Puig valora l'extra de liquiditat a les CCAA però demana "suficiència financera" amb un "canvi estructural"

Creu que la Generalitat rebrà els 2.200 milions que reclamava, encara que posposa a aquest dilluns el precisar la informació amb "rigor"

Guardar

fotonoticia_20200419155900_1920
fotonoticia_20200419155900_1920

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha realitzat una "valoració positiva" de l'anunci del Govern central d'una injecció "extra de liquiditat" de 14.000 milions d'euros a les CCAA, al mateix temps que ha reivindicat la "suficiència financera de les comunitats autònomes per a enfortir l'estat de benestar", no sols amb la injecció de liquiditat sinó també amb un "canvi estructural del model de finançament".

Així ho ha manifestat el 'president' en una compareixença després de participar aquest diumenge en la videoreunió del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents de les comunitats autònomes. En aquesta trobada, Sánchez ha anunciat que l'Executiu realitzarà una injecció "extra de liquiditat" de 14.000 milions d'euros a les CCAA. No obstant això, 5.500 milions d'aquesta quantitat provenen de l'avançament de la liquidació de l'any 2018 i més de 8.000 milions correspondrien al finançament previst per a 2020.

Puig ha explicat que aquest dilluns mantindrà una reunió amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, per a "concretar totes aquestes noves aportacions" i traçar l'"itinerari" per a "aconseguir la liquiditat bàsica per a donar a les empreses valencianes i treballadors". Encara que ha assenyalat que prefereix donar la informació "amb rigor" després d'aquesta trobada amb el conseller, ha avançat que el seu "horitzó" està a rebre els 2.200 milions d'euros que reclamava la Generalitat.

Puig ha remarcat que la Generalitat "continuarà defensant" en els acords de país la "suficiència financera de les comunitats autònomes". Al seu judici, "no és possible enfortir l'estat de benestar" sense aquesta suficiència, sense la liquiditat "però sobretot sense el canvi estructural del model de finançament" .

Així, encara que ha reconegut que "pot sonar que no és el moment", ha defensat que "si hi ha acords d'estat ha de configurar-se la suficiència financera de les CCAA", des de "la igualtat entre persones" i la "singularitat dels territoris".

El president de la Generalitat també ha demanat que "s'assumisca certa corresponsabilitat en l'àmbit fiscal" i ha rebutjat l'"atomització" en aquest àmbit. Preguntat sobre aquest punt, ha assenyalat que "necessitarem molts recursos" per a la recuperació i ha d'aplicar-se "un nou marc fiscal en què el propi dèficit públic canviarà" i "haurem d'endeutar-nos més".

En aquest sentit, ha criticat que "no té lògica dir que cal llevar els impostos i d'altra banda exigir recursos". Ha demanat "tractar" aquesta qüestió "amb molt de rigor" i "no menysprear la capacitat analítica dels altres". Defensa que cal "marcar unes regles de joc en les quals hi haja igualtat entre tots els espanyols", perquè no afecta igual aquesta "crisi brutal" a "els quals tenen més capacitat econòmica" que a uns altres. "Ací plou sobre mullat", ha lamentat.

Ximo Puig ha defensat que la "factura" de la crisi del coronavirus "no ha de caure sobre la ciutadania i els que tenen més problemes", que no pot haver-hi una "fractura social" i es "han de fer les coses bé". Per això, ha defensat la "progressivitat fiscal" i l'aliança publique-privada perquè les despeses dels pròxims mesos "no siguen irreversibles en els pròxims anys".

D'altra banda, Puig ha reclamat que el finançament europeu ha d'arribar "a totes les empreses" que necessiten liquiditat per a "no morir". Considera que s'ha donat un "moviment positiu" a Europa i reclama així que els recursos "arriben a totes les comunitats autònomes". També ha expressat que la Generalitat té "vocació d'interlocució" entre empreses i entitats financeres perquè les mercantils accedisquen a recursos.

Arxivat a:

Destacats