Puig anuncia un programa pilot de mobilitat sostenible en zones industrials de València

Es posaran en marxa llançadores per a disminuir l'ús del vehicle privat

Guardar

Ximo Puig paterna
Ximo Puig paterna

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa un programa pilot de llançadores de transport interurbà per a connectar València amb els parcs industrials més importants de l'àrea metropolitana.

El pla, que es posarà en marxa en 2020, planteja donar servei a 34.500 usuaris per a potenciar la mobilitat sostenible i "facilitar la mobilitat dels treballadors i treballadores que acudeixen cada dia a aquests polígons industrials" i que, fins ara, estaven obligats a fer-ho en vehicle privat.

Aquest projecte pilot, que té previst una duració de 12 mesos, permetrà obtenir dades sobre la demanda del servei i els desplaçaments entre el domicili i el lloc de treball, de cara a la seua futura implantació definitiva. A més, posteriorment està prevista la seua extensió a altres àrees del territori valencià.

En aquesta fase inicial, els itineraris de la qual s'han treballat conjuntament amb les direccions dels polígons, s'inclouen dins del pla el Parc Tecnològic de València i el de L'Andana, els de Font del Pitxer i Tàctica, el de la Reva, el de l'Oliveral i els seus adjacents i el d'Almussafes.

Així ho ha explicat el president en la inauguració del Congrés d'Àrees Industrials de la Comunitat Valenciana, organitzat per Fepeval (Federació de Polígons Industrials de la Comunitat Valenciana), a la qual també ha assistit el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

Suport a la indústria

D'altra banda, el cap de l'Executiu ha assegurat que els pressupostos del Consell per a 2020 són "un incentiu important que, juntament amb el suport dels ajuntaments farà possible una nova generació de parcs empresarials de la Comunitat Valenciana".

Es tracta, en paraules de Puig, d'uns comptes públics que "contemplen una inversió de 163 milions d'euros en política industrial, 34,5 milions d'euros en accions estratègiques emmarcades en la tercera fase del pla estratègic de la indústria valenciana, 5 milions en la millora de l'eficiència energètica i 27,2 milions d'ajuda a la industrialització".

Política de desenvolupament industrial

En aquest sentit, Puig ha manifestat el suport del Consell a "una nova generació de política de desenvolupament industrial per a la Comunitat Valenciana", així com la seua aposta per la cogestió en matèria econòmica ja que, segons ha expressat, "no es pot fer una política industrial sense tindre en compte els agents bàsics de desenvolupament".

Per això, ha advocat per la coparticipació entre el sector públic i el privat i ha defensat els instruments que treballen en aquesta línia, com l'Ivace, la Conselleria d'Innovació, Universitats i Societat Digital, l'Institut Valencià de Finances, la renovada SGR, o les xarxes d'universitats públiques i instituts tecnològics.

Sobre aquest tema, Puig ha destacat la necessitat de millorar la competitivitat a través de la millora de la formació i el capital humà, així com mitjançant la innovació tecnològica.

Fortalesa econòmica

"L'economia valenciana està travessant un moment positiu malgrat un entorn internacional molt complicat", ha asseverat el president, qui ha assenyalat que la Comunitat Valenciana "està més ben preparada" que abans de la crisi per a afrontar una situació inestable amb el perill de les guerres comercials, la desacceleració en països com Alemanya o el Brexit.

En aquest aspecte, ha recordat que l'economia valenciana "ha crescut per damunt de la mitjana espanyola", amb dades més positives en ocupació i afiliació que en el conjunt nacional, al mateix temps que "s'ha modernitzat el conjunt del sistema productiu" amb l'esforç d'empresaris i treballadors "per a adaptar-se a les noves circumstàncies"-

Destacats