25n
25N
25N

Quart de Poblet mostra al conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, l'obra de rehabilitació de la Casa de Cultura

Quart de Poblet mostra al conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, l'obra de rehabilitació de la Casa de Cultura
07/10/2020 -

L’Ajuntament de Quart de Poblet ha rebut hui la visita del vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, qui ha volgut conéixer de primera mà l’obra de rehabilitació de la Casa de Cultura, que ha sigut seleccionada dins del programa de la Generalitat Valenciana “Reconstruïm Pobles”.

L’alcaldessa del municipi, Carmen Martínez, acompanyada pel regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Juan Medina, la regidora de Cultura, Cristina Mora, i el regidor d’Hisenda, Bartolomé Nofuentes, ha mantingut una reunió amb el vicepresident i amb el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio Garrido, prèvia a la visita d’aquest edifici de 1896 de protecció parcial. En aquesta, Martínez ha agraït la gran implicació de la Generalitat amb els municipis, especialment en un moment en el qual l’impuls del teixit productiu resulta imprescindible davant les conseqüències derivades de la crisi sanitària global.

D’igual manera, l’alcaldessa ha explicat el ferm compromís de Quart de Poblet “per a fer un pas avant en la millora del nostre nucli urbà en funció dels criteris de desenvolupament sostenible. Per això, hem planificat aquesta segona actuació que facilitarà l’ús de la instal·lació per als nostres veïns i veïnes i les nostres associacions des d’una perspectiva integradora, incloent-hi conceptes com l’arquitectura de gènere”.

Martínez Dalmau, per part seua, ha destacat que aquest programa permet el desenvolupament d'”actuacions el principal objecte de les quals és la recuperació d’espais públics de qualitat per a la ciutadania i que, a més, són propostes que potencien les perspectives de gènere i la integració social”.

En concret, Quart de Poblet rebrà 500.000 euros per a dur a terme la segona fase de la Restauració de la Casa de Cultura, un edifici del patrimoni municipal de gran valor social, cultural, arquitectònic i històric que acull un espai expositiu d’art, arqueològic i etnològic, una sala d’actes, les dependències municipals administratives relacionades amb l’àrea de Cultura, a més de diferents usos socials com a aules de formació a immigrants.

Conscients del valor de l’immoble i de la necessitat de realitzar en ell obres de rehabilitació, es va establir un pla d’actuacions dividit en quatre fases. L’Ajuntament de Quart de Poblet va executar en 2018 la primera fase, amb un cost de 238.815 euros, en la qual es van dur a terme actuacions centrades a recuperar elements patrimonials de gran valor, com la Torre Miramar, i a adaptar la instal·lació a la normativa vigent en matèria de seguretat i eficiència.

En aquesta segona fase, el projecte, seleccionat entre les 600 iniciatives presentades, és una mostra del gran treball desenvolupada per l’equip de govern i del nivell de l’obra que es durà a terme, que s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i compleix amb tots els criteris de selecció demandats.

En aquests, es privilegien les actuacions que inclouen i afavoreixen la igualtat, la perspectiva de gènere, la inclusió i l’accessibilitat universal; les iniciatives en les quals els sectors de la població més vulnerables són els principals destinataris o en les quals incorporen criteris de sostenibilitat i eficiència energètica o que contemplen processos participatius.

La rehabilitació

En aquesta segona actuació a la Casa de Cultura l’objectiu principal que es projecta és millorar l’eficiència energètica de l’immoble, millorant l’envolupant de l’edifici i renovant el sistema de climatització afegint un sistema de recuperació de calor que fa el sistema més eficient, amb el que s’aconseguirà un gran estalvi energètic.

A més, un dels eixos fonamentals de l’obra és l’accessibilitat universal. S’ha dotat de recorregut accessible a la totalitat de la intervenció amb la creació d’una rampa que dona accés tant als nous banys i camerinos accessibles com al mateix escenari.

Al seu torn, s’ha tingut en compte la perspectiva de gènere en l’habilitació de les condícies, mitjançant la incorporació de canviadors de bebé no sols en el bany de dones, sinó també en el d’homes. D’altra banda, l’actuació de renovació de la façana cap a la plaça posterior té en compte la millora de la il·luminació d’aquest racó urbà, per a evitar zones fosques en aquest carrer de menor trànsit.

Un altre dels aspectes principals és el valor social i integrador de l’edifici. L’actual Casa de Cultura té un programa que alberga usos socials per a col·lectius vulnerables, com les aules de formació per a immigrants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − 5 =

bombers
CCCC
Valencia activa