caixa popular

Quart de Poblet, primer municipi de la Comunitat a aprovar un Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere

Representants del col·lectiu de persones LGTBI van assistir a un ple històric, que va confirmar el document per unanimitat

Quart de Poblet, primer municipi de la Comunitat a aprovar un Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere
28/02/2018 -

Quart de Poblet va decidir fa anys que la seua meta és ser “un poble de tots i totes” i ahir va fer un gran pas en aqueix camí. El Saló de Plens de l’Ajuntament va viure un moment històric, no solament perquè es va aprovar l’I Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere del municipi, sinó perquè és el primer de la Comunitat Valenciana i el tercer d’Espanya.

Quart de Poblet “torna a fer història”, com van destacar l’alcaldessa, Carmen Martínez, i la regidora d’Igualtat, Cristina Mora. El document es va aprovar per unanimitat, una cosa que l’alcaldessa va agrair a tots els grups polítics de la corporació. A la sessió plenària van assistir representants d’associacions que tenen com a objectiu la defensa dels drets de les persones homosexuals, transsexuals, bisexuals i intersexuals, com el col·lectiu Lambda.

Aquest pla “és l’instrument per a garantir l’exercici ple de drets a les persones dels sectors LGBTI com a part del benestar col·lectiu del municipi”, segons arreplega el document aprovat. Es tracta d’un pla consensuat amb la ciutadania.

Està basat en un informe diagnòstic sobre diversitat sexual, familiar i de gènere, que es va realitzar des de la Regidoria d’Igualtat en juny de 2017 i que es fonamenta, d’una banda, en l’enquesta realitzada a 353 persones, distribuïdes en 8 trams d’edat, des dels 18 anys fins a més de 61 anys; i per un altre, des del punt de vista qualitatiu, per les entrevistes grupals mantingudes tant amb Lambda com amb el grup juvenil Revolució en la Casa de Joventut La Cebollera i persones representants del teixit associatiu local: Associació Dona, Oci i Temps Lliure (MOT), Aula de Majors, Quart per l’Esport, Associació Cultural Clavaris de Sant Onofre, Clavaris del Santíssim Crist dels Afligits, Grup de Danses de Quart de Poblet, Centre de Convivència Sant Onofre, Amics de la Passejà, Associació Cultural de Tabals i Dolçaines “Va de Bo” de Quart de Poblet.

Segons els resultats de l’estudi, a Quart de Poblet, un 12,2% de les dones enquestades i un 4,5% dels homes manifesten opcions sexuals diferents de l’heterosexualitat. Un 2,5% sembla no tenir clara la seua opció sexual i aproximadament un 4,9% prefereix no contestar a aquesta pregunta. El 78,8 per cent de les dones i el 89,7% dels homes es declaren heterosexuals.

El 78% considera que qualsevol persona independentment de la seua orientació sexual pot exercir càrrecs de responsabilitat i pot educar a filles i fills.

Respecte a l’expressió pública de l’homosexualitat masculina i femenina, el 70% l’accepta sense diferenciar el gènere de la parella. Es dóna major acceptació per part de les dones i major rebuig en majors de 61 anys. Encara així, les dades indiquen que existeixen més prejudicis davant la bisexualitat que cap a l’homosexualitat, i que l’acceptació de la realitat transsexual és menor.

L’enquesta revela que és necessari trencar amb els estereotips perquè el 24% considera que els homosexuals són més femenins i el 19% que les lesbianes són més masculines, per exemple, i cal actuar contra la violència psicològica, reflectida que els adolescents i joves consultats sí que refereixen haver vist o patit insults i burles per la seua orientació sexual. És important, amb conseqüència, treballar en valors amb la població adolescent i persones majors de 61 anys.

A partir de les dades recopilades, el pla s’articula en cinc eixos d’actuació: transversalitat de la diversitat en les polítiques públiques municipals, sensibilització i visibilització, formació, apoderament i participació del col·lectiu LGTBI, i prevenció de la violència per motius d’orientació sexual i identitat i expressió de gènere. Tindrà una vigència de 4 anys i estarà sostingut per una comissió de seguiment que vetlarà pel compliment i avaluació de les mesures previstes.

La regidora d’Igualtat, Cristina Mora, va agrair en la seua intervenció la col·laboració de Lambda, del Grup “Revolució” de la Casa de Joventut La Cebollera, a les becàries Carmen Moya i Patricia Riaza i a tot el personal de l’Àrea d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament. Així mateix, va explicar que aquest pla va nàixer “perquè som l’administració més propera a la nostra gent; per convicció, perquè les nostres són les polítiques socials, aquelles que més beneficien a les minories i a les persones que més ho necessiten; perquè creiem en la igualtat i la llibertat, i en el fet que totes les persones, independentment del seu sexe, origen, ètnia, color de pell, religió, idioma, capacitats o qualsevol altra condició, han de tenir els mateixos drets; perquè el nostre deure és protegir aqueixos drets i garantir el benestar de la nostra ciutadania, i perquè ens agrada la diversitat”.

Mora va recordar que en el consistori ja existia prèviament una aposta per la transversalitat en aquest àmbit, que es reflecteix en el treball realitzat en aquesta línia des de diferents àrees: tallers en instituts, Quart Exprés (Lambda va col·laborar en la gymkhana amb una activitat sobre LGTB fòbia al llarg del món, amb l’objectiu de conscienciar sobre la situació de vulnerabilitat que pateixen les persones del col·lectiu al llarg del planeta), Mostra l’Emploma als Pobles (visionat de curts sobre diversitat dins d’una campanya de Lambda en el marc del Festival Quartmetratges), exposició “Donant la cara. Un passeig per la diversitat”, creació de la Biblioteca de Colors, dins de la Biblioteca Municipal Enric Valor, amb títols adaptats a diferents nivells i temàtiques que afavoreixen la igualtat, i l’exposició “Contra les regles. Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals en l’esport”, amb motiu del Mes de l’Esport a Quart.

A més, l’Ajuntament té subscrit un conveni amb Lambda i des de l’any 2014 alberga també accions com la posada en funcionament d’un servei d’assessorament a les persones amb diversitat sexual, familiar i de gènere.

El Pla servirà per a consolidar aquesta línia i per a aprofundir en el pressupost des de la perspectiva de gènere o la inclusió de clàusules que arrepleguen la promoció de la diversitat a l’hora de licitar contractes públics, en concursos d’oposicions o en les subvencions.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 2 =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Decidim VLC
cultura als barris