25n
25N
25N

Puig exigeix a Vox que deixe l'educació al marge del partidisme: "A això nosaltres mai jugarem"

Puig exigeix a Vox que deixe l'educació al marge del partidisme: "A això nosaltres mai jugarem"
05/02/2020 -

El ‘president’ de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha exigit aquest dimecres a Vox que “en tot el possible, siga capaç d’arribar a acords perquè l’educació estiga al marge de la utilització partidista”, sense “guerres lingüístiques”. “A això nosaltres mai jugarem”, ha recalcat.

Així ha replicat a la síndica de VoxAna Vega, en la sessió de control de les Corts i a la seua pregunta de si la política educativa del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) “patirà algun canvi” des de l’inici de govern en 2015 per a atendre “els 20.000 pares de la Vega Baixa (Alacant) que volen triar la llengua en què siguen educats els seus fills”. “És el genocidi del castellà”, ha exclamat.

Puig, per contra, ha tornat a defensar que la seua meta és “situar l’educació com el pilar fonamental del futur de la Comunitat” amb eines com la Llei de Plurilingüisme. “No sols escoltarem als pares de la Vega Baixa, sinó que ho hem fet i ho farem sempre”, ha garantit, dins de la “voluntat de diàleg permanent” del Consell.

Perquè “tots els xiquets tinguen igualtat d’oportunitats”, i acaben l’educació obligatòria amb competències en anglés, valencià i castellà, ha recordat que el paper dels pares correspon al si dels consells escolars, dins d’un “procés obert de participació i progressivitat”.

També ha rebutjat les crítiques de Vox que “abans no hi havia problemes amb la llengua”. “Clar que hi havia un problema, que la llengua dels valencians estava fora del sistema, menyspreada, aïllada i sense cap mena d’oficialitat”, ha subratllat, quan ara “és una realitat amb un gran consens gràcies a l’Estatut que volen derrocar”.

“Ensenyar en valencià no és adoctrinar, adoctrinar és ensenyar la formació de l’esperit nacional”, ha defensat Puig, cridant a fixar l’atenció en mesures educatives del Botànic com la gratuïtat de l’eduació 0-3 anys, el pla ‘Edificant’ de construcció i millora de centres.

I ha emfatitzat: “Els xiquets no són de ningú. Els drets dels xiquets són dels xiquets, com a subjectes de ple dret, alguna cosa que deixa clar la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Xiquet”.

Ximo Puig ha resumit la seua postura amb una cita de l’intel·lectual francés George Steiner, “autor extraordinari” que va morir aquest dilluns: “Les finestres que obri una llengua donen a un paisatge únic. Aprendre noves llengües és entrar en altres mons nous”. “Convé llegir a qui no pensa com tu”, ha recomanat a Vox.

Més enllà d’educació, ha replicat a les crítiques d’aquest partit pels seus “68 dies sense rendir compte” en Les Corts -“té més vacances que els xiquets”, ha ironitzat la síndica amb què és “el president que més ha comparegut” en la història de la Generalitat. “El Consell fa el que li correspon al govern en una democràcia parlamentària: governar”, ha resolt.

VOX VEU “ÀNSIES RUFIANISTES” EN COMPROMÍS

Per part de Vox, Vega ha insistit que la Llei del Plurilingüisme és “obertament inconstitucional” i ha exigit al Consell que “deixe d’omplir les institucions de comissaris polítics”, carregant contra “les ànsies rufianistes del sector més infame de Compromís, que sembla que és el que mana ara”, en referència al portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián.

“Quina remasterització del front popular, quin nivellàs”, ha ironitzat, i ha advertit que “si segueixen aquesta línia, el PSOE acabarà desapareixent”.

La seua companya Plans Massó ha seguit aquesta línia denunciant l'”apologia del separatisme que es fa en centres escolars”, amb una foto d’una pintura d'”una bandera quadribarrada” en un institut de Castelló en el qual “s’anima als joves a ser combatius amb els diners de tots els valencians”.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà (Compromís), s’ha limitat a recalcar que “el que trenca Espanya és assenyalar amb odi al qual pensa diferent, assenyalar als menors com fa el seu referent Rocío Monasterio -presidenta de Vox Madrid- o assenyalar als professors que ensenyen a pensar lliurement”.

D’altra banda, la diputada de Vox ha criticat l'”impagament” de la Conselleria d’Educació a empreses que presten serveis de menjador i transport, posant com a exemple que “a un centre d’educació especial li deuen 250.000 euros”.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler (PSPV), ha replicat que és una qüestió conjuntural pel tancament del pressupost de 2020, encara que ha reiterat que l’infrafinançament obliga a prioritzar “les necessitats socials més peremptòries”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 5 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus