25n
Orgull
Orgull

Quirónsalud realitzarà proves gratuïtes per a la detecció precoç del càncer de còlon

Quirónsalud realitzarà proves gratuïtes per a la detecció precoç del càncer de còlon
28/03/2019 -

Els hospitals Quirónsalud València i Torrevella posen en marxa una campanya gratuïta de diagnòstic precoç del càncer de còlon amb motiu del dia mundial d’aquesta patologia, que se celebra el 31 de març.

La iniciativa consisteix a practicar exàmens gratuïts de sang oculta en femta a la població en general i a pacients del centre hospitalari, amb edats compreses entre 50 i 74 anys, que no presenten símptomes digestius (sang manifesta en la femta, dolor abdominal, canvi del ritme intestinal, etc.).

L’objectiu de la campanya, detallen des del grup sanitari, és sensibilitzar a la població sobre la importància de la prevenció i de la detecció precoç per a un bon pronòstic d’aquesta malaltia.

Per a la seua realització, els pacients interessats a realitzar-se les proves en el centre de València poden passar de l’1 al 5 d’abril horari exclusiu de 10.00 a 12.00 hores per a recollir el kit necessari per a efectuar l’anàlisi en l’estand instal·lat en el centre hospitalari situat en el número 14 de l’Avinguda Blasco Ibáñez. El lliurament de les mostres en aquest centre es realitzarà del 8 al 12 d’abril en horari de 12.00 a 14.00 hores en el servei de laboratori del mateix centre.

Per part seua, el centre hospitalari de Torrevella entregarà els kits de l’1 al 5 d’abril en horari exclusiu de 10.00 a 14.00 hores i la recollida de mostres del 8 al 12 d’abril en el mateix horari. A més el centre ha habilitat el següent telèfon 966909506 on les persones interessades podran sol·licitar informació en el telèfon o el correu prevencion.trv@quironsalud.es o a través de la web https://www.quironsalud.es/torrevieja/es/campana-prevencion-cancer-colon

XIFRES

El càncer de còlon és un dels tumors més freqüents als països occidentals i constitueix un problema mundial de salut pública. Es tracta del segon tipus de tumor, tant en homes com en dones, després del càncer de pròstata i el de mama, respectivament, segons dades de l’Associació Espanyola contra el Càncer del 2018.

Quan es consideren tots dos sexes conjuntament, ocupa el primer lloc en incidència i representa la segona causa de mort per càncer. A Espanya, s’estima que es diagnostiquen 26.000 nous casos cada any, detallen des de Quirónsalud.

El càncer de còlon és la patologia oncològica més freqüent a Espanya. No obstant això, quan es detecta a temps, aquest tumor pot curar-se en el 90% dels casos. La majoria dels càncers colorectals es desenvolupen sobre lesions precursores (pòlips) i necessiten entre 10 i 15 anys d’evolució.

Mitjançant les diferents proves diagnòstiques “no solament es pot detectar precoçment quan encara no ha donat símptomes, sinó que també es pot previndre en localitzar i extirpar els pòlips existents abans que es malignessen”, destaca el doctor Pedro Bretcha, cap de la Unitat de Cirurgia Oncològica i Cirurgia General i Digestiva.

La taxa d’èxit de la laparoscòpia o tècnica mínimant invasiva en la cirurgia del càncer de còlon o recte és molt alta, superior al 80%. “No obstant això, requereix una formació i entrenament molt exhaustius. Actualment està cirurgia ha de realitzar-se per cirurgians amb especial dedicació a aquesta, coneguts com a coloproctóleg o cirurgians colorectals, ja que només l’alta especialització ha demostrat ser un factor fonamental a l’hora d’obtindre bons resultats oncològics”, ressalta el doctor Blas Flor, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Quirónsalud de València i especialista en Cirurgia Oncològica.

En l’actualitat, la tècnica quirúrgica d’elecció per al càncer de còlon és la colectomia per via laparoscòpica, ja que els seus resultats han demostrat ser oncològicament similars a la cirurgia oberta però aportant tots els avantatges d’un abordatge mínimament invasiu com seria un nombre menor de transfusions, infeccions i hèrnies, estades hospitalàries més curtes i millors resultats estètics. Gràcies a aquesta tècnica la qualitat de vida dels pacients operats per neoplàsia de còlon ha aconseguit quotes molt altes, podent portar una vida quasi normal, molt similar a la que portaven abans de l’operació.

EL TEST

El test de sang oculta en femta és una prova no invasiva que consisteix a comprovar, d’una forma ràpida i senzilla, la presència de sang no visible en les deposicions amb l’objectiu de detectar l’existència d’una lesió colorectal. Per a això, el pacient ha de depositar una xicoteta quantitat de femta en el kit que se li donarà a aquest efecte i entregar-lo després en els punts de recollida on els especialistes la sotmetran a anàlisis.

Obtindre un resultat negatiu en la prova “indica que és poc probable que aqueixa persona tinga càncer de còlon, encara que la sensibilitat varia del 40 al 60%. Per això, es recomana repetir la prova cadascun o dos anys i consultar al metge en cas que senta molèsties”, adverteix la doctora Marta Ponce, especialista en Aparell Digestiu de l’Hospital Quirónsalud València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 4 =