Puig reafirma el compromís 'verd' del Botànic: "En 10 anys haurem de fer el que no s'ha fet en 50"

Guardar

puig_corts
puig_corts

El 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha reafirmat aquest dijous el compromís del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) amb la lluita contra l'emergència climàtica "en tots els àmbits", en una xarxa "absolutament compromesa" i amb una "mirada mediambiental" en totes les conselleries.

"En els pròxims deu anys probablement caldrà prendre totes les mesures que no s'han fet en els últims 50 per un desenvolupament sostenible", ha reivindicat en la sessió de control en Les Corts a la pregunta de la portaveu de Unides Podem, Naiara Davó, sobre com pretén el Consell donar resposta a la declaració d'emergència climàtica en la Comunitat Valenciana.

Puig ha recordat el temporal del passat mes de setembre en zones com la Vega Baixa (Alacant) com un exemple clar de "com ens afecta el canvi climàtic" i ha avançat les propostes que pretén aprovar el Consell fins a 2023: la Llei de Canvi Climàtic, el tercer pla d'abocadors o programes d'energia, sostenible, autoconsum i impuls al vehicle elèctric.

Tots els eixos es coordinaran des de l''Estratègia valenciana d'emergència climàtica', perquè es tracta d'"una qüestió central" en el pacte del Botànic II. "Poden existir moltes mirades, no hi ha una recepta única", ha reconegut, advertint que la Generalitat s'equivocaria si no la situara en el centre de les polítiques públiques.

Sota aquest prisma, Puig ha cridat a abordar aquest repte "junts com a societat", davant la seua repercussió "especialment significativa" en la Comunitat Valenciana, com "l'amenaça més urgent" que "posa en evidència l'agenda del futur i del passat".

Entre les línies obertes també ha destacat el quart pilar mediambiental en la Mesa del Diàleg Social de la Comunitat, coordinat pel vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau (Podem), "en diàleg permanent amb agents econòmics i socials".

Precisament, aquest nou departament treballarà en coordinació amb la Conselleria de Transició Ecològica i les d'Economia Sostenible i la d'Obres Públiques i Mobilitat, dins d'"una xarxa institucional absolutament compromesa amb les polítiques públiques marcades per la sostenibilitat". "No es tracta només de parlar del model econòmic i de l'Estat del Benestar, sinó de la sostenibilitat en tots els seus àmbits", ha emfatitzat Puig.

Més enllà de la Comunitat, ha ressaltat el compromís de la UE amb l'"agenda verda", com pretén traslladar al vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en la seua visita aquest divendres, 18 d'octubre, a Alacant. El comissari es desplaçarà a la Vega Baixa per a conéixer "de primera mà" els efectes de la gota freda i reunir-se amb els alcaldes de les localitats afectades.

DONAR RESPOSTA A "TOTA UNA GENERACIÓ"

Per part de Unides Podem, la seua portaveu parlamentària ha defensat en la seua intervenció la urgència de donar resposta a l'emergència climàtica a partir de l'exemple de "els joves que des de fa mesos ixen al carrer per un futur digne, alguna cosa que demana tota una generació", en referència al moviment Fridays for Future.

"Estem en un punt de no retorn; hi ha dos camins: cap a un sistema verd i just o cap a un precipici", ha advertit Davó, garantint que la formació 'habitada' "té clar on caminar". En cas contrari, "hi haurà demà però no futur", ha reblat.

Arxivat a:

Destacats