25n
25N
25N

Què és i per a què serveix un Alcalde de la Nit en temps de Coronavirus?

Joan Ribó avança la creació d’aquesta figura com una alternativa al tancament de l’oci nocturn de manera unànime

Què és i per a què serveix un Alcalde de la Nit en temps de Coronavirus?
03/08/2020 -

Ja al gener la Federació de Veïns de València va demanar a l’Alcaldia i a tots els grups municipals de l’Ajuntament la creació de l’Observatori de l’Oci i del Turisme, una figura encarregada de coordinar mesures que garantiren la convivència entre els veïns, el sector turístic i l’oci nocturn. Al febrer, el Ple de l’Ajuntament va anunciar, a través d’una declaració institucional, la creació de l’Observatori d’Oci i Turisme de la ciutat de València, no obstant això, la figura no ha aparegut encara. Amb l’arribada de la pandèmia mundial provocada pel Coronavirus, Joan Ribó ha iniciat les negociacions amb els implicats per a accelerar la creació d’aqueix mediador, ja que ara la seua comesa podria ajudar a reduir el risc sanitari de manera considerable. Però, en què consistiria aquest Alcalde de la Nit i com pot ajudar a reduir l’expansió del virus?, és aquesta una alternativa al tancament del negoci nocturn?

La figura del mediador ja existeix en ciutats com Amsterdam, Nova York, Londres, Berlín o París, la funció de les quals consisteix a mediar entre l’ajuntament, els representants de l’escena nocturna i els veïns, creant oportunitats i resolent conflictes que puguen crear-se en el món de la nit, i al costat de València, Madrid i Barcelona ja estan donant forma a aqueix mediador. L’Alcalde Nocturn és una autoritat municipal que presideix una comissió tècnica que defensa l’oci cívic. Intentarà que es respecten unes normes de convivència que facen possible l’oci nocturn d’uns i el dret al descans d’uns altres. Tampoc és un simple policia de la nit. Aquesta figura ha de vetlar també pel sector de negocis nocturns i els organismes públics.

Per què es fa ara més imprescindible un Observador de la Nit? Perquè entre aquestes tasques, l’Alcalde de la Nit hui dia podria encarregar-se també de la seguretat sanitària dels locals. És a dir, podria controlar si es compleixen les distàncies de seguretat, si hi ha gel hidroalcohòlic suficient, com són els controls d’accés. També podria dissenyar un pla de recollida de dades (com els que hi ha en els concerts amb els correus electrònics) per a assegurar la traçabilitat davant un possible rebrot i, en definitiva, vetlar per la seguretat ciutadana.

Depenent que l’acceptació d’aqueixes normes, l’alcalde podria observar quin tipus d’oci suposa un major risc per a la salut i, en conseqüència, traslladar-lo a les autoritats pertinents. Joan Ribó va demanar fa poc a la Generalitat el tancament complet de l’oci nocturn per a previndre situacions de risc per Coronavirus. Però, dimarts passat va comparéixer davant els mitjans per a presentar una possible figura, la del mediador, que servira d’àrbitre per a decidir quins locals suposen un risc i quins no.

Amb aquest motiu, l’alcalde de València ha decidit celebrar dues reunions que mantindrà amb els responsables de la Coordinadora d’Hostaleria dels barris de la ciutat, i de FOTUR (Federació d’Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana) per a arribar a un enteniment, la possible posició del qual més pròxima a totes dues parts siga la de l’Alcalde de la Nit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 5 =