caixa popular

Puig reivindica la reforma de la Constitució i recorda la seua proposta d'obrir una "via cap a un Estat federal"

Oltra: “Fer de la Constitució un símbol immutable és regalar-la als quals fan de les banderes, lleis i pàtries símbols buits”

Puig reivindica la reforma de la Constitució i recorda la seua proposta d'obrir una "via cap a un Estat federal"
06/12/2018 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat aquest dijous a Alacant, on el govern valencià ha celebrat l’acte commemoratiu de la ratificació de la Carta Magna, la necessitat de reivindicar la reforma de la Constitució i ha recordat la proposta del Consell per a obrir “una via cap a un Estat Federal que succeïsca a l’autonòmic esgotat”. “Hui, reformar la Constitució és defensar-la”, ha argumentat.

Així s’ha pronunciat durant el seu discurs en el qual ha recalcat que el nou horitzó constitucional ha d’abordar temes com la lluita contra la violència de gènere, la sostenibilitat ambiental i el bon govern. En similars termes s’ha pronunciat la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, qui ha considerat que fer de la Carta Magna un “símbol immutable” és “regalar-la a aquells que fan de les banderes, de les lleis i de les pàtries, símbols buits que centrifuguen persones”.

Puig ha apel·lat a un “constitucionalisme militant” per a defensar el marc de convivència i “blindar” els drets socials i les llibertats en el 40 Aniversari de la Constitució. A l’acte ha assistit la resta del Consell; el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio; l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala; el president de les Corts, Enric Morera, i ha congregat a unes 500 persones.

El ‘president’ ha advertit dels fenòmens “que posen en perill les llibertats i la democràcia” i ha instat a utilitzar els instruments que proporciona el text legislatiu per a evitar “l’erosió dels nostres valors i enfortir la cohesió social”.

Així mateix, ha posat en valor la commemoració de “els millors 40 anys de la nostra història, amb insuficiències, amb noves urgències però amb un balanç indiscutible”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Així, ha afirmat que aquest país “ja no té res a veure amb l’Espanya del franquisme” i ha subratllat l’aposta de l’administració valenciana per l'”enfortiment” de l’Estat Social pactat en 1978 mitjançant pressupostos i polítiques públiques.

D’aquesta manera, ha defensat, el Consell “aspira a millorar la qualitat de vida de les persones i a garantir la igualtat real i efectiva”. En aquesta línia, Puig ha assenyalat la necessitat d’adaptar la Carta Magna “a les transformacions d’un context canviant” amb l’objectiu de mantenir l’ordre establit en el pacte social.

“DESIGUALTATS TERRITORIALS I DE RECURSOS”

A més, ha recordat l’aposta de l’Administració valenciana per “una via cap a un Estat Federal que succeïsca a l’autonòmic”, que considera “esgotat”, ja que permet “desigualtats territorials i manca dels recursos necessaris”. Així, ha defensat “un federalisme amb lleialtat constitucional”, amb una millor distribució de competències i de finançament.

En aquest sentit, ha destacat que el nou horitzó constitucional ha d’abordar temes com la lluita contra la violència de gènere, la sostenibilitat ambiental, la transparència i el bon govern, així com el blindatge de drets socials com l’habitatge i la salut.

Per la seua banda, Mónica Oltra ha posat en valor la Constitució que va permetre “tancar el franquisme i reconéixer la pluralitat política i territorial” de l’Estat, al que defineix com a “social i democràtic” de dret, “per aqueix ordre”.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que aquest text legislatiu s’ha mantingut estàtic, mentre que la societat sí que ha evolucionat i el context també. Així, Oltra ha incidit en la necessitat d'”adaptar la Constitució a la ciutadania del segle XXI”.

“El Consell vol participar en aquesta empresa col·lectiva que done un nou impuls al text constitucional, que ho actualitze, que ho aproxime a la ciutadania del segle XXI”, ha reclamat, que incorpore drets de tercera i quarta generació i que avanç en la configuració d’estat federal que garantisca la igualtat d’oportunitats” al mateix temps que “protegeix la diversitat territorial i cultural de l’Estat”.

Així mateix, la vicepresidenta ha reivindicat l’aposta del Govern valencià per símbols de concòrdia davant “l’amplitud de les banderes, a vegades, inversament proporcional a la cohesió que generen”.

DISTINCIONS

Així mateix, en l’acte institucional s’ha fet lliurament de les distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals, que la Generalitat concedeix cada any amb motiu del Dia de la Constitució per a reconéixer la labor de persones o entitats “que hagen destacat en la defensa i promoció dels drets, llibertats i deures que arreplega el títol I de la Constitució”.

En aquesta edició el Consell ha reconegut la labor del que fóra president del Constitucional i del Suprem, del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal de Comptes, Pascual Sala; i de la Taula Estatal pel Blindatge de les Pensions. El ‘president’ ha sigut l’encarregat de lliurar sengles premis als guardonats durant l’acte.

En aquest sentit, Puig s’ha referit a Sales com “un dels nostres juristes més grans i volguts” i ha subratllat “la seua ferma defensa de la independència judicial, com la seua postura davant la qüestió territorial, en la qual ha defensat el diàleg per a aconseguir acords amplis. Així mateix, ha destacat “el seu compromís amb els drets fonamentals, especialment amb els derivats dels principis de la política social i econòmica”.

De la mateixa manera, el cap del Consell ha enaltit el paper de la Taula Estatal per al Blindatge de les Pensions que, en paraules de Puig, “s’ha manifestat amb una força i una perseverança extraordinàries per a defensar el dret a unes pensions dignes”. “Seguiu defensant les vostres causes, que han de ser nostres, seguiu fiscalitzant als vostres governants, seguiu ajudant-nos a construir un Estat cada vegada més Social, més just”, ha incidit.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =