25n
25N
25N

Puig planteja revisar l'actual sistema de patents de les vacunes per a donar eixida a l'"escassetat" actual

Remet una carta al Comité Europeu de les Regions amb la proposta i defensa que “cal obrir ja aquest debat”

Puig planteja revisar l'actual sistema de patents de les vacunes per a donar eixida a l'"escassetat" actual
02/04/2021 -

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha plantejat revisar l’actual sistema de patents de les vacunes contra la Covid-19 per a “donar una eixida a la situació d’escassetat” actual d’aquesta medicació, una circumstància que “està impedint una immunització més ràpida i massiva de la població”, ha informat l’administració autonòmica.

Puig ha anunciat que, després de mantenir contactes amb responsables de regions europees, proposarà una actuació conjunta per a “la cerca de solucions que permeten revisar els mecanismes de protecció intel·lectual i de patents”.

El responsable autonòmic plasma aquesta proposta en un escrit dirigit al president del Comité Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, i també apel·la a les principals institucions comunitàries (el Consell, el Parlament i la Comissió Europea, a més del Comité Econòmic i Social Europeu) per a actuar en aquesta direcció, ha explicat la Generalitat.

“Cal obrir ja aquest debat” i buscar “bé la suspensió temporal de patents per a tractar o prevenir la Covid o bé habilitar una tercera via entre la independència total dels laboratoris i la inseguretat jurídica”, ha exposat el cap del Consell. Com a exemple, ha apuntat l’habilitació de “fórmules de compensació”.

Ximo Puig ha manifestat que “davant situacions extraordinàries i d’emergència, es necessiten solucions extraordinàries i d’urgència”. “Ni el mercat ni la burocràcia poden ser un obstacle a la ciència i a la salut davant una pandèmia global”, ha asseverat en aquest sentit.

“Estem patint a Europa i en bona part del món una escassetat de vacunes i considerem que els territoris que conformem la Unió Europea hem d’actuar –amb tots els mecanismes al nostre abast– davant un doble perill: el nacionalisme de les vacunes i el mercantilisme de les vacunes”, assenyala el president en la carta al Comité Europeu de les Regions.

En aquesta missiva sosté que “l’accés a les vacunes no pot estar determinat ni pel poder adquisitiu de cada territori ni tampoc pels interessos privats dels laboratoris” i destaca que “no seria ètic ni tampoc eficient”.

“Com hem aprés durant aquest difícil any en què Europa ha sabut estar a l’altura del desafiament amb un ambiciós pla de recuperació, una pandèmia global requereix una resposta global. I això implica una vacunació universal. En eixe sentit, les patents no poden ser un obstacle a l’única eixida d’aquesta pandèmia: la vacunació universal i ràpida”, exposa en la carta.

Així, Puig insisteix en aquest escrit en la necessitat de “la cerca de solucions que permeten revisar els mecanismes de protecció intel·lectual i de patents”.

“SENSE APRIORISMES I SENSE PREJUDICIS”

El responsable autonòmic comenta també que s’ha vist “com algunes farmacèutiques han aconseguit acords amb altres companyies orientats a augmentar la producció” i considera que “si un país com els Estats Units, amb la seua tradició de lliure mercat, ha propiciat aquesta col·laboració, la Unió Europea pot i deu fer-ho”. “Sense apriorismes i sense prejudicis”, precisa.

“Hi ha un triangle conformat per l’ètica, la salut i l’economia que no pot deixar-se en mans de la llei de l’oferta i la demanda”, ressalta el president valencià, després del que convida “que tots els territoris representats en el Comité Europeu de les Regions” demostren i expliciten “davant les institucions que conformen la Unió Europea –especialment davant el Consell, el Parlament, la Comissió i el Comité Econòmic i Social-, la necessitat de trobar una solució immediata que protegisca millor la salut de la ciutadania europea i permeta una reactivació més ràpida i sòlida de les nostres economies”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + cinc =

museo prehistoria