Què són els ERTOS per rebrot i qui pot sol·licitar-ho?

El tancament de l'oci nocturn i els continus rebrots per Coronavirus obliguen les empreses a prendre mesures per a tirar avant

Guardar

teletrabajo
teletrabajo

Quan va començar el procés de desescalada, després que les famílies espanyoles estigueren confinades en els seus domicilis per la pandèmia derivada del Coronavirus, les autoritats alertaven de l'aparició de possibles rebrots. L'estiu va arribar, i amb això, el nombre de rebrots va començar a multiplicar-se de manera exponencial i alarmant. Per això, l'augment per contagi de Covid-19 en algunes comunitats autònomes han tornat a posar contra les cordes a centenars de negocis que havien anat recuperant a poc a poc la seua activitat i, amb ella, als seus empleats de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per causa de força major. En les últimes setmanes, Espanya ha detectat més de 200 brots actius de Coronavirus el que ha suposat la implantació de noves mesures de control tant per part del Govern espanyol com de la Generalitat Valenciana. Una de les quals més ocupació ha destruït ha sigut el tancament de l'oci nocturn, per tant, l'ERTO per rebrot és una de les opcions que més estan sol·licitant les empreses. Així i tot, al ser un règim nou, molts tenen dubtes sobre com demanar un ERTO per rebrot o saber en què consisteix realment.

El nou ERTO per rebrot va ser aprovat pel Govern el passat 26 de juny a conseqüència d'un acord amb els empresaris i sindicats. En ser una figura tan nova, s'ha generat una gran confusió a l'hora de sol·licitar-ho en la majoria de les empreses interessades, especialment les de l'oci nocturn i les de restauració i hostaleria. Amb motiu de procedir a un aclariment, la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral de la Comunitat Valenciana ha generat una instrucció aclarint l'ús del nou ERTO, conegut col·loquialment com a rebrot, encara que legalment continua sent el mateix ERTO de força major que estava en vigor fins a l'1 de juliol però amb variacions.

El canvi més destacat de l'ERTO per rebrot, previst en el Reial decret llei 24/2020 de 26 de juny, és que permet incloure a treballadors que no hagen estat anteriorment afectats per ERTO, a diferència de l'ERTO per força major. En concret, les empreses de la Comunitat Valenciana que s'hagen vist afectades o es puguen veure afectades per l'adopció de mesures de restricció o contenció i que, com a conseqüència, vegen impedida el desenvolupament de la seua activitat, "podran tramitar un ERTO per Rebrot, conforme a l'article 47.3 de l'Estatut dels Treballadors i la Disposició Addicional Primera del Reial decret llei 24/2020".

La Direcció de Treball valenciana, després de consultar amb el Ministeri de Treball, ha assenyalat que entre les mesures de restricció es troben "les noves decisions que s'estan adoptant per les autoritats de la Unió Europea (UE) o d'altres països que afecten directament el sector d'hostaleria i, també, les recentment adoptades per les autoritats sanitàries amb vista a les restriccions de mobilitat o sobre l'oci nocturn" segons publica un article en El Economista. No obstant això, també podran acollir-se a aquests ERTOS per rebrot les empreses de qualsevol activitat o sector que vegen impedida el desenvolupament de la seua activitat per l'adopció de noves mesures de restricció.

Per a tramitar els nous ERTO, les empreses hauran de formalitzar la seua presentació davant l'autoritat laboral de la Comunitat (en cada comunitat hi ha una autoritat laboral en ser matèria transferida, excepte per a grans empreses amb seus repartides per tota Espanya) que, conforme a l'article 47.3 de l'Estatut dels Treballadors, haurà de dictar Resolució constatant la concurrència de la causa.

En aquests casos, les exempcions de quotes a la Seguretat Social s'aplicaran a l'abonament de l'aportació empresarial, així com del relatiu a les quotes per conceptes de recaptació conjunta: en empreses de menys de 50 treballadors el 80% de l'aportació empresarial reportada durant el període de tancament i fins al 30 de setembre, i en les de 50 o més treballadors el 60%.

D'aquesta manera, en els ERTO-rebrot les causes al·legades no es podran entendre com a justificant per a extingir el contracte a cap treballador, ni tampoc un acomiadament. Per a les empreses que siga la primera vegada que sol·liciten aquestes mesures extraordinàries previstes en matèria de cotitzacions, el termini de sis mesos del compromís de manteniment de l'ocupació va començar a computar-se des del 27 de juny, per la qual cosa ja poden acollir-se al termini.

Destacats