25n
25N
25N

Puig reitera a Sánchez un finançament autonòmic "just" per a afrontar l'eixida de la crisi

Ximo Puig - VÍCTOR MARTÍNEZ/ GVA

Puig reitera a Sánchez un finançament autonòmic "just" per a afrontar l'eixida de la crisi
31/05/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat al president del Govern central, Pedro Sánchez, la “necessitat” d’un finançament autonòmic “just” per a afrontar l’eixida de la crisi provocada per la Covid-19.

Puig ha fet aquesta petició a Sánchez durant la reunió que han mantingut, juntament amb la resta de presidents de comunitats autònomes, per a tractar la crisi del coronavirus.

Al terme, una compareixença amb els mitjans de comunicació, el ‘president’ ha destacat que una de les manifestacions que havia traslladat a Sánchez era la “necessitat” d’acabar amb la desigualtat entre territoris.

Sobre aquest tema, ha comentat que no es pot permetre la reconstrucció d’Espanya “a dues o tres velocitats”. “Hem de treballar cap a l’equitat i és necessari un finançament autonòmic just per a poder afrontar, de manera justa, l’eixida de la crisi”, ha agregat.

Puig ha afirmat que aquesta és una reivindicació que serà plantejada “de manera permanent”. “Necessitem els mateixos recursos que la mitjana de les CCAA per a superar la diferència de 12 punts en la renda per càpita”, ha postil·lat.

Al costat d’aquesta mesura, el ‘president’ ha proposat a Sánchez quatre plans de caràcter estatal compartits: un pla d’infraestructures per a abordar el Corredor Mediterrani; d’Energia Renovable; d’Habitatge; i un pla per a la indústria de Mobilitat.

També Puig ha reclamat que s’institucionalitze la conferència de presidents autonòmics “perquè ha sigut molt positiu”, a més de les conferències sectorials. “La cooperació de l’esperit federal ha d’enfortir-se per a superar els reptes que venen”, opina.

D’altra banda, Puig ha afirmat que des de la Comunitat s’està impulsant la recuperació socioeconòmica a través de dos punts: la comissió posada en marxa en Les Corts sobre reconstrucció; i la taula de diàleg social impulsada per la Generalitat.

A la fi de juliol, segons ha manifestat, conclouran els treballs d’aquests dos pilars. Així mateix, demà es posarà en marxa “un altre pilar fonamental per a alçar-nos”: s’ha convocat una reunió amb alcaldes, presidents de les diputacions, etc, per a treballar junts per a cohesionar la Comunitat. “Cada mirada és diferent i totes aporten”, ha subratllat.

EIXIDA EUROPEA

D’altra banda, Puig s’ha referit a l’ajuda europea per a afrontar la crisi: “L’eixida d’aquesta crisi serà europea o no serà”, ha dit, per a agregar que “ara toca que els estats aproven la proposta i que la Comunitat es posicione bé i encerte en les prioritats”.

“Hui he sabut que les comunitats autònomes participarem en el repartiment de fons europeus que atendran sectors estratègics com el turisme o les energies renovables”, ha asseverat, i ha anunciat que per aquest motiu demanarà un ple monogràfic en Les Corts amb l’objectiu de recollir iniciatives dels grups “amb mirada europea”.

Al seu judici, “és millor anar de la mà i aprofitar el pla europeu per a eixir de la crisi”. “Convindria que els representants polítics d’Espanya deixaren de crispar. Si estem guanyant la batalla i pugen els decibels del debat, és que alguna cosa s’està fent malament. La disconformitat sana és fonamental, però la ciutadania no ha fet aquest esforç per a escoltar baralles diàries en la televisió. És temps de paraula i acció”, ha reclamat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − cinc =