Puig proposa una solució valenciana per a acabar amb les desigualtats entre territoris

Guardar

foto_1_madrid
foto_1_madrid

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat a Madrid una proposta de reforma del model de finançament autonòmic que permeta donar solució a les desigualtats entre territoris. "El repte que ens plantegem és que el problema valencià peça a ser part de la solució espanyola", ha subratllat el responsable del Consell.

Puig, acompanyat dels membres de l'Executiu valencià, s'ha pronunciat en aquests termes durant l'acte per un finançament just organitzat per la Generalitat a Madrid i que ha congregat en el Cercle de Belles arts de la capital a entitats empresarials, sindicats, associacions, universitats i representants de les principals institucions valencianes.

El President ha reivindicat la necessitat de mostrar amb aquest acte a Madrid la urgent necessitat d'un nou model de finançament autonòmic que acabe amb el "tracte injust" que rep la Comunitat Valenciana. "El poble valencià ha expressat un senzill, però solemne 'fins ací hem arribat' i era imprescindible que s'escoltara" en la capital espanyola, ha subratllat en al·lusió a la campanya d'adhesions al manifest per un finançament just, subscrit per centenars d'associacions i per més de 300 alcaldes i alcaldesses de la Comunitat.

El cap del Consell ha defensat que no és intenció de la Generalitat propiciar "cap debat localista ni victimista" o basat en reivindicacions "de part" i en la cerca de "privilegis", sinó que el que es pretén és aportar al tauler polític una proposta de finançament que es formula "des de la Comunitat Valenciana", però que no és "per a la Comunitat Valenciana", sinó per al conjunt d'Espanya.

El President ha apel·lat a la "anomalia democràtica" que suposa aquest "problema valencià", provocat per anys d'infrafinanciació i d'infrainversió i que té, com a derivades fonamentals, "la invisibilitat i la desigualtat". "Estem davant una qüestió d'Estat", perquè "no s'està complint la Constitució, ha dit.

Puig ha anunciat també la seua intenció de demanar que es convoque la Conferència de Presidents perquè es done veu a les comunitats autònomes i que el Govern en funcions acorde amb elles exigir a la Comissió Europea una aplicació "flexible, raonable i realista" dels objectius de dèficit amb la finalitat d'evitar possibles sancions i fixar una posició conjunta.

Davant el debat que s'està produint aquesta setmana a Europa sobre la possibilitat del bloqueig dels fons estructurals a Espanya i a Portugal per incompliment del dèficit, Puig ha subratllat que les comunitats autònomes són les que major esforç han realitzat en la retallada d'eixe dèficit. Per això, ha defensat que el pes d'aquesta situació "no pot recaure exclusivament en les comunitats autònomes perquè són les que gestionen estos fons que arriben d'Europa i que són essencials per al desenvolupament econòmic i social".

A més, ha advocat per acabar amb la "invisibilitat" que representa el "tòpic autoimpost del 'Llevant feliç', malgrat que la valenciana és "l'única autonomia pobra que aporta com una rica" i compta amb uns recursos per habitant "que estan entre un 11% i un 12% per sota de la mitjana i que l'allunyen en més d'un 30% de les comunitats de règim comú millor finançades".

Destacats