25n
25N
25N

Puig presenta el full de ruta per a la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana

L’objectiu principal és “aconseguir una convergència amb la renda mitjana d’Espanya i Europa”

Puig presenta el full de ruta per a la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb el director d’investigació de l’IVIE (Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques), Francisco Pérez, i el director adjunt Joaquín Maudos, han presentat l’informe per a la superació de la crisi de la Covid-19. “Un full de ruta per a avançar, en consens, cap a una normalitat millorada i pal·liar la crisi econòmica provocada per la pandèmia”. “Hem d’alçar-nos i mirar cap avant per a garantir la recuperació, i, per a això, necessitem concitar tots els esforços i totes les voluntats”, ha recalcat Puig apel·lant, així, a la unitat entre els diferents grups parlamentaris.

Aquest full de ruta per a la reconstrucció de l’economia valenciana marca una sèrie de canvis que hauran de produir-se per a afrontar la crisi. D’una banda, serà necessari tant incorporar un coneixement més especialitzat a les empreses per a avançar cap als models de negoci més productius, com millorar el sector públic. En aquest aspecte, Francisco Pérez ha destacat que “el sistema sanitari podria haver estat millor preparat per a afrontar la crisi, o que el sistema educatiu ha d’avançar en la incorporació de les noves tecnologies”.

Uns canvis que hauran de donar-se per a superar la crisi econòmica i que, a més, hauran d’anar de la mà d’un “horitzó financer sostenible”. Per això, ha apuntat, serà imprescindible donar solució a l’infrafinançament que arrossega la Comunitat Valenciana durant molts anys “i de manera injustificada”. I és que l’objectiu principal d’aquest informe, ha assenyalat el president de la Generalitat, no és un altre que “aconseguir una convergència amb la renda mitjana d’Espanya per a arribar a una convergència amb la renda mitjana d’Europa”.

Accions

A curt termini, s’estableix la necessitat d’aplanar la corba de contagis i ampliar la capacitat de resposta del sistema sanitari; sostenir l’ocupació i el teixit productiu; protegir els ingressos dels més perjudicats i mantenir i reforçar la capacitat de pagament de les administracions públiques valencianes.

A mitjà termini, es proposa tornar a generar ingressos perquè puguen continuar funcionant el sector privat i el públic; evitar el risc que representa un endeutament públic insostenible; millorar la seguretat del sistema de salut; millorar la situació de les residències de persones majors; adaptar l’educació a les limitacions derivades del risc de contagi i combatre les seues potencials conseqüències per a la igualtat d’oportunitats; reforçar la capacitat de competir en el nou escenari globalitzat, enfortir el teixit productiu per a guanyar productivitat i incorporar el coneixement com a palanca bàsica per a guanyar competitivitat.

A llarg termini, per a escurçar la bretxa que separa a la Comunitat en PIB per càpita i en productivitat de la mitjana nacional, és necessari abordar reformes estructurals per a corregir les febleses del teixit empresarial i del sector públic. Això requereix, en l’àmbit privat, el reforç del capital humà i de l’esforç inversor en intangibles, en particular en R+D de les empreses; fomentar el creixement de les empreses i la professionalització de la seua direcció; aprofitar les oportunitats de la nova normalitat. I en l’àmbit públic, es necessita la modernització de l’Administració; l’agilització del marc regulador; el reforç de la inversió pública i l’eliminació de la discriminació financera de la Comunitat Valenciana.

Tres grans línies estratègiques

L’informe agrupa les respostes als reptes de la situació creada pel coronavirus entorn de tres grans línies estratègiques:

– Gestionar l’avanç de la societat del coneixement, la digitalització i el treball del futur per a aprofitar les seues moltes oportunitats.
– Adaptar el teixit productiu a eixe nou escenari que emergeix de les tendències de canvi tecnològiques, socials i econòmiques perquè siga una normalitat millorada.
– Modernitzar l’estat del benestar i la governança del públic, promovent un desenvolupament sostenible, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible per a 2030, des d’una perspectiva econòmica, social i mediambiental.

A curt termini, considera, com a àmbits d’actuació especialment importants, els següents:

– El manteniment generalitzat de la prevenció per a limitar el risc de contagi.
– L’adaptació del sistema de salut per a millorar la seua capacitat de resposta a les crisis.
– L’adaptació del sistema educatiu a un escenari de presència limitada en els centres i reforç de la digitalització.
– L’enfortiment del sistema d’atenció a la dependència per a respondre als reptes sanitaris i de l’envelliment.
– L’ampliació de la protecció a treballadors i empreses especialment afectats per la nova normalitat, sobretot turístiques.
– Un programa de lluita contra l’exclusió, mitjançant polítiques actives d’ocupació per a col·lectius vulnerables.
– Un programa d’aprofitament empresarial de les oportunitats derivades de la COVID-19, mitjançant iniciatives de col·laboració publicoprivada.
– L’impuls a la digitalització de famílies, pimes, microempreses, autònoms i sector públic.
– El reforç de l’R+D+i orientat a la solució de problemes derivats de la COVID-19.
– La col·laboració publicoprivada, simplificant el marc regulador i agilitzant els procediments de contractació.
– El foment de la mobilitat sostenible, des d’una perspectiva mediambiental i de riscos per a la salut.
– La revisió de les prioritats de despesa pública, adaptant-les al nou escenari de necessitats.
– La reforma de finançament autonòmic, per a posar fi a l’actual discriminació de la Generalitat.

Reformes estructurals

A més, conclou també que, una vegada recuperades la renda i l’ocupació, resulta necessari escometre reformes estructurals i millorar l’eficiència d’empreses i administracions des de les següents premisses:

– El creixement basat en el coneixement, augmentant l’esforç inversor en R+D+i, variant la seua composició perquè adquirisquen major protagonisme les empreses i la inversió privada en intangibles.
– El reforç de la col·laboració entre empreses, universitats, instituts i centres tecnològics per a realitzar projectes conjunts que permeten superar els difícils reptes de l’actual crisi i aprofitar les oportunitats.
– La millora dels resultats del sistema educatiu, l’excel·lència formativa i la igualtat d’oportunitats.
– La digitalització del teixit productiu, desenvolupant un ecosistema d’empreses especialitzades en productes i serveis digitals, digitalitzant els models de negoci i desenvolupant les infraestructures 5G públiques o secundades públicament.
– El foment de l’emprenedoria, impulsant les vocacions emprenedores i simplificant el marc regulador perquè facilite el creixement de les empreses.
– La internacionalització competitiva de les empreses, donant suport a la seua adaptació a les oportunitats de la nova normalitat i l’especialització en activitats de valor afegit, amb tasques més qualificades i creatives.
– La relocalització d’activitats, fomentant la col·laboració publicoprivada per a atraure inversions que reforcen la posició valenciana en les cadenes de valor, potenciant els clústers i parcs tecnològics.
– El foment de la responsabilitat social corporativa (RSC) i els sistemes de govern corporatiu professionalitzats entre les empreses valencianes, i la seua col·laboració en objectius mediambientals, socials i tecnològics.
– La reducció d’emissions i atracció d’inversions verdes, impulsant un creixement mediambientalment sostenible i l’aprofitament de les seues oportunitats.
– La digitalització i professionalització de l’Administració pública, per a millorar l’eficiència en la seua gestió i transformar la prestació dels seus serveis i l’avaluació dels resultats de les seues polítiques.
– El sanejament financer de la Generalitat Valenciana per a reduir la seua vulnerabilitat actual i reforçar la seua autonomia fiscal i de despesa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 17 =

Informacion coronavirus