant-ho en un àudio, llegit, amb l'ajuda de les famílies... El poden enviar al correu: [email protected]

També cada sessió proposem un repte, són propostes abstractes i creatives per a fer a casa, les famílies ens envien com ho han fet al correu o ens etiqueten a xarxes: @lafiguerabenimaclet

Per últim hem generat "El consell de sàvies" on posem consells que ens envia la xicalla per passar aquests dies i així ho poden compartir amb altres.

Hi ha hagut alguna anècdota divertida que pugueu compartir?

És molt divertit com la xicalla d'ara es fa al format ràdio, tots els programes cridem a una família en directe i fem una prova abans, intenten ensenyar-nos coses de la seua casa, es queixen que no ens veuen, es menegen i s'allunyen del micro... Està sent una experiència prou divertida.

Digueu que és un programa per a tota la família, quins aspectes teniu en compte per a fer una programació atractiva per a tots els públics?

Mantenim la nostra idea que la xicalla són les persones del present, no del futur. Nosaltres pensem que moltes vegades s'adapten en excés les coses que es preparen per a la xicalla, una entrevista pot ser interessant per a una adulta i també per a persones menudes, però sobretot hi ha coses que ens agraden a totes: una persona major també gaudeix del fet que li conten un conte, la música que li agrada a les persones menudes no té per què ser suau i dolça... els encanta el punk, el rock... els temes escatològics fan riure a grans i xicotets per exemple.

Abans d'açò vam fer "Les Festetes" per exemple, i part de la programació era un concert de Mr. Perfumme, que no és un grup per a xicalla com a tal, però ho vam fer a la vesprada i així, pares i mares poden gaudir d'un concert sense que siga de nit, i les menudes poden ballar i estar de festa amb la seua família.

També heu apostat per pegar-li la volta al concepte de com passar la quarantena amb xiquets per la de com passar-la amb els pares i mares...

Ara mateix no deixem de veure consells i propostes per a pares i mares de com passar la quarantena amb els seus fills i filles, moltes propostes que busquen ocupar el seu temps, entretenir, no parar de produir... nosaltres pensem que les menudes també tenen veu i proposem que entre elles es donen consells per passar aquests dies: què fer quan estàs avorrit, com reaccionar quan les adultes estan enfadades o tristes... Un exemple és un dels xiquets que es queixava del teletreball del seu pare. Pensem que cal donar-li la volta i no ser condescendents amb les menudes, tenen molt a dir ara i molt a aportar, és època d'aprendre d'elles.

Com ha sigut l'acollida?

Estem molt contentes de la rebuda que ha tingut, en primer lloc, per les famílies sòcies de La Figuera que van començar el projecte amb nosaltres i fan la ràdio amb les seues aportacions, però també en totes les persones que no ens coneixien o no formaven part inicialment de la comunitat i ara ens envien fotos dels reptes, contes, cançons... Es genera molta expectativa entre les menudes, ens conten que estan esperant que siga l'hora, i s'emocionen prou esperant escoltar-se, també perquè saben que els escolta altra gent.

El programa es pot escoltar tots els dijous, a les 18.00 hores, a la pàgina web de La Figuera. A més, també es poden escoltar en format podcast a la mateixa web: http://lafiguera.catxirulolab.org/radio/.

Arxivat a:

Destacats