Quart de Poblet supera els 30 milions en el pressupost sense augmentar la pressió fiscal

El deute es redueix a mínims històrics i la inversió per habitant aconsegueix els 1.194'71€

Guardar

pleno quart de poblet
pleno quart de poblet

L'Ajuntament de Quart de Poblet va aprovar ahir, en l'últim ple de l'any, el pressupost per al 2020, que continua la seua tendència ascendent i se situa en els 30.511.574 euros. Els primers comptes públics d'aquesta legislatura destaquen per la seua aposta en inversió en benestar social, educació, programes de foment de l'ocupació, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic i la transformació en "smart city", especialment en el marc de la implementació de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.

El regidor d'Hisenda i Empreses Públiques, Bartolomé Nofuentes va destacar que "un any més, i ja van deu, hem aconseguit augmentar el nostre pressupost sense augmentar la pressió fiscal a les veïnes i veïns, que es troba congelada des de 2015. Tot això, mentre reduïm el deute públic. Som un dels municipis d'aquest país que més inversió fa per habitant, amb 1.194'71 euros per persona, mentre que la pressió fiscal és només de 383'53 euros, de les més baixes dels municipis del nostre entorn. Hem demostrat que les nostres polítiques signifiquen recaptar d'una manera sostenible per a invertir en la ciutadania a través de plans estratègics que se centren en el prioritari, incorporant aspectes innovadors en matèria d'estalvi energètic i sostenibilitat, governança intel·ligent, mobilitat intel·ligent o la incorporació de les TIC".

Nofuentes també va posar l'accent en la bona situació del deute, que ha continuat reduint-se fins a situar-se en un 3,64%, la qual cosa significaria un deute per habitant de 48'83 euros. "Any a any, incrementem els esforços perquè el deute públic continue disminuint. Ara mateix ens trobem en un mínim històric, una immillorable prova de les polítiques i l'intens treball que portem anys desenvolupant".

"Una situació que, esperem, es convertirà en una realitat si mantenim la nostra línia de treball i les nostres polítiques", va explicar l'edil.

Els comptes públics per a l'any vinent es van aprovar amb els vots a favor del Grup Municipal Socialista, l'abstenció de Compromís i el vot en contra de PP, Podemos i Ciutadans.

El pressupost inclou dos programes més respecte a l'any passat i se situa en els 137, centrats especialment en polítiques socials i inclusives, la creació d'ocupació, la promoció del comerç i dels polígons industrials, el reforç de la cultura, el suport a l'associacionisme, l'emergència climàtica i en la conversió en ciutat intel·ligent.

En el capítol d'inversions, amb una dotació total de 3.535.695'67 euros, s'estableixen dues línies d'actuació centrals: l'avanç dels projectes FEDER-EDUSI i el pla EDIFICANT. Dins de la EDUSI, el projecte de referència és la construcció de l'aparcament dissuasiu Rio Túria, al qual s'ha destinat un milió d'euros. Si bé, estan previstes altres actuacions emmarcades dins de l'EDUSI com la transformació de l'antiga estació de Renfe en un centre d'informació turístic, la remodelació i adequació de diferents carrers del municipi o la inversió de 90.000 euros en mobilitat urbana intel·ligent. Quant al pla EDIFICANT, es destinen 1.555.795'67 euros per al condicionament dels centres escolars públics Sant Onofre, Ramón Laporta, La Constitució, Villar Palasí i l'institut Riu Túria.

Dins d'aquest capítol, tornen a computar-se 200.000 euros que es destinaran a cinc projectes sense determinar, ja que seran els triats per les veïnes i veïns majors de 16 anys i el Consell Municipal de la Infància a través dels Pressupostos Participatius. En aquests moments, es troben en la fase de selecció de les propostes, per la qual cosa el veïnatge pot participar en la votació fins al 10 de gener.

El foment i creació d'ocupació torna a ser una de les pedres angulars d'aquest exercici, incloent-hi dos nous programes als ja existents: el programa per a la millora de l'ocupabilitat en àrees de sostenibilitat TESI, incorporat dins de l’EDUSI i amb una dotació de 86.400 euros; i el programa d'emprenedoria, amb 28.900 euros.

A més, es mantenen els programes gestionats des del Centre d'Ocupació i Desenvolupament, com els cursos gratuïts i homologats per a persones desocupades del municipi, el viver d'empreses, les ajudes al treball autònom i cooperatives, el servei d'assessorament gratuït per a emprenedors, el d'orientació i el d'intermediació amb empreses a través de la borsa municipal o la sala assistida de formació per a la cerca d'ocupació en línia.

D'igual manera, es renoven el Pla Local per a l'Ocupació amb beques formatives remunerades per a estudiants, titulats o joves que estan formant-se fóra en el marc del projecte europeu Erasmus; contractes per a persones amb el risc d'exclusió social, el Pla Integra per a persones amb diversitat funcional intel·lectual o beques per a postgraduats en departaments municipals.

Quant al polígon industrial, continua sent una de les grans apostes de l'equip de govern i per a 2020 es té com igualar els 1.250.000 euros que es van invertir en 2019 per a la millora de les instal·lacions i serveis i la transformació digital.

En aquest camp, un altre de les dades més destacades és l'augment continuat de la creació d'empreses que, en tan sols tres anys, ha significat l'alta de més de 200, arribant-se a les 3.066.

Finalment, es manté la despesa en serveis socials, l'aportació a l'Escola Municipal Infantil Ninos, es manté el Pla Estratègic de Subvencions amb el suport a les associacions locals i a organitzacions que realitzen activitats d'interés general, continua l'aportació del 0,7% del pressupost a cooperació internacional i es projecta millorar l'oferta esportiva amb una inversió de 20.000 euros a la sala de cardio municipal.

Destacats