25n
25N
25N

Radiografia del coordinador Covid: Què és i com evitarà els contagis en els centres escolars?

Més de 2.000 professors iniciaran una formació en els següents dies per a conéixer les seues funcions

Radiografia del coordinador Covid: Què és i com evitarà els contagis en els centres escolars?
07/09/2020 -

Ja ha començat el curs, les cartes estan sobre la taula i la incertesa, no deixa de créixer. A mesura que s’ha anat acostant aquesta data, sorgien dubtes en totes les parts implicades: els pares tenien por de portar als xiquets a classe, els professors assumien una responsabilitat superior en estar “a càrrec” dels grups bambolles, els centres estaven en una carrera contragalop per a baixar el risc per contagi… El dia ha arribat. Com s’actuarà en cas que hi haja un possible cas de contagi? Quin és el procediment? De moment, gran part de l’efectivitat recaurà en la figura del ‘coordinador Covid’, eixa persona triada pel centre que tindrà una formació especial. En què consisteix i per a què serveix el responsable Covid? Aquesta és la radiografia de la nova figura implantada en els centres.

En primer lloc, abans de conéixer què és i quines seran les seues funcions per a evitar contagis és important destacar que s’emprarà tant en col·legis com en centres de formació professional i universitats. Segons han establit les autoritats, existirà un coordinador Covid per centre, i la seua funció serà importantíssima com a prevenció, ja que vigilarà que es compleixen les mesures higièniques sanitàries i estarà en contacte directe amb famílies i amb el centre de salut de referència. És a dir, serà un nexe d’unió entre el col·legi i les autoritats sanitàries, perquè la comunicació siga més simple, eficaç i ràpida.

Sobretot, la seua labor serà la detenció precoç dels casos sospitosos per a poder procedir, com més prompte millor, a l’aïllament del menor amb símptomes compatibles amb la Covid-19 en una aula especial ventilada. Després d’això, es posarà en contacte amb Salut Pública. Per a poder fer aquesta tasca, el coordinador Covid tindrà a la seua disposició material de seguretat, el tipus el determinarà les circumstàncies del centre: en cas de ser necessari per falta d’espai, per a acostar-se al sospitós podria portar vestit EPI.

Una altra de les tasques vitals del coordinador Covid és la supervisió dels protocols anti-Coronavirus. Aquesta figura serà l’encarregada d’assegurar-se que es compleixen les mesures de seguretat, de cerciorar-se de què es disposa de gel hidroalcohòlic i que hi haja una senyalització clara per als carrils de moviment. També ha d’estar al corrent del disseny del protocol de les entrades i eixides massives d’alumnes perquè el contacte entre els grups bambolla i la resta d’alumnes siga el menor.

Com es formaran els coordinadors Covid a la Comunitat Valenciana?

Ara que ja ha començat el curs, amb els alumnes i alumnes a les seues aules, començarà la formació dels aproximadament 2.000 responsables Covid: un per cada centre educatiu de la Comunitat. Així ho va confirmar la setmana passada el conseller Vicent Marzá i el secretari autonòmic Miquel Soler, quan van realitzar la presentació del nou curs que van definir com molt complicat i complex.

Una vegada que cada centre educatiu nom al seu responsable Covid, aquest haurà de sotmetre’s a un procés de formació. Després, haurà de transmetre-li-la als seus companys del centre educatiu. En aquesta mateixa roda de premsa va aclarir que cada responsable Covid dels centres tindrà fil directe amb les autoritats sanitàries i no a través d’una centraleta. És a dir, amb un número de mòbil directe per a tindre un contacte immediat.

Aquesta formació inclourà els mecanismes de coordinació entre el centre educatiu amb el seu centre de salut de referència perquè els professionals sanitaris actuen en cada cas concret, la formació del professorat enfocat a l’educació emocional perquè no s’estigmatitze a l’alumnat que siga possible cas de contagi i també la difusió de l’espai web informatiu ‘aulasegura.es’.

En el cas que Sanitat determine l’aïllament de grups concrets o el tancament de centres per contagis, Educació ha preparat el pla ‘Mulan 21’ per a posar a la disposició de l’alumnat la formació a distància durant els dies que no puguen anar al centre. Per a dur-ho a terme la conselleria d’Educació va ampliar el servei de videoconferències en directe fins a les 44.600 i multiplicat per set la capacitat de la plataforma Aules.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 12 =