25n
25N
25N

Puig proposa una conferència sobre els cítrics a Brussel·les per a defendre un sector que es veu "assetjat"

Puig proposa una conferència sobre els cítrics a Brussel·les per a defendre un sector que es veu "assetjat"
11/07/2019 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha proposat aquest dijous a Brussel·les la celebració d’una conferència sobre els cítrics per a oferir a un sector que s’està veient “assetjat d’alguna manera per diferents qüestions” per a donar solucions “integrals, més enllà de Mercosur” perquè el problema no es redueix a l’acord amb Mercosur: “És el veto rus, és Sud-àfrica i sobretot Egipte, demanem una acció directa a la Comissió Europea perquè estimem que pot fer molt de dany a la nostra producció i és una competència deslleial objectiva”.

Així s’ha pronunciat Puig després de reunir-se amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Foment de l’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen, i amb la comissària de Comerç Internacional, Cecilia Malsmtröm, als qui ha traslladat la seua preocupació per la repercussió que l’acord amb Mercosur pot tindre sobre l’economia valenciana.

La comissària li ha confirmat, segons ha explicat, que el dilluns o dimarts pròxim es coneixerà el conjunt de l’acord, més de mil folis a partir dels quals ja es podran analitzar directament les derivades que pot tindre en tots els sectors econòmics. En una primera ullada, ha assenyalat, “els sectors industrials relacionats amb el tèxtil, la ceràmica i el calçat van a tindre una baixada d’aranzels substantiva i, per tant, van a millorar la seua competitivitat”, però està “el problema dels cítrics”.

El president ha explicat que treballarà per a “protegir el conjunt de l’economia valenciana” i cal fer-ho “des del rigor i la situació general que açò representa”. En tot cas, ha indicat que, en el millor dels casos, el tractat amb Mercosur s’aprovarà dins d’un any, amb el que “tenim temps”.

Puig ha traslladat a la comissària Malsmtröm la seua preocupació pel que està ocorrent en el port de Rotterdam, ja que “no hi ha suficient vigilància en aquests moments en les duana” que no permet garantir la reciprocitat dels acords comercials en termes fitosanitaris i, per tant, de seguretat alimentària.

“El que està en el tractat de Mercosur i en altres tractats és que el ciutadà europeu ha de tindre les mateixes garanties fitosanitàries i de seguretat alimentària, però això cal constatar-ho i para això es necessita més inspecció i més seguretat perquè ningú faça trampes”, ha subratllat.

Preguntat sobre si ha reclamat mecanismes de compensació una vegada es done llum verda al tractat amb Mercosur, ha indicat que han parlat de “possibilitats que es poden articular” però ha insistit que cal veure abans “l’impacte real sobre la base dels xicotets detalls”.

“Més enllà de la mirada de Mercosur, el problema del sector dels cítrics és que està veient-se d’alguna manera assetjat per diferents qüestions i, evidentment, açò és la gota que pot satisfer el got”, ha apuntat, per a agregar que el necessari és “un plantejament general de defensa de l’agricultura mediterrània”.

Per açò, la conferència que proposa se celebraria a Brussel·les instada per la pròpia Comissió i podria articular-se en ella “una aliança entre els països amb problemes comuns”.

“NO ESTEM PER UN PLANTEJAMENT DE VETO”

Davant la pregunta de si demanarà al Govern el veto des d’Espanya a aquest tractat en cas que es confirmen les preocupacions, Puig ha respost: “No estem en aquests moments per un plantejament de veto a res perquè som conscients de la nostra dimensió; hem d’aprofitar perquè aquelles parts positives que existeixen en el tractat es puguen desenvolupar i que, al mateix temps, els inconvenients que puguen produir-se en el camp agroalimentari se superen”.

“Cal tindre una mirada molt més àmplia d’aquest tractat, el problema dels cítrics valencians no està solament orientat al que és Mercosur, té altres problemàtiques i hem d’abordar-ho en la seua integritat, hem d’aconseguir fer campanyes molt més proactives a favor dels cítrics, en consum intern i extern”, ha dit.

Sobre si la comissària s’ha compromès a alguna cosa, Puig ha indicat que s’ha compromès a estar “absolutament dialogant” quan es conega el conjunt de l’acord. Aleshores, ha dit, “hi haurà una presa de posició per part de diferents sectors” i tindran reunions amb ella per a tractar “tot el que es puga avançar per a finalment arribar a un acord”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − un =