25n
25N
25N

Quart de Poblet recupera la memòria dels "camins de la llibertat" de la II Guerra Mundial

Quart de Poblet recupera la memòria dels "camins de la llibertat" de la II Guerra Mundial
17/09/2019 -

L’Ajuntament de Quart de Poblet, a través de l’àrea de Projectes Europeus i Innovació que dirigeix Bartolomé Nofuentes, va presentar ahir la iniciativa “Comet Lines” davant un grup d’alumnes i alumnes del Col·legi Sagrat Cor.

“Comet lines- The freedom trails of Europe” és un projecte que rescata de l’oblit els “camins de llibertat“, les vies de fuita utilitzades per soldades i ciutadans durant la II Guerra Mundial per a fugir dels territoris ocupats pels nazis. Aquest projecte, en el qual participen altres països com Polònia, Irlanda i Bèlgica, s’emmarca dins del programa “Europa per als ciutadans”.

Aquestes rutes de fuita van ser xarxes secretes creades i dirigides per homes i dones que tractaven d’ajudar a escapar als fugitius. Membres de la resistència entregaven aliments, roba i documents d’identitat falsos als escapolits en països com Bèlgica, França i Espanya, per a ser després guiats per una cadena d'”ajudants” que els van portar a través de França i dels Pirineus a l’Espanya neutral.

Així, el projecte recopila vint històries de persones involucrades en aquestes vies de fuita que es representaran a través de diferents processos creatius, com a tallers de teatre i cinema, i de l’ús de les noves tecnologies.

Es tracta d’una iniciativa transnacional d’un any de durada en la qual participen socis de quatre països, Espanya, Polònia, Irlanda i Bèlgica, i que té per objectiu que aquestes activitats servisquen com a element d’unió entre persones i consciencien del poder de la solidaritat europea.

L’acte, al qual van assistir tant Nofuentes com la regidora de Memòria i Cultura Democràtica, Cristina Mora, va comptar amb la participació de Fernando Benavente, director d’Iniciatives de Futur per a una Europa Social (IFES COOP), una cooperativa sense ànim de lucre que promou, desenvolupa i executa projectes internacionals en el marc dels programes de la Unió Europea. Durant la seua intervenció, Benavente va voler destacar la importància de la Unió Europea en temes com la igualtat o la cooperació.

Per part seua, el titular de Projectes Europeus va animar als joves a emprendre els seus propis projectes amb l’ajuda d’Europa. “Aqueixes idees que teniu es poden transformar en una realitat si tenim finançament per a això”, va destacar Nofuentes, insistint que “Europa és un espai únic per a impulsar els vostres treballs i per a continuar formant-vos”.

La regidora Cristina Mora va tancar la jornada amb un breu repàs a la història del municipi durant els anys de la Guerra Civil i va destacar la importància de desenvolupar aquest tipus d’iniciatives “que tenen com a objectiu conservar el nostre passat i la nostra memòria”.

L’Ajuntament de Quart de Poblet manté un ferm compromís amb la recuperació de la memòria històrica i democràtica i ja s’han desenvolupat diverses actuacions en seguint aquesta línia. La substitució dels noms dels carrers vinculats al franquisme pel de dones triades per les i els veïns o la creació de la comiteca “Memòria, Història i Còmic” són alguns d’aquests projectes. D’altra banda, es treballa en la posada en marxa d’un Museu Virtual que comptarà amb més de 2000 peces catalogades que componen el Fons de Patrimoni Local.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × dos =