25n
25N
25N

Puig demana a les regions europees reclamar una "política europea decidida de reconstrucció econòmica"

Puig demana a les regions europees reclamar una "política europea decidida de reconstrucció econòmica"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que ha enviat una carta als presidents i les presidentes de les 329 regions europees i una altra missiva al president del Comité Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, perquè donen suport a “l’impuls d’un Pla Marshall europeu que ajude a reflotar les economies europees més danyades per les conseqüències de la COVID-19”.

El president ha realitzat aquest anunci durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió per videoconferència mantinguda amb el president de la Generalitat i els i les dirigents de les comunitats autònomes per a analitzar la situació actual en relació amb la crisi del coronavirus, una compareixença que ha iniciat mostrant el “dolor” per les 613 defuncions que acumula la Comunitat, entre ells els de dos integrants del personal sanitari, que han perdut la vida “en l’exercici de la defensa de la salut de tots i totes”.

Ximo Puig ha subratllat que totes les comunitats estan d’acord amb el Govern d’Espanya que “l’eixida a aquesta situació ha de ser europea, una Europa que mire al conjunt de ciutadans i ciutadanes”. “Europa no és només un mercat; és i ha de ser més que un mercat, i ara és un moment en el qual Europa es juga el seu futur”, ha advertit el president.

Ha recordat que aquesta setmana el Banc Central Europeu i la Comissió Europea han donat senyals positius en secundar amb ajudes directes de més de 100.000 milions l’economia i l’ocupació, “però és ara, aquesta setmana i la que ve, quan cal definir una posició europea ferma i contundent”.

El titular de la Generalitat ha anunciat que, en eixa estratègia que demanava a tots el president del Govern de generar un clima favorable a la implicació d’Europa, s’emmarca la seua iniciativa de dirigir-se al president del Comité de les Regions i als presidents dels territoris europeus per a fer patent al conjunt de les autoritats comunitàries “la necessitat d’una política europea decidida en favor de la reconstrucció social i econòmica d’Europa”.

Participació de les autonomies en els nous Pactes de la Moncloa

Durant la seua intervenció en la roda de premsa, el president ha defensat la necessària “corresponsabilitat” en la governança de l’Estat per part les comunitats autònomes per a garantir la “unitat d’acció”, alguna cosa que és imprescindible en aquests moments per a eixir d’una crisi com l’actual, “la de major importància des de la Guerra Civil”.

En aquest sentit, ha explicat que ha proposat al president del Govern la participació de les comunitats autònomes en la negociació dels nous Pactes de la Moncloa, unes converses a les quals també s’han de sumar, ha subratllat, els agents socials, de manera que servisquen per a aconseguir una “aliança efectiva” contra aquesta crisi que concite el “màxim consens”, conjumine les diferents mirades i faça possible “el renaixement d’Espanya i de la Comunitat Valenciana”.

“En aquests nous Pactes de la Moncloa, han de participar els grups parlamentaris i els partits polítics, però també els sindicats, els empresaris i les comunitats autònomes”, ha subratllat.

Liquiditat per a les comunitats autònomes

D’altra banda, el president ha informat que ha reivindicat també en la reunió d’aquest diumenge la necessitat de dotar liquiditat a les autonomies perquè arriben recursos suficients a les empreses. “El fonamental en aquests moments és garantir la liquiditat perquè les comunitats autònomes no siguem un problema per a les empreses i l’economia, sinó una solució”, ha indicat Puig, que ha precisat que així li ho va exposar també a Pedro Sánchez en una conversa mantinguda amb ell aquest dissabte.

D’altra banda, el cap de l’Executiu valencià ha traslladat al president del Govern el seu suport a l’ampliació de l’estat d’alarma altres 15 dies més en les condicions que s’han plantejat, ja que és partidari de “conjugar el màxim confinament possible” amb el manteniment de certa activitat econòmica “que permeta també la supervivència del propi estat de benestar”.

Puig ha considerat a més una bona proposta la intenció que ha comunicat el president del Govern de posar en marxa les anomenades ‘arques de Noé’, iniciativa que consisteix a atendre les persones contagiades en estat asimptomàtic en determinats espais habilitats per a l’ocasió, com a fórmula per a evitar l’extensió del contagi.

El president ha avançat que li ha comunicat al responsable de l’Executiu espanyol que aquest mateix dilluns la Generalitat, que ja havia previst instal·lacions per a aquesta fi, estarà en condicions d’enviar al Govern el pla d’equipaments i infraestructures per a poder situar a aquestes persones afectades.

Així mateix, el president ha subratllat, que encara que continuen esglaiant les xifres que cada dia es fan públiques de l’evolució de la malaltia, “també hi ha dades per a l’esperança”, ja que 812 persones ja s’han recuperat, i en una setmana s’ha passat de 161 a 812 persones curades, 572 en els últims quatre dies. A més, la xifra de persones mortes d’aquest diumenge és també la menor en els últims cinc dies, la qual cosa pot ser indicatiu que les mesures de confinament estan mostrant la seua eficàcia, segons ha manifestat. Per això, ha convidat a la ciutadania a continuar seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Puig també ha precisat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que l’avió amb material sanitari per a la Comunitat Valenciana amb arribada imminent a territori espanyol ha eixit ja de la Xina, i realitzarà el seu trajecte via Moscou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 12 =