25n
Orgull
Orgull

Puig valora el nou cabal del Tajo-Segura encara que promet intentar rebaixar-lo més

Puig valora el nou cabal del Tajo-Segura encara que promet intentar rebaixar-lo més
22/06/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat positivament que el cabal ecològic del Tajo-Segura se situe finalment en set hectòmetres cúbics i no en 8,5 com pretenia el Govern, encara que ha reconegut que veuria millor que es quedara en sis i ha promés que el transvasament és “irrenunciable” i que defensarà sempre als regants alacantins.

“Continuarem buscant rebaixar aquest cabal”, ha garantit després de l’acord sobre les noves condicions d’explotació del Tajo-Segura. El cabal ecològic se situa en 6 hm³ i, encara que el Ministeri per a la Transició Ecològica pretenia elevar-lo fins a 8,52 hm3m, finalment s’ha quedat en 7 hm³, amb la previsió d’augmentar-ho fins a huit en 2026, alguna cosa que rebutja el govern valencià.

Puig, en roda de premsa, ha garantit que estudiaran en profunditat el document i plantejaran al·legacions si el veuen necessari, en cas que no estiga “garantida per sempre l’aigua per a la Vega Baixa, l’horta d’Europa”.

Amb tot, ha destacat que s’haja obert un “espai de debat” amb el departament de Teresa Ribera i ha garantit que “com sempre” tractarà de buscar solucions que afavorisquen als agricultors des del diàleg i la “màxima fermesa” en la seua defensa.

També ha ressaltat les inversions previstes per a potenciar la dessalinització i la reutilització de l’aigua i per a modernitzar infraestructures com la dessaladora de Torrevieja. Aquest procés, al seu judici, ha de formar part d’un full de ruta entre el Govern i les regions implicades que estiga avaluada i “permanentment dialogada: “Volem una taula permanent de diàleg amb els regants”.

El també líder del PSPV ha sostingut que si en 2026 no està acabada la infraestructura necessària “no es podrà dur a terme una reserva major de l’aqüeducte”, per la qual cosa ha demanat que les inversions i les compensacions arriben el més ràpid possible.

Sobre si està decebut amb la postura del Govern, ha garantit que se senten “escoltats” i que sempre tracten de dialogar per a defensar els interessos dels valencians. “I així seguirem; a vegades aconseguim més, a vegades menys”, ha dit.

“NO ES POT LIMITAR EL PROGRÉS DE LA VEGA BAIXA”

A partir d’ací, ha remarcat que en la Generalitat no són “aliens” a l’emergència climàtica i ha insistit que la dessalinització arribe “en condicions” i amb preus adequats. “No es poden posar dates que limiten el progrés de la Vega Baixa. El progrés no es pot posar en qüestió per la falta d’aigua”, ha asseverat, per a agrair al Ministeri la seua voluntat de diàleg.

I quant al recurs judicial que va anunciar el govern valencià, Ximo Puig ha remarcat que estava relacionat amb el nombre d’hectòmetres transvasats i “continua vigent”. “Cada vegada que es transvase menys aigua de la que considerem, recorrerem a la justícia”, ha promés.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + disset =