25n
25N
25N

Com actuar davant símptomes de Covid-19

Com actuar davant símptomes de Covid-19

La Covid-19 s’ha convertit en una pandèmia que ja afecta milers de persones. La prevenció és clau per a frenar l’expansió del virus. No obstant això, si tenim símptomes o hem donat positiu en la prova de la Covid-19, és imprescindible que es duguen a terme una sèrie de pautes per a evitar nous contagis i, d’aquesta manera, doblegar al virus.

Els símptomes més comuns de la Covid-19 inclouen febre, tos i sensació de falta d’aire. En alguns casos també pot haver-hi símptomes digestius, com a diarrea o dolor abdominal. Així, en cas de sospita, les autoritats sanitàries recomanen no eixir de casa i, per descomptat, adoptar les següents mesures.

QUÈ FAIG SI TINC SÍMPTOMES DE COVID-19

A la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha habilitat el telèfon 900 300 555 per a atendre aquelles persones que presenten símptomes respiratoris – febre, tos o sensació de falta d’aire –, hagen estat, en els últims 14 dies, en una zona de risc o hagen tingut contacte estret amb una persona que haja donat positiu en la prova de coronavirus.

En aquest sentit, serà fonamental contactar amb aquest servei telefònic i romandre a casa fins a una altra ordre. Els serveis sanitaris valoraran l’estat de salut, els antecedents i el possible contacte amb altres casos per a determinar de quina manera actuar, i traslladar-li tota aquesta informació a la persona que s’ha posat en contacte.

A més, des de la web de Sanitat, es podrà sol·licitar una cita directa amb el centre de salut en cas de presentar símptomes clínics compatibles amb el coronavirus. Per això, tan sols serà necessari introduir el número SIP, la data de naixement i confirmar el telèfon de contacte. Aquest tràmit es podrà realitzar o a través de la web san.gva.es o a través de l’app GVA Coronavirus.

Finalment, també s’ha llançat un autotest que, a través d’unes senzilles preguntes, t’informa sobre què has de fer en cas de tindre símptomes semblants als quals provoca la Covid-19. Aquest autotest està disponible a la web de la Conselleria de Sanitat.

COM ACTUAR SI ESTIC EN AÏLLAMENT DOMICILIARI

Si presentes símptomes o eres un cas lleu de Covid-19, és possible que t’hagen recomanat aïllament domiciliari. D’aquesta manera, bé estant a soles o acompanyat, Sanitat recomana una sèrie de pautes a seguir:

– Disposar d’un telèfon mòbil o intercomunicador a l’habitació en el qual passes la major part del teu temps.

– Utilitza sovint productes d’higiene de mans.

– Tingues un poal de fem, de pedal, a l’habitació o bany que utilitzes.

– Tenir una ventilació adequada a l’estada directa al carrer. No han d’existir corrents forçats d’aire provinents de sistemes de calor o refrigeració.

– Canviar periòdicament les tovalloles sempre que estiguen humides.

– Disposar d’una habitació només per al pacient o, en defecte d’això, una estada en la qual es pot assegurar els 2 metres de distància. La porta sempre haurà d’estar tancada.

– No compartir bany o, en defecte d’això, desinfectar-ho abans que l’usen la resta de convivents.

Així mateix, si has de rebre visites domiciliàries és imprescindible que mantingues la distància de seguretat i seguisques les pautes d’higiene, que faces ús de la mascareta i que no compartisques utensilis personals com a tovalloles o coberteria.

Recomanacions generals de neteja

Des de Sanitat aconsellen netejar diàriament les superfícies que es toquen sovint amb baietes d’un sol ús i lleixiu, així com ventilar, almenys cinc minuts, les diferents habitacions de la casa. Quant a la vaixella, es recomana fer ús del rentavaixella en un programa que arribe als 60° de temperatura. Finalment, és important no sacsejar la roba, sinó ficar-la directament a la llavadora o en una bossa hermètica fins a la seua rentada.

En finalitzar la neteja de la llar, rebutjar els guants i la mascareta, tirant-los al fem en una bossa de plàstic tancada, i llavar-se les mans.

QUÈ PASSARÀ DESPRÉS DE QUEDAR AÏLLAT?

En 24 hores, un professional del centre de salut es posarà en contacte per a indicar-te una sèrie de pautes. Si passat eixe temps no has rebut cap telefonada, pot ser que el telèfon no siga el correcte o que hi haja una demora. En eixe cas, podràs telefonar al 900 300 555 per a registrar la reclamació. A partir d’eixe moment, rebràs telefonades periòdiques del teu centre de salut per a valorar la teua situació.

Quan els símptomes desapareguen, i hagen passat 14 dies, es considerarà superada la infecció. Llavors, serà el moment que el professional sanitari et confirme l’alta.

En canvi, si durant l’estat d’aïllament domiciliari els símptomes empitjoraren, hauràs de telefonar al 112 per a rebre assistència. Les condicions d’empitjorament que es poden donar són: dificultat respiratòria, febre continuada per damunt de 39º sense que els antitèrmics (paracetamol i similars) la rebaixen o qualsevol altre signe de gravetat, com a alteració de la consciència.

NECESSITE MEDICAMENTS I NO PUC EIXIR DE CASA

En cas d’estar aïllat per símptomes o pertànyer als col·lectius de risc, la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics, ha posat en marxa el telèfon 900 362 236 per a sol·licitar el servei d’enviament de medicaments a domicili.

SI NECESSITES CONTACTAR AMB EL CENTRE DE SALUT

Des de la Generalitat, a més, informen de la possibilitat de sol·licitar consulta telefònica amb el teu centre de salut, bé telefonant al centre o a través de l’app GVA+Salut, quan necessites ser vist per un professional sanitari per canvis en el teu estat de salut; necessites receptes del teu tractament; necessites recollir comunicats de baixa o justificants, així com recollir resultats de proves realitzades. En eixe cas, després de sol·licitar la cita, t’atendrà o personal administratiu o personal sanitari per a atendre la teua sol·licitud i decidir si és necessari donar-te cita presencial.

D’aquesta manera, si has d’acudir al centre de salut, hauràs de complir les següents mesures:

  • Acudeix únicament si tens cita i a l’hora que t’han citat.
  • Acudeix sense companyia, excepte si necessites ajuda o acompanyes a un menor.
  • És obligatori l’ús de mascaretes i desinfectar-te les mans en entrar.
  • Respecta sempre la distància de seguretat.
  • Espera a ser atés en els llocs habilitats.
  • Primer, passaràs un control a l’entrada. Si la teua cita és per un assumpte administratiu, t’atendrà personal administratiu. En cas contrari, t’atendrà el professional sanitari.