caixa popular

Puig: "Mai la violència és la resposta a un problema polític"

Puig: "Mai la violència és la resposta a un problema polític"
02/10/2017 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que “ja no existeixen excuses” per a detenir les reformes del sistema autonòmic “necessàries” per a oferir un projecte conjunt per a Espanya, però que resulte atractiu també per a molts catalans “ara desconnectats racionalment i emocionalment de l’Estat”.

El president s’ha expressat en aquests termes durant la seua intervenció en el desdejuni informatiu de ‘Fòrum Europa Tribuna Mediterrània’, on ha insistit en la necessitat de “tendir ponts” davant el conflicte i la tensió deslligada durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya.

En aquest sentit, Puig ha explicat que “el problema català” ha de servir per a fixar una agenda política per a solucionar la crisi territorial i accelerar la reforma que necessita tot el sistema autonòmic. “No es pot afrontar el problema a Catalunya, sense atendre la crisi territorial en el seu conjunt”, ha dit.

És per això que ha fet una crida a implantar “sense més retard” les reformes del sistema autonòmic que solament necessiten de “voluntat política”. “L’immobilisme ja ha ampliat massa les fractures; espere la valentia necessària per a començar a abordar la reforma, per a reconnectar amb aquells que creuen avui en la ruptura i amb tots els territoris que anhelem un nou projecte en el qual sentir-nos iguals en la nostra diversitat”, ha explicat.

Tres ponts per a superar el problema territorial

En aquest sentit, el president ha proposat “tres ponts” per a superar el problema territorial: constituir una taula de diàleg entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, abordar la reforma de la Constitució i impulsar de forma immediata la reforma del sistema de finançament.

Quant a l’entesa entre institucions, el cap del Consell ha instat a la urgència d'”una taula de diàleg sincer, sense línies roges i en la qual s’abandonen els maniqueismes”. “El punt de partida, ahir, avui i sempre, en democràcia és el diàleg”, ha reiterat Puig, qui també ha plantejat que si els actors aquest procés no són capaços de dialogar, “han d’apartar-se”.

Així mateix, ha apuntat la necessitat d’una reforma constitucional que permeta “conjugar la diversitat territorial i la igualtat dels ciutadans”. “Perquè açò ocórrega, necessitem una lleialtat institucional, que el seu contingut també hauria de quedar reflectit en el text de la Constitució”, ha indicat en al·lusió la necessitat d’instrumentar una major cooperació entre les administracions públiques.

Quant a la reforma del sistema de finançament, el cap de l’Executiu ha reiterat la importància d’abordar-la com a “solució estructural” i que siga atractiva per a totes les comunitats autònomes. “No solament hem de repartir millor els recursos de l’Estat, sinó que, d’eixos recursos totals, les autonomies han de rebre un percentatge major”, ha indicat.

“Crec que fa falta recórrer eixos ponts, impulsar eixa Espanya policèntrica, eixe Estat federal cohesionat, solidari, responsable i plural”, ha conclòs Puig, que ha afegit que “el problema no es resoldrà confrontant banderes patriòtiques, sinó enarborant el patriotisme de la igualtat entre persones i acceptant com a comuna la bandera de la tolerància als diferents sentiments i cultures”.

El cap del Consell ha explicat que la crisi territorial s’explica a través de l’esgotament de l’Estat autonòmic, que ho està a causa de la recentralització, l’infrafinaçament i la distribució de les inversions.

En aquest punt, Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que menys recursos rep per habitant, tal com reconeix el Ministeri d’Hisenda, i ha posat al Corredor Mediterrani com a exemple del centralisme i “abandó irracional” de la perifèria.

Rebuig a la violència

El cap de l’Executiu valencià també ha aprofitat la seua intervenció per a mostrar un ferm rebuig a la violència. “Mai la violència és la resposta a un problema polític”, ha assegurat davant la situació viscuda a Catalunya durant el referèndum.

“Aquest dia 2 no ha sigut un punt d’arribada, sinó un punt de partida”, ha manifestat després d’afirmar que en aquest moment, l’immediat tant a Catalunya com en resta d’Espanya, és rebaixar la tensió i recuperar el diàleg institucional.

Així mateix, ha subratllat la idea que la fortalesa política més sòlida és la que naix de l’acord i ha recordat que “en democràcia no es venç, es convenç”. “Ahir vam perdre tots. La fractura segueix. La fractura ahir es va fer més gran i cal superar-la”, ha conclòs.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − cinc =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris