Puig demana "flexibilitat exigent" en la suspensió d'activitat i un avançament de 2.200 milions

Guardar

WhatsApp Image 2020-03-29 at 15.24.48
WhatsApp Image 2020-03-29 at 15.24.48

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al president del Govern central, Pedro Sánchez, que s'aplique una "flexibilitat exigent" en la paralització de les activitats no essencials que "tinga en compte la diversitat productiva", i ha exigit així mateix avançaments del FLA extraordinari i de la liquidació del model de finançament per 2.200 milions d'euros per a poder fer front a les despeses generades per la pandèmia del coronavirus.

Així ho ha indicat als mitjans després de participar aquest diumenge, per videoconferència, en la reunió del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents de les comunitats autònomes per a tractar la crisi del coronavirus, on s'ha abordat l'aprovació de la paralització de les activitats no essencials des d'aquest dilluns a través d'un permís retribuït recuperable.

Durant la trobada, Ximo Puig ha demanat al president Sánchez una "flexibilitat exigent" en la suspensió de les activitats econòmiques perquè és "molt difícil distingir les línies que divideixen el que és essencial i no és essencial". En aqueix sentit, ha explicat que "en tota la cadena hi ha subministraments necessaris que s'han de continuar produint" per a atendre les activitats essencials i ha recalcat que hi ha indústries, com la ceràmica, "que no poden parar d'un dia per a un altre amb tan sols pitjar un botó".

El 'president' ha defensat així que "s'entenga la casuística de cada sector", ja que "hi ha molts que estan lligats d'una manera difícil de veure amb sectors declarats essencials", igual que hi ha indústries amb "equipaments molt costosos" en les quals s'ha d'entendre que "no es pot deixar de produir pitjant un botó".

Aquesta "flexibilitat exigent" respectaria "aqueixa mentalitat de la mínima actuació", però "una mesura dirigida en la bona direcció no pot acabar sent una mesura que tinga conseqüències pitjors per a la ciutadania, entre elles la de la pròpia seguretat dels treballadors quan es reinicie l'activitat", ha exposat.

No obstant això, ha assenyalat que li "consta", per la conversa mantinguda amb el mateix Sánchez com amb altres membres del Govern, que finalment en el Reial decret que regularà aquests sectors essencials tindrà en compte aquesta petició de flexibilitat.

Puig ha assenyalat que una vegada que es publique el decret s'avaluarà els treballadors i sectors afectats i es potenciarà el telèfon que s'ha habilitat per a resoldre els dubtes de quines empreses poden continuar obertes. No obstant això, ha insistit que el decret, del qual només coneix esborradors, és d'aplicació nacional i que la Generalitat "només pot ajudar a implementar-ho".

Sobre aquest tema, ha reconegut "certa tensió" en les reunions que ha mantingut amb els empresaris, però ha sospitat: "crec que el decret no serà tan negatiu per als sectors empresarials si s'atén l'esperit de minimitzar al màxim l'activitat, però que es faça sense que patisca un mal irreversible perquè no pot ser pitjor el remei que la malaltia".

LIQUIDITAT URGENT

D'altra banda, davant la "falta de liquiditat", Ximo Puig ha demanat al Govern central que "s'avance el FLA extraordinari i que s'anticipe el 50% de la liquidació del model de finançament, que normalment s'abona al juliol", per a disposar d'ell "en les pròximes setmanes". "Estem parlant de 2.200 milions d'euros que posaríem en circulació en l'economia valenciana si rebérem el que ens correspon per part de l'Estat", ha afirmat.

En aqueix sentit, ha lamentat que "una altra vegada" la falta de liquiditat fa que les comunitats "no puguem donar una resposta efectiva al teixit de les pimes" quan, ha recalcat, "les comunitats no poden ser un problema econòmic sinó una part de la solució".

Puig ha proposat així aquests dos instruments amb les quals alleujar la situació financera de les comunitats, especialment les que estan "infrafinançades com és la Comunitat Valenciana". "Esperem aconseguir aqueix avançament. Ja no parlem de l'estructural, sinó amb la qual està caient cal fer front a la conjuntura i ens han d'avançar els ingressos que ens pertanyen per a poder fer front a les despeses per la pandèmia", ha recalcat.

Arxivat a:

Destacats