Ximo Puig reivindica com 'una obligació moral de qualsevol societat democràtica' la recuperació d'una memòria transformadora' del present

Guardar

200128_PRE_FOTO_1_Libro_Guerra
200128_PRE_FOTO_1_Libro_Guerra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat que "la recuperació de la memòria històrica és una obligació moral de qualsevol societat democràtica". "Un Estat democràtic ha de recordar i honrar als qui van patir les conseqüències del conflicte civil", ha assegurat.

En aquest sentit, Puig ha subratllat que "la memòria no pot ser la fi última de la nostra mirada al passat", sinó que és necessària "una memòria transformadora del nostre present i que ens encamine a l'horitzó pel qual van treballar molts altres abans que nosaltres".

A més, com ha afegit, per a la Generalitat, la recuperació de la memòria és "un mandat legal dirigit al coneixement dels fets, la reparació de les víctimes i la vertadera reconciliació".

Així s'ha expressat durant la presentació del llibre i exposició fotogràfica 'La guerra ha acabat. Alacant 1939'. A l'acte també han assistit la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

Durant la presentació del llibre, amb fotografies de José María Azkárraga i edició a cura de Vicente Ferrer i Begoña Lobo, Puig ha afirmat que aquesta publicació "tanca la memòria viva, palpitant, dels últims mesos de la Guerra Civil a Alacant, i dóna nova veu a aquells que la van perdre, van desaparéixer o van partir cap al dur exili".

Sobre aquest tema, el titular del Consell ha assegurat que "era necessari recuperar aqueixes veus", que, com ha lamentat, "havien sigut oblidades". "Aquest llibre, per fortuna, rescata la veu de tants uns altres als qui la mort, el temps i l'exili van condemnar a la desmemòria i l'oblit", ha valorat Puig. Per això, parafrasejant a l'escriptor Max Aub, el president ha assenyalat que aquesta obra exhuma de l'oblit als qui van ser "el millor d'Espanya".

Aquest llibre, com ha explicat Puig, "posa el fermall al cicle commemoratiu de 'Capital de la memòria, la província de la memòria", que ha organitzat la Generalitat, al costat de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per a recordar la fi de la Guerra Civil que es va viure en la capital alacantina en 1939.

L'Alacant de fa 80 anys, segons ha afirmat el president, suposa "el símbol" de la derrota, ja que Alacant no sols va marcar "el final d'un horror" com la guerra, sinó que "va donar principi a un altre horror", el de l'exili, la repressió i la dictadura.

Així mateix, s'ha referit a les commemoracions del 75 aniversari de l'alliberament d'Auschwitz, que recorda un Holocaust en els camps del qual van morir 393 valencians, 122 d'ells de la província d'Alacant.

Arxivat a:

Destacats