25n
25N
25N

Puig insisteix que hi haurà govern de majoria progressista amb o sense Podem: "No es tracta de sumar trossets"

Creu que no ha d’estar “mimetitzat” amb l’executiu de Sánchez i que el Botànic ja era un exemple de “govern a la portuguesa”

Puig insisteix que hi haurà govern de majoria progressista amb o sense Podem: "No es tracta de sumar trossets"
06/05/2019 -

El ‘president’ de la Generalitat en funcions i secretari del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha insistit que “hi haurà un govern” en la Comunitat Valenciana “format per dos o tres partits” i que el punt de partida serà una majoria progressista en les institucions: “No es tracta de sumar trossets, sinó que hi haja un govern com ho ha sigut durant aquest temps”.

Així ho ha afirmat aquest dilluns a preguntes dels periodistes en el Palau de la Generalitat, respecte a la possible entrada de Podem en el Consell al costat dels socialistes i Compromís per a la reedició del Botànic. A l’espera de les eleccions del 26M, ha reiterat que no hi ha una data concreta i ha descartat que puguen condicionar les negociacions PSOE-Podem per al Govern d’Espanya.

Puig ha subratllat que en el PSPV estan “disposats” al fet que Podem entre en el Consell, igual que ho estaven fa quatre anys. “Com més sòlid siga el govern i la majoria parlamentària que el sustenta, millor”, ha asseverat.

En tot cas, ha posat l’accent que “les negociacions sobre el futur de la Comunitat s’han de prendre i es prenen en la Comunitat” i que “hi haurà un govern, estiga format per dos o tres partits; és una qüestió sine qua non”, encara que ha reconegut que “en els governs sempre cal gestionar la diversitat i no és el pensament únic”. I ha recalcat: “Sens dubte hi ha un govern, i això és en el que ens hem de comprometre tots”.

Des d’aqueixa posició, ha garantit que s’abordaran les negociacions “entenent que l’autogovern significa capacitat de decidir” en la Comunitat i que “el president del Govern té autonomia i el líder del PSOE –Pedro Sánchez–, que ha guanyat les eleccions, també té autonomia per a arribar a un govern sòlid, que no té per què estar mimetitzat amb el valencià”. Puig ha defensat així que les circumstàncies depenen del territori i de l’espai polític.

Sobre si Podemos aspira a un Govern central semblança al Botànic, ha utilitzat el símil d'”un govern valencià a la portuguesa” per a afirmar que el Consell i l’executiu portugués “han sigut iguals”, amb suport extern d’altres partits.

“NO HI HA UNA PRESSA EXCESSIVA”

Respecte a la ronda de negociacions, ha assegurat que de moment no s’ha produït cap reunió ni contacte informal, perquè “ha passat una setmana” des del 28A i en uns dies arranca la campanya de les municipals i europees, unes eleccions que “condicionen en certa mesura tot, des de l’agenda política del moment”.

Sí que ha avançat que hi haurà converses abans de la constitució de les Corts el 16 de maig. Aquests contactes “probablement” s’iniciaran durant aquesta setmana, encara que “en aquests moments no hi ha una pressa excessiva”, ha puntualitzat el cap del Consell.

Quant a l’oposició, ha reiterat que “per descomptat” que hi haurà reunions amb PP i Ciutadans, si bé ha diferenciat entre les converses entre els grups i la seua prioritat que hi haja un govern de progrés en la Comunitat: “La democràcia és dialogar, parlar; estic en contra de la fronterització en blocs”.

Preguntat per si ha tingut ja alguna d’aquestes reunions i si tenia prevista una aquest mateix dilluns amb el líder de Cs, Toni Cantó, ha tornat a assegurar que no parlat “amb ningú”. “He rebut missatges de tots i he retornat missatges de tots”, ha afirmat, per a remarcar que “d’un no” però “sí de tot el que és l’espai estrictament democràtic”.

D’altra banda, de cara els pròxims Pressupostos de Pedro Sánchez –davant el fet que no puga presentar una altra vegada els de 2019 com va demanar Puig i puga governar amb els comptes prorrogats–, ha recordat que tampoc hi ha Govern d’Espanya de moment i que no se sap “ni quan ni en quines condicions”. Quan estiga format, ha garantit que el Consell plantejarà el que ha reivindicat fins ara. “No per molt córrer s’arriba abans”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 − tres =

museo prehistoria