25n
25N
25N

Puig recorda a Keynes i posa en valor als treballadors que han passat de "infravalorats" a "essencials"

Puig recorda a Keynes i posa en valor als treballadors que han passat de "infravalorats" a "essencials"
01/05/2020 -

El president de la Generalitat ha recordat, en el seu article de l’1 de Maig, a l’economista britànic John M. Keynes, i la seua frase “Quan els fets canvien, jo canvie d’opinió” amb l’objectiu de posar en valor als treballadors que durant la pandèmia de la Covid-19 han passat d'”infravalorats” a “essencials”.

Assegura el cap del Consell que “fins ara, existia un corrent d’opinió molt assentada respecte a determinats treballs que -segons ens deien- aportaven poc valor afegit a la societat”. “Ocupacions considerades de tercera o quarta fila en l’escala del prestigi social. Treballs que, en alguns casos, anaven a ser robotitzats i farien prescindibles als qui els exercien”, ha indicat.

“Ocupacions amb baixos salaris, dures condicions laborals, escàs reconeixement social i nul·la visibilitat pública. Treballs, en definitiva, subestimats”, ha manifestat.

Però aqueixa mirada col·lectiva, per a Puig, “ha canviat en només un mes”. “Els fets han canviat i, com aconsellava Keynes, han fet canviar d’opinió al conjunt de la societat”, ha manifestat.

“Aquesta crisi sanitària ha evidenciat una realitat laboral a vegades invisible. En primera línia, més exposats al risc de contagi que la immensa majoria de ciutadans, han estat netejadores, equips de desinfecció, transportistes, caixeres, reposadors de supermercat, agricultors i ramaders, cuidadores de persones, operaris de la distribució, manipuladores d’aliments en magatzems o cooperatives, conductors d’ambulància, repartidors, funeraris, personal de residències, vigilants, plantilles de manteniment, treballadors d’aeroport que descarregaven a la nit els productes sanitaris importats, persones dedicades a la recollida de residus, treballadors postals i un llarg etcètera”, ha assegurat.

D'”infravalorats”, tots ells han passat a ser considerats “essencials”. “Oficialment pel BOE, i de facto també per al ciutadà que paga a la caixera d’un supermercat o es creua amb una netejadora i els dóna les gràcies amb una mirada. Un acte humà. Un acte de justícia i reconeixement, com el que la societat ha sabut manifestar cada dia als treballadors de l’àmbit sanitari: metges, infermeres, zeladors, tècnics, auxiliars, administratives, personal de cuina i de neteja”, ha assenyalat.

“Hui, Primer de Maig -una jornada emblemàtica per al moviment obrer que enguany viurem sense les marxes reivindicatives als carrers-, és un moment propici per a reflexionar sobre les persones que han fet possible que la societat valenciana no col·lapse en aquesta difícil situació”, ha agregat.

Puig ha recordat a “els treballadors i les treballadores que han posat en risc la seua salut per un sou a vegades escàs, i que ho han fet també per un sentiment de responsabilitat col·lectiva”. “Una lliçó, callada i exemplar, per a tots els servidors públics que ens obliga a millorar per a estar a la seua altura. Amb la seua professionalitat han demostrat que, enfront de l’individualisme d’altres etapes, l’ajuda mútua i la solidaritat col·lectiva són l’únic camí per a superar aquesta situació”, ha manifestat.

“CONSTRUIR UN FUTUR SÒLID”

Així i tot, més enllà de reconeixement, “ells i elles volen i mereixen més drets, major protecció, millors condicions”, assegura el cap del Consell. “Entrem en un moment difícil per a l’economia i per a les classes mitjanes i treballadores. La destrucció d’ocupació, temporalment o definitivament, adquireix proporcions inèdites. Ara bé: la resposta a la nova crisi que es dibuixa en l’horitzó no pot ser la precarietat laboral. Tampoc la desprotecció social dels treballadors. Tot el contrari; hem aprés la lliçó de fa una dècada”, ha afirmat.

“Les reformes importants solen germinar en circumstàncies adverses. Aquesta ho és. Aprofitem-la per a edificar el nostre futur sobre bases sòlides. Millorem serveis públics que s’han revelat, literalment, qüestió de vida o mort. Protegim a les persones que ens protegeixen del col·lapse. Participem, públicament, en sectors estratègics per al nostre benestar. Reindustrialitza-nos la Comunitat Valenciana en allò que és bàsic per a la nostra seguretat alimentària i sanitària”, ha assenyalat.

Per això, Puig ha demanat estimular “l’economia amb una mirada sostenible que conjugue el dret al treball i el respecte al medi ambient”. “Sostinguem les empreses des del diàleg social. Enfortim la concertació amb l’acord del moviment sindical i l’empresarial”, ha assenyalat.

En 1933, en plena Gran Depressió, el president Franklin Sr. Roosevelt va afirmar: “La nostra principal tasca és posar a la gent a treballar”. “Aqueix és el nostre gran objectiu: contribuir al fet que la gent puga treballar, perquè el mecanisme més eficient per a la cohesió social és crear ocupació. Ara, quan vivim un temps amb tantes similituds amb l’època del New Deal, hi ha objectius superiors que han d’unir a tota la societat en un gran acord polític, econòmic i social que afavorisca l’ocupació i impulse el renaixement de la Comunitat Valenciana. Per responsabilitat col·lectiva, ho hem de fer”, ha assenyalat.

“Cantava Franco Battiato ‘que difícil és trobar l’alba al capvespre’. Difícil, cert. Però possible i necessari, venia a dir. És la nostra obligació buscar aqueixa llum dins del túnel. I els valencians ho farem amb la força, la confiança i l’esperança que ens dóna l’exemple dels treballadors que han salvat, amb tanta humilitat, la destinació d’un poble”, ha manifestat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − set =

museo prehistoria
museo prehistoria