25n
25N
25N

Puig demana que la Comunitat supere el confinament a partir del 9 de maig, progressivament i "sense riscos"

Una comissió de 13 experts ja analitza “la via valenciana a la transició”

Puig demana que la Comunitat supere el confinament a partir del 9 de maig, progressivament i "sense riscos"
22/04/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimecres que la Comunitat Valenciana isca de la quarantena a partir del 9 de maig mitjançant una volta progressiva a la “nova normalitat, amb la obertura més gran possible i sense córrer riscos per a la salut”. “Hem de canviar d’estratègia”, ha afirmat, “perquè el confinament total també té un cost elevat”.

Puig ha realitzat aquesta petició en la diputació permanent de les Corts mentre el Congrés debat una altra pròrroga de l’estat d’alarma, amb vista al 9 de maig, “quan s’hagen complit quasi dos mesos de confinament, una vegada controlat el pic de la pandèmia i enfortit el sistema sanitari”.

Fins llavors, ha cridat a acumular talent i veus experimentades, per al que una comissió oberta de 13 experts en “àrees crucials” ja aporta idees cap a la “via valenciana a la transició”. Són “reconeguts professionals” d’epidemiologia, microbiologia, ‘big data’, psiquiatria, química o geografia que “estan dissenyant l’eixida per a la seguretat sanitària”.

“Perquè no tots hem d’eixir igual, reivindique el dret de la Comunitat a adaptar el postconfinament a la seua realitat particular”, ha subratllat el president valencià, rebutjant el centralisme i la uniformitat perquè “no són intel·ligents ni eficients”.

Ha apel·lat així a reafirmar la unitat d’acció i descentralitzar la gestió per a les comunitats autònomes i territoris locals en cada comunitat autònoma. La seua proposta passa per un “sistema d’obertura i tancament dinàmic que permeta controlar l’epidèmia i no faça irreversible el colp econòmic, social i psicològic en la població”.

DESESCALADA DINÀMICA

Puig ha apuntat quatre principis a seguir: protecció de les persones amb major risc, “màxim dinamisme”, rapidesa en la detecció de possibles nous focus potenciant l’atenció primària de la sanitat i “facilitat en la comunicació i execució del tancament o obertura”. En definitiva, “la desescalada ha de variar en funció de criteris geogràfics, sectorials i demogràfics”.

Per contra, ha descartat “una estratègia monolítica en la qual tots els territoris d’Espanya van canviant de fase al mateix temps”, alertant que no és el camí que segueixen els països amb una sanitat avançada i que “perjudicaria la Comunitat”. “La unitat d’acció ha funcionat”, ha remarcat, i ha emplaçat a combinar homogeneïtat amb singularitat sense atomitzar les decisions.

En el pla econòmic, ha advocat per diferenciar la recuperació de la reconstrucció, amb assistència urgent a empreses, autònoms i treballadors per a ajudar-los a “recuperar-se del xoc” al costat d’una programació a llarg termini. “Necessitem insuflar respiració assistida als més vulnerables per a una autèntica reconstrucció”, ha il·lustrat.

FUGIR DEL PARTIDISME

Els objectius: propiciar la creació d’ocupació, consolidar les classes mitjanes “sense que ningú es quede arrere” i enfortir l’Estat del Benestar. Puig ha sostingut que “si una paraula pot facilitar-ho és l’acord, un gran acord valencià de tota la societat”.

El també líder del PSPV ha cridat a fugir del partidisme en aquest moment dramàtic, seguint la institucionalitat i la responsabilitat. “Si ara no som capaços, amb quina cara ens mirarem els representants dels ciutadans?”, s’ha preguntat.

I ha reblat: “No tenim major lleialtat que la que ens uneix com a poble, com un cordó umbilical de respecte als nostres orígens, a la nostra gent, a la destinació compartida per nosaltres i per les futures generacions”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 12 =

museo prehistoria