25n
Orgull
Orgull

Què implica el terme "afins" aquest Nadal?

L’aparició d’aquest terme ha suscitat molta controvèrsia a causa de la falta de concreció

Què implica el terme "afins" aquest Nadal?
04/12/2020 -

Dimecres passat el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) –compost pel Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les comunitats autònomes- anunciava que la limitació de reunions privades augmentava fins a un màxim de 10 persones. Però, a més es permetia trobar-se amb “familiars i afins” malgrat el tancament perimetral vigent a les comunitats autònomes.

L’ús del terme “afins” ha generat molta polèmica per l’alta inconcreció que la paraula ha generat. És a dir, molta gent no ha sabut a què es referia exactament amb aquest terme fins que el van consultar en Google. Per tant, poc després va haver de comparéixer el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a esclarir el significat de l’ús d’aquest terme.

Segons el va definir el ministre de Sanitat, el concepte d'”afins” s’empra en referència a una persona amb la qual es té “una afectivitat especial”, fins i tot si no existeix un “vincle familiar definit en el sentit tradicional”. Però què significa exactament “afins”? Com podem acreditar que algú ho és? Aquest és l’origen de la polèmica.

La RAE (Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola) indica que un afí és una persona “pròxima a una altra en parentiu, amistat, tracte o confiança”. Per aquesta definició, un amic o una parella –sense necessitat d’unió formal– serien persones reunides.

Així, ja han estat diversos els dirigents polítics que s’han pronunciat sobre aquesta inexactitud del terme “afins”. La vicepresidenta, portaveu i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra ha demanat al govern que “el definisca clarament per a evitar confusió perquè, encara que està regulat en el Codi Civil, és una cosa que la gent no té per què saber”.

Així, el terme “afins”, fa referència a qualsevol mena de persona amb la qual es manté una estreta relació, per dir-ho d’alguna manera. L’objectiu és, segons Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, que si algú ha celebrat sempre Nadal amb el seu veí, puga continuar fent-lo enguany sense ser família legal, d’ací el continu aclariment que es vol fer per a separar tots dos termes: família i afins.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − cinc =