Quart de Poblet, reconegut per 'Excel·lència en Serveis Socials' per segon any consecutiu

És el cinqué municipi de l'Estat en el rànquing d'excel·lència

Guardar

premio servicios sociales quart
premio servicios sociales quart

L'Asociación Estatal de Directoras y Gerentes de Servicios Sociales ha reconegut per segon any consecutiu l'Excel·lència en Inversió de Serveis Socials de l'Ajuntament de Quart de Poblet, que es consolida com el cinqué municipi en l'àmbit nacional en el rànquing d'Ajuntaments que aconsegueixen l'excel·lència. En aquesta edició tan sols tres localitats valencianes formen part d'aquesta llista de municipis amb una major despesa social.

Els criteris seguits per al reconeixement han sigut que la despesa acreditada en Serveis Socials i Promoció Social siga superior a 100 euros per habitant i any (177,27 euros a Quart de Poblet, augmentant la quantia de l'any anterior); que la despesa social per habitant de l'exercici 2019 no s'haja reduït respecte a l'exercici anterior (en el cas de Quart, ha augmentat un 5,3%) i que en el 2018 representara almenys un 10% del pressupost total no financer de l'Ajuntament, i finalment que es puga acarar en el portal de Transparència de la pàgina web municipal el desglossament pressupostari i el detall de la despesa social imputada a la funcional 23 "Serveis Socials i Promoció Social".

L'alcaldessa, Carmen Martínez, ha destacat que "aquest premi a l'excel·lència reflecteix l'aposta que durant molts anys hem desenvolupat des de tots els equips de govern. La nostra voluntat política sempre ha sigut clara en aquest aspecte, a treballar per a assegurar la igualtat d'oportunitats per a tota la nostra ciutadania, conscients que invertir en serveis socials és igual d'important que fer-ho en infraestructures o en educació".

En l'acte de lliurament celebrat hui a Madrid, la regidora de Serveis Socials, Llum Moral, ha agraït el reconeixement a l'associació i s'ha mostrat orgullosa que "es reconega el compromís que el Consistori de Quart de Poblet té amb els serveis socials. Vull valorar que, a més del gran esforç que hem realitzat en el camp econòmic per a assegurar que tota la ciutadania tinga les seues necessitats bàsiques cobertes, hi ha altres aspectes tremendament importants que han de tindre's en compte en aquest camp, com l'aposta que hem fet des de l'Ajuntament per oferir serveis especialitzats". La regidora també ha destacat que "la immensa implicació dels tècnics i tècniques de l'àrea, ja que sense el valor humà això no hauria sigut possible".

Els serveis socials municipals van atendre l'any passat 3.963 persones, el 76% dones i el 88% de nacionalitat espanyola, segons dades de la Regidoria de Benestar Social, que dirigeix Llum Moral. Fonamentalment, les atencions van estar relacionades amb situacions de dificultats socioeconòmiques i amb situacions de dependència i de necessitats de promoció de l'autonomia personal.

Al seu torn, es van tramitar 1.183 ajudes econòmiques per a famílies que sumen 247.102,90 euros. En concret, 374 ajudes econòmiques van ser d'emergència social per un import de 52.477 euros per a pal·liar les situacions de pobresa energètica, així com ajudar al pagament del lloguer o hipoteca de l'habitatge. Altres 736 ajudes es van destinar a l'atenció de necessitats bàsiques, com l'alimentació, especialment dels i les menors, amb una inversió de 172.550 euros.

Conveni per al pagament de l'aigua

D'altra banda, 97 factures d'aigua per un total de 10.699,66 euros van ser compensades pel fons social de creat en 2018 per conveni de l'Ajuntament amb Aigües de València, per al pagament del servei de subministrament d'aigua potable a persones en situació o risc d'exclusió social.

En aquest àmbit, l'Ajuntament va posar en marxa la targeta solidària; una targeta moneder per a la gestió de les ajudes per a atendre les necessitats familiars bàsiques mitjançant la compra dels articles en establiments del municipi. En 2018 es van beneficiar 79 famílies i es van destinar 67.905,60 euros a aquesta mena d'ajudes.

Pel que respecta al Servei d'Ajuda a domicili (SAD), 68 persones van ser beneficiàries, amb un total de 8.895 hores d'atenció. Principalment, els serveis han consistit en suport a les tasques bàsiques de la vida diària com la higiene, vestir i l'alimentació. El 72% d'usuaris i usuàries van ser persones majors i el 16%, persones amb diversitat funcional. En 8 casos es va realitzar un suport socioeducatiu a famílies amb menors. La inversió total va ascendir a 166.255,51 euros.

En 2019, el SAD municipal s'inclou en el SAD del Sistema de Dependència, per la qual cosa les persones amb grau reconegut podran optar al servei amb el finançament de la Generalitat Valenciana, que per al 2019 està prevista en 25.000 euros.

Un altre dels serveis gestionats des del Departament de Serveis Socials és l'habitatge tutelat, que l'any passat va acollir a dues dones amb els seus fills i que no forma part de la xarxa de recursos de protecció per a casos de violència. A aquest servei es van destinar 28.000 euros.

S'ha mantingut el servei d'assessorament jurídic en matèria d'habitatge, contractat per la Mancomunitat de l'Horta Sud, i s'incideix en els programes i serveis dirigits al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, i a l'accessibilitat universal, que es té en compte en totes les actuacions urbanístiques, educatives, culturals, d'ocupació, d'oci... L'any passat es va iniciar una escola d'estiu inclusiva en el col·legi Sant Onofre, es van consolidar els Premis Q d'accessibilitat, es va realitzar el diagnòstic de l'accessibilitat cognitiva i s'ha conclòs el diagnòstic de l'accessibilitat universal de tot el municipi de Quart de Poblet, vies i parcs del nucli urbà i edificis públics.

La residència, a ple rendiment

Les residències i centre de dia de persones majors i persones amb diversitat funcional física, en funcionament des d'abril de 2017, van concloure 2018 amb 92 places cobertes i més de 70 treballadores i treballadors, el 95% de Quart de Poblet.

En 2018 es van rebre 3.001.623,45 d'euros per al manteniment dels diferents serveis socials municipals, tant d'atenció primària com especialitzada.

Destacats