25n
25N
25N

Puig creu que "les idees no cal criminalitzar-les", sinó als qui "no accepten les regles del joc"

Li agradaria que no s’haguera d’arribar a un nou 155 perquè s’ha vist que “tampoc és la solució” i generaria “major confrontació”

Puig creu que "les idees no cal criminalitzar-les", sinó als qui "no accepten les regles del joc"
13/12/2018 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha indicat aquest dijous en ser preguntat sobre si és partidari d’il·legalitzar els partits independentistes catalans que creu que “en el camp de joc les idees no cal criminalitzar-les, la qual cosa cal criminalitzar és a les persones, en un moment determinat, o els partits que el que fan és no acceptar les regles del joc”.

“Les regles del joc estan per a jugar, les idees s’han de presentar, però el que no hi ha és que trencar el camp de joc”, ha agregat Puig en declaracions als mitjans després de participar al costat de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, en el Fòrum Ser sobre el Corredor Mediterrani.

Puig ha assegurat en ser qüestionat sobre aquest tema que no li consta cap “rebel·lió” de barons socialistes respecte a la política que el Govern de Pedro Sánchez està seguint amb Catalunya i ha refusat comentar les declaracions d’altres persones.

A més, ha indicat que el Govern central “està fent una aposta intel·ligent per a intentar solucionar un conflicte greu que existeix” i ha remarcat que ja es coneixen els resultats aconseguits amb “la tesi anterior” engegada per Mariano Rajoy.

“Jo no dic que aquesta tinga èxit assegurat, perquè és molt difícil, però el que és evident és que la tesi anterior, l’estratègia de la dreta respecte a Catalunya des dels anys 2000 ens ha portat a aquesta situació”, ha recordat el ‘president’.

De cara al futur, ha assenyalat que Sánchez ja va dir “amb claredat” que no es consentirà que s’incomplisca la llei i es prendran les decisions oportunes, però s’ha mostrat partidari de mostrar sempre “una voluntat de solució, perquè la política és un instrument de diàleg per a solucionar problemes, no és el posicionament de la confrontació com a model de funcionament”.

Respecte a la possibilitat que poguera aplicar-se novament l’article 155, ha indicat: “A mi m’agradaria que no s’haguera d’arribar a açò, ja hem vist que tampoc és la solució”. Al seu judici, l’única cosa que generaria és “més confrontació”.

POSSIBILITATS DINS DE LA LLEI

Per açò, ha demanat als governants catalans que plantegen les reformes que consideren dins del marc democràtic “perquè dins de la democràcia es pot plantejar tot” però “si se li pega una puntada a l’Estat de Dret, evidentment no hi ha solució”. “Dins del marc constitucional “hi ha moltes possibilitats i cal intentar cercar les fórmules perquè s’establisca de debò un diàleg conseqüent amb les necessitats dels ciutadans”, ha incidit Puig.

El president valencià ha defensat la política de Sánchez, que “intenta reduir els costos de la fractura social” i ha reivindicat que “apostar pel diàleg no és una política menor” o “feble”, sinó que “la fortalesa està en les conviccions i en la capacitat de presentar una eixida”.

Ha lamentat que per part dels independentistes catalans no s’està mostrant “cap voluntat de solució” i “des del punt de vista de les dretes espanyoles tampoc”. “Estem veient un espai de bipolarització que no dóna solucions als ciutadans i la convivència és fonamental”, ha subratllat Puig, a qui li preocupa que quan “s’intenten cercar espais de diàleg s’intenten dinamitar”.

TORRA “NO ESTÀ AJUDANT”

Al seu judici, el president català, Quim Torra, “precisament no està ajudant” a trobar aqueixa solució i ha recordat que “el primer que ha de fer qualsevol responsable polític és complir la legislació vigent perquè la llei és la que et dóna legitimitat” i no hi ha d'”abrivar la fractura social”.

“No entenc que un dirigent polític puga estar situat en l’àmbit de la fractura, no pots en cap cas ajudar a trencar la societat. La convivència és fonamental i hi ha uns instruments per a canviar les lleis i són els que cal seguir. Tothom té dret a defensar les seues idees, per descomptat, però atenent a les normes”, ha indicat.

Puig ha indicat que a partir de la Constitució, “que es pot canviar” –particularment és partidari d’aqueixa reforma, ha subratllat— es poden intentar introduir “aquells canvis que es consideren oportuns i que siguen majoritaris, però cal fer-ho sobre la base de les lleis”.

Després de qualificar les últimes declaracions de Torra d'”improcedents i impresentables”, ha assenyalat que “no es pot intentar des de les institucions provocar una situació d’ingovernabilitat” i ha defensat, en línia també amb els interessos valencians, que “no es pot impedir en cap cas que les nostres mercaderies arriben a la seua destinació i que les persones puguen transitar les carreteres amb total normalitat”.

“BAIXAR LA PRESSIÓ”

Preguntat per la reunió del Consell de Ministres del 21 de desembre a Catalunya, ha indicat que “es va a produir un fet democràtic i pot haver-hi persones que estiguen en contra i dins de la llei poden manifestar-se” però açò “no significa que no ha d’haver-hi una absoluta normalitat quant al funcionament de les institucions”.

“Del que es tracta és de no estar permanentment en una escalada de declaracions que facen que cada vegada l’olla es calfe més, jo no vaig a propiciar que l’olla es calfe més, la qual cosa cal fer és baixar la pressió, baixar la tensió i intentar fer la política de la racionalitat, no la política de les ultraemocions”, ha afirmat.

EL CONSELL DE MINISTRES A CATALUNYA, GEST “POSITIU”

Sobre si considera encertat que aqueix Consell de Ministres se celebre allí, ha apuntat que veu encertat que es facen fóra de Madrid perquè “és molt important que se supere el centralisme anacrònic que encara viu en part d’Espanya”.

“El Consell de Ministres pot reunir-se en la comunitat autònoma que s’establisca, crec que a més és un gest positiu del Govern en relació a Catalunya i és una decisió que si l’ha pres el president estarà absolutament canalitzada en l’interés general”, ha agregat.

No considera que es puga percebre com a provocació i ha afegit que a ell, per exemple, li agradaria que el Consell de Ministres es reunira en alguna de les tres capitals valencianes: “Les institucions han de desenvolupar la seua activitat amb normalitat i aquesta èpica permanent de les emocions ha de baixar a l’èpica de la normalitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + divuit =

CCCC
torrent