25n
25N
25N

Puig advoca per l'aliança entre ciència, economia i sanitat i avança que els pròxims pressupostos de la Generalitat donaran prioritat a l'R+D

Puig advoca per l'aliança entre ciència, economia i sanitat i avança que els pròxims pressupostos de la Generalitat donaran prioritat a l'R+D
19/08/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per l’aliança entre la ciència, l’economia i la sanitat per a fer front al desafiament que planteja l’actual escenari de pandèmia i ha avançat que els pressupostos de l’Administració autonòmica per al pròxim exercici donaran prioritat precisament a la ciència, que està exercint un paper fonamental en el combat contra la COVID-19.

El president ha realitzat aquestes declaracions durant la seua visita al Parc Científic de la Universitat de València a les instal·lacions de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha destacat els “projectes d’altíssim interés” que desenvolupa aquest organisme d’investigació, del qual ha destacat a més les seues més de 50 anys de trajectòria al servei de la ciència, així com la capacitat de transferir els resultats de la investigació al teixit productiu.

Ximo Puig ha indicat que eixa transferència de coneixement està estretament vinculada amb la “nova economia” per la qual aposta la Generalitat i que permet afermar a la Comunitat en un camp com és el de la garantia de subministraments sanitaris de qualitat i amb les majors prestacions. “No es tracta de fer el mateix que altres països”, que compten amb “salaris més baixos” i productes de “qualitats pitjors”, sinó d’oferir material de major qualitat i més evolucionat, exportable a més a l’exterior. “Eixe és el camí”, ha indicat el cap del Consell.

Puig ha lloat, així mateix, el treball que realitza l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, que, amb el seu mig segle d’experiència acumulada en investigació aplicada, ha aconseguit “donar respostes a qüestions fonamentals com la protecció i seguretat” enfront del coronavirus, amb investigacions que són ja realitat com la relacionada amb l’anàlisi de SARS-CoV-2 en aigües residuals, un projecte pioner que ha demostrat la seua operativitat en la presa de decisions.

Precisament dos projectes del IATA van ser seleccionats en la telefonada al sistema valencià d’Innovació i Investigació que va realitzar la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i que ha permés destinar 3 milions d’euros a 41 iniciatives innovadores per a la lluita contra la COVID-19.

Projectes finançats per la Generalitat

D’aquesta manera, un equip d’investigadors i investigadores del IATA, centre d’investigació del CSIC, liderat per José María Lagarón, juntament amb Bioinicia SL, empresa de base tecnològica del CSIC, ha desenvolupat un material viricida per a filtres de mascaretes.

Aquesta iniciativa no pretén competir a mitjà i llarg termini amb els fabricants de mascaretes ja existents, sinó crear una xarxa de fabricants de qualitat als quals servir el filtre o les màquines industrials per a fer-lo. Aquesta tecnologia presenta bastants avantatges enfront de la tecnologia tradicional i a més és igual d’econòmica o més que aquesta. De fet, s’han interessat per ella tres empreses valencianes de producció de mascaretes.

IATA-CSIC també ha desenvolupat una PCR de viabilitat per a la detecció de SARS-CoV-2 en l’anàlisi de rutina de femta, superfícies i aigües que permetrà una quantificació més precisa dels virus infecciosos presents, i constituirà una eina molt útil per a l’avaluació de riscos i de vigilància epidemiològica.

El pressupost que van obtenir aquests dos projectes del IATA va ser de 100.000 euros per a cadascun d’ells. En el cas del material per a filtres de mascareta, part del projecte va ser desenvolupat en el marc de la plataforma Salut Global del CSIC.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =