Puig promet un pacte valencià sense "urgència mediàtica" ni xecs en blanc

L'oposició li ofereix la seua lleialtat sense submissió i el Botànic advoca per un debat constructiu per a reforçar l'autogovern

Guardar

puig_corts
puig_corts

El 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, s'ha compromés a treballar amb l'oposició (PP, Cs i Vox) en un pacte valencià per a l'eixida de la crisi del coronavirus, un acord "sense cap urgència mediàtica" ni "xecs en blanc", des de l'empatia i amb la societat civil. "Això no va de màrqueting, fem-ho bé".

Puig ha llançat aquest guant en la seua rèplica en la diputació permanent de les Corts, la primera sessió des de l'estat d'alarma. Els grups li han allargat la mà encara que han reclamat mesures com els test massius, col·laboració publicoprivada en sanitat, reformular els pressupostos o reduir la grandària del Consell. Tots han deixat clar que aqueixa lleialtat no suposa submissió ni un xec en blanc.

La portaveu del PP, Isabel Bonig --que ha començat recordant a l'expresident de les Corts Juan Cotino, mort a causa del coronavirus-- ha demanat no afegir una crisi política a la sanitària i econòmica. La voluntat de col·laboració "no significa mutualització dels errors i responsabilitats", que n'hi ha, ha remarcat.

Després de valorar les disculpes de Puig als sanitaris per la falta de material, que "li enorgulleix, a diferència del seu cap", Pedro Sánchez, ha reclamat que els governs central i autonòmic "no vagen per darrere" en la recuperació. Li ha oferit el seu "suport sincer i l'experiència de 20 anys de treball" del PP, però no perquè un pacte siga "un instrument de mer màrqueting polític".

Ha trobat a faltar que el 'president' presentara un acord concret per a elaborar un pressupost de legislatura: "Haurà de prendre mesures complicades, li ho dic per experiència, i alguns estaran temptats de separar-se, no els té lluny; quan arribe la tempesta, que arribarà, necessitarà estabilitat i el PP li l'oferirà".

També ha demanat test massius i material de protecció de qualitat, i s'ha referit al cas concret de la seua germana, mèdic intensivista a l'Hospital de la Plana, que s'ha sotmés al test "42 dies després d'estar veient 'covids'".

El síndic de Cs, Toni Cantó, ha reclamat el pacte de reconstrucció que porta plantejant la seua formació durant la crisi. "M'hauria agradat que haguera posat data i lloc perquè des de les Corts puguem iniciar un treball conjunt per a aquesta tasca de reconstrucció", ha dit, avançant que serà lleial i agraint també les disculpes.

Ha apuntat que els ciutadans tenen por davant la "percepció que no existeix un pla real, sinó caos i improvisació" en veure com el Govern central "va donant bandades". Per això, ha demanat reformular els pressupostos, "oblidar-se de conselleries que no serveixen, acabar amb subvencions, duplicitats, certs quiosquets i estrényer-se tots el cinturó".

Cantó també li ha demanat que "canvie de socis o amplie el nombre de socis". "Guarde's vosté dels seus socis", ha dit, subratllant que hi ha hagut més disposició a ser constructius des de la bancada de l'oposició que des de Compromís o Podemos. "Els valencians tenen grandesa en el seu comportament, ara és quan nosaltres hem de demostrar la nostra".

Per part seua, el portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha assenyalat que el seu grup ofereix lleialtat a qui actua "correctament o amb l'única finalitat d'adoptar mesures per al bé de la ciutadania" però "cal denunciar i actuar enfront d'una administració irresponsable, incompetent i ineficaç".

"Lleialtat no és un xec en blanc", ha dit, i quan "no es fan les coses o es fan tard o malament parlar de lleialtat sonaria més a complicitat o a traïció als ciutadans". Ha admés que "la incompetència del Govern d'Espanya és veritat que li ho ha posat difícil" però hi ha coses que "dins de la seua competència no ha fet".

"LA DEMOCRÀCIA NO ESTÀ EN QUARANTENA"

Després d'escoltar les seues propostes, Puig ha agraït el tarannà de l'oposició encara que no estiga d'acord amb tot, recordant que "no queda una altra que caminar junts per a evitar una fractura social enorme". "La democràcia no està en quarantena, ha de funcionar", ha reivindicat.

Per a arribar a un acord ha apel·lat a la seua voluntat i empatia i a partir d'un horitzó comú en el qual "tothom haurà de cedir". També ha advertit que "no es pot posar per davant la comunicació que l'acció", per la qual cosa s'ha compromés a escoltar les seues propostes i després anunciar el pacte.

Això sí, Puig ha insistit en que ha de participar tant el món empresarial com la societat civil, sense partidisme ni "cap mena de distinció". "Tots volem el millor per a les persones", ha exclamat, i els ha demanat ser "extremadament prudents" en un escenari on no hi ha certeses.

En definitiva, "anar de pressa però amb intel·ligència, en coordinació amb Europa i Espanya i veient què es pot singularitzar", amb l'objectiu de "tornar a tindre esperança en el futur". Això no passa per un "xec en blanc" ni per "cap mena de submissió", ha recalcat, alguna cosa que no "demanaria mai".

EL BOTÀNIC CONTINUA "VIGENT"

En el si del Botànic II (PSPV, Compromís i Podem), Puig ha assegurat que el pacte continua "vigent" des que es va reeditar l'any passat i que se sent còmode, encara que ha reconegut que "caldrà replantejar el pressupost i fer els ajustos necessaris des de la màxima cohesió possible" per a afrontar l'evolució de la pandèmia. Ha augurat rebrots "fins que no estiga llesta la vacuna o fins i tot un medicament més potent".

Sobre les queixes per falta de material, ha reconegut "errors greus" quan no hi havia suficient, encara que ha insistit que els hospitals "no van estar absolutament desprotegits" i que el Consell va reaccionar "com més de pressa millor, per descomptat molt més ràpid que uns altres". Ha remarcat que mai atacaria a un govern autonòmic del PP per la gestió de la pandèmia en residències.

"Teníem una previsió moltíssim més catastròfica que les xifres actuals", ha asseverat, recordant que la suspensió de Falles i Magdalena es va acordar quan hi havia 50 casos. També ha ressaltat els hospitals de campanya o que la Comunitat siga "la que més màscares reparteix" als majors en les farmàcies, una distribució que s'estén a sectors com la pesca.

BOTÀNIC

Per part del PSPV, José Muñoz ha lloat la gestió del Botànic "donant la cara i sense improvisació" amb 39 compareixences de la consellera de Sanitat, la socialista Ana Barceló. "L'oasi valencià té molt a veure Ximo Puig", ha afirmat, rebutjant els que "confonen drets amb 'paguetes'" o els que generen "el dilema de triar entre vida i ocupació".

De Compromís, Fran Ferri ha advocat per "un ampli debat constructiu" i ha reiterat que "aquesta crisi ha demostrat que l'autogovern funciona, més que en altres comunitats i fins i tot que en el Govern". Ha exigit que el pacte de reconstrucció d'Espanya siga "més que una foto" i no supose mesures "ascaricides", a més d'augurar que la pandèmia "acabarà amb el model de turisme massiu insostenible".

I de Podem, Naiara Davó ha incidit en què "no tots han estat a l'altura" davant "la fi d'un món" i una crisi que "demostra el fracàs dels mercats, les privatitzacions i l'arquitectura de governança global que no atén la solidaritat". Enfront d'això, ha demanat reforçar l'autogovern en una Espanya més federal que modernitze l'Estat del Benestar, "un nou renaixement per al poble valencià".

Destacats