Barceló: “Abans de mitjan febrer es produiran lliuraments superiors de vacunes fins a compensar la reducció de la setmana passada”

Guardar

vacuna
vacuna

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha avançat hui que "abans de mitjan febrer es produiran lliuraments de vacunes superiors a les establides fins a compensar la reducció que va tindre lloc la setmana passada -només van arribar 17.550 dosi de les 30.225 previstes- i que va obligar a reprogramar el Pla de vacunació".

"Aquesta setmana vinent continuarem administrant les segones dosis en residències i el personal sanitari i en el moment arriben les dosis de Moderna iniciarem la vacunació de la primera línia en hospitals privats".

Així ho ha anunciat durant la seua compareixença en la Diputació Permanent de Les Corts Valencianes per a donar compte, a petició pròpia, de la situació de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i informar del Pla de vacunació enfront de la COVID-19.

En relació amb l'estratègia de vacunació, la consellera ha explicat que es tracta d'un procés flexible, subjecte a la disponibilitat de dosi. Així, ha recordat que en aquesta primera s'ha donat prioritat a quatre grups de població: els residents i el personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i centres de diversitat funcional, el personal sanitari de primera línia, un altre personal sanitari i sociosanitari i els grans dependents no institucionalitzats.

Recentment es va acordar que també es vacunarà al personal d'odontologia, higiene dental i un altre personal sanitari que atén pacients sense mascareta durant més de 15 minuts. I el pròxim grup a vacunar serà el de les persones majors de 80 anys, que d'acord amb l'INE a la Comunitat Valenciana són 276.531 persones, el 2,9% de la població.

"La resta de grups que s'aniran incorporant en les següents etapes es recordarà de manera progressiva a mesura que vagen arribant les dosis, s'incremente la seua disponibilitat, així com la informació sobre les característiques finals de les vacunes i la seua immunitat", ha explicat Barceló.

Amb tot, hui dia ja s'han administrat a la Comunitat 104.985 dosi.

Incidència acumulada

La consellera ha començat la seua compareixença recordant a les 4.131 persones que han perdut la vida fins hui per la COVID-19 i ha expressat de nou la seua preocupació per la situació de la pandèmia. "Es constata en aquests moments la transmissió comunitària sostinguda sense control i generalitzada amb pressió mantinguda i creixent en la pràctica totalitat dels Departaments de Salut", ha assegurat.

Tant el nombre de casos positius com les hospitalitzacions i el nombre de morts superen ja les xifres de la primera ona i la incidència acumulada en els últims 14 dies està per damunt de la mitjana nacional, amb 1.245 casos per cada 100.000 habitants. La Comunitat acumula ja 5.163 brots des de l'inici de la pandèmia i, per grups d'edat, en l'última setmana predominen els casos en els grups de 35 a 64 anys (39%), majors de 64 (26%) i de 15 a 34 anys (23%), ha relatat Barceló.

A més, l'ocupació hospitalària és de 4.338 persones ingressades en planta, amb un total de 586 pacients en llits de crítics en aquests moments. "La situació que estan vivint els nostres hospitals comporta una sobrecàrrega assistencial que requereix la participació de personal que voluntàriament desitge fora de la seua jornada ordinària habitual continuar prestant servei", ha afirmat la consellera, després de recordar l'acord aprovat pel Consell divendres passat per a la prestació de mòduls addicionals de reforç en els centres hospitalaris que compta amb un pressupost de més d'11 milions d'euros.

"A més, els hospitals de campanya ja han rebut els primers pacients de COVID a València, Alacant i Castelló, desplegant així els plans de contingència en els tres Departaments de Salut. Comptem, a més, com ja ho vam fer durant la primera ona, amb els centres i establiments sanitaris privats i les mútues d'accidents de treball, juntament amb el seu personal, per a ser susceptible de ser utilitzat en la lluita contra la pandèmia, quan no es poguera atendre adequadament amb els mitjans materials i humans del Sistema Valencià de Salut", ha agregat Barceló.

Mesures restrictives

La titular de Sanitat ha explicat que les mesures restrictives que s'han anat adoptant per a la població a fi de frenar l'avanç de la pandèmia han tingut en compte l'evolució epidemiològica i els indicadors marcats en el document ‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19’, elaborat per la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta, acordat pel Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, l'octubre de 2020. "Fins al moment hem dictat 28 Resolucions i 8 Decrets. S'han adoptat mesures especials en 74 municipis i partir d'aquest divendres se suma el perimetratge de 16 municipis durant el cap de setmana".

La consellera ha insistit en l'estratègia de control dels casos duta a terme mitjançant el rastreig i ha recordat que el 21 de gener es va reforçar el mecanisme per al control de la pandèmia amb la contractació de 100 nous tècnics documentalistes que es troben ja operant des de l'Hospital La Fe de València, una contractació que es mantindrà fins al 21 de maig.

"Amb la incorporació dels 100 documentalistes i els 1.892 professionals d'Atenció Primària i Salut Pública dedicats al rastreig de contactes, sumats als 300 militars de l'Exèrcit de Terra que operen en el territori valencià, comptem amb 2.292 rastrejadors", ha assegurat Barceló, després de subratllar que "des del principi apostem per aquesta eina que ens ha permés el control dels brots i l'expansió del virus".

Finalment, i en relació de nou amb la vacunació, la consellera ha assegurat que l'arribada de les vacunes va suposar una gran notícia, molt esperançadora, després d'aquests durs mesos de pandèmia: "l'objectiu que conté l'Estratègia de Vacunació no és un altre que reduir la mortalitat causada per aquesta malaltia mitjançant la vacunació en un context de disponibilitat progressiva de les vacunes".

Per a planificar la vacunació en el moment s'augmenten exponencialment les vacunes, s'ha obert una Borsa Extraordinària per a la incorporació voluntària de personal Jubilat, no major de 70 anys, de categories que l'Administració puga necessitar per a enfortir les plantilles en cas de vacunació massiva. Una tasca a la qual també es va convidar als Col·legis de Professionals als quals s'ha oferit la possibilitat d'obrir un registre de personal en actiu de la Sanitat Privada que, de manera voluntària, vulga col·laborar en la vacunació en una situació de crisi sanitària com la que vivim, tal com ha relatat la consellera.

"A la Comunitat Valenciana tenim una àmplia experiència en vacunació poblacional i les cobertures vacunals són molt altes, la qual cosa demostra una gran confiança de la ciutadania en els programes de vacunació i en els seus professionals sanitaris. De fet, la cobertura vacunal infantil a la Comunitat, així com la vacunació de la grip, ens permet confiar tant en l'experiència de gestió desenvolupada en temps de pandèmia, com en la confiança que demostra la ciutadania cap a les vacunes", ha conclòs Barceló.

Destacats