25n
25N
25N

Puig: "no som el levante feliç, som una comunitat autònoma llastrada pel mal finançament"

Després de la XXI Conferència de Presidents, Ximo Puig ha anunciat que l’eixida de la crisi es farà mitjançant la cogovernança col·laborativa

Puig: "no som el levante feliç, som una comunitat autònoma llastrada pel mal finançament"
31/07/2020 - , Europa Press

Durant el dia de hui ha tingut lloc al monestir de San Millán de la Cogolla a la Rioja, la XXI Conferència de Presidents, on han asistit tots els presidents autonòmics, menys el de Catalunya, Quim Torra, qui li ho anunciava a Sánchez, ja que “la situació actual de la pandèmia a Catalunya em desaconsella anar”. Durant el dia de hui ha tingut lloc en el Monestir de Sant Millán de la Cogolla a la Rioja, la XXI Conferència de Presidents, on ha assistit tots els presidents autonòmics excepte el de Catalunya, Quim Torra, qui li ha anunciat a Sánchez, ja que la situació actual de la pandèmia a Catalunya em desaconsella anar”. El ‘president’ de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha apel·lat a la unitat de les comunitats autònomes per a l’eixida de la crisi i a presentar projectes “potents” i compartits a la UE, després d’una conferència de presidents de la qual sale satisfet i convençut que “hi ha un horitzó d’esperança”.

En roda de premsa després de la reunió a San Millán de la Cogolla (La Rioja), ha defensat mantindre aquestes conferències periòdicament per a “avançar junts” i que cada CCAA puga mostrar la seua posició, dins d'”una cogovernança federalitzant que no s’ha donat durant molts anys”.

Però ha cridat a obrir nous horitzons per a donar seguretat als espanyols sense que “ningú quede al marge”. “Tots hem de fer un esforç plus i harmonitzar les posicions diferents”, ha defensat, i ha confiat en el compromís de Pedro Sánchez de treballar per la cohesió territorial.

El líder socialista ha agraït a Sánchez i al Govern la seua “intel·ligència política” en la negociació del fons europeu i ha recordat que va demanar “des del primer moment” aqueix nou ‘pla Marshall’ sense confrontació entre el nord i el sud. “Espanya ha aconseguit un gran èxit”, ha celebrat, perquè “no és només economia, estem parlant de pau i seguretat”.

Perquè la reactivació siga efectiva, ha demanat combinar l’aliança entre CCAA i sectors i la col·laboració publicoprivada amb l’objectiu de convergir cap a la igualtat entre ciutadans. Ha tornat a denunciar que la Comunitat està 12 punts per davall de la mitjana espanyola de renda per càpita “encara que a vegades s’alguna cosa que queda diluït”.

“Sembla que aqueix vell paradigma del Llevant feliç continua circulant, però no som el vexe Llevant feliç. Som una comunitat d’emprenedoria, innovació i molta competència que està llastrada perquè el motor públic està gripat sense un finançament just”, ha asseverat.

ACTIVAR LA CREATIVITAT I LA MODERNITZACIÓ

En aquest escenari, Puig ha urgit al fet que el pla servisca per a “activar la creativitat potencial dels territoris” i superar les desigualtats mitjançant un repartiment equitatiu del fons. I fer-ho “des de la competència, amb projectes potents que vagen més enllà de la Comunitat” sense oblidar la situació de cada regió.

S’ha compromés a aportar idees en la nova conferència sectorial que liderarà la ministra d’Hisenda i portaveu, Mª Jesús Montero, i ha confiat que Espanya puga presentar el 15 d’octubre els seus projectes “per a la modernització d’aquest país”. El coronavirus, al seu judici, també és una finestra d’oportunitats per a accelerar els canvis necessaris.

I ha tornat a agrair al Govern que haja garantit la liquiditat de la Generalitat per a pagar a proveïdors i facilitar el pressupost de 2021 amb el fons no reembossable perquè “la viabilitat de l’autogovern dels valencians siga possible”. “Ningú ens ha regalat res en el passat ni ens ho regalarà ara”, ha subratllat.

MÉS CAPACITAT D’INTERVENCIÓ DAVANT BROTS

En el pla sanitari, el president valencià ha demanat que el Govern reforce els mecanismes jurídics perquè les CCAA tinguen capacitat de donar una resposta “quirúrgica” a les complicacions. “No es pot anar a brotxades, això no va de grans prohibicions”, ha emfatitzat, sinó de combinar la reactivació amb la salut.

Una altra de les seues propostes és la consolidació del clúster tèxtil i tecnològic per a la fabricació de respiradors i altres elements, amb l’objectiu de disposar de material propi al marge de les compres als mercats més operatius. Ha oferit els recursos de la Comunitat per a “resoldre el problema del subministrament entre tots” i ha donat suport a qualsevol compra conjunta comptant amb empreses locals.

Davant l’evolució de la pandèmia, Puig ha cridat a fugir del populisme, la demagògia i la “confrontació estèril” i, sobretot, a confiar en la ciència. “El temps de la ciència és el que és, però més prompte que tard, en els pròxims mesos tindrem la vacuna”, ha augurat.

“SINGULARITAT BASCA, VALENCIANA, D’ON SIGA”

A preguntes dels periodistes, ha rebutjat que hi haja hagut crítiques en el si de la trobada, només “algun esment molt succint, sense cap espai de confrontació”. Ha destacat l’assistència del ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, al qual li ha traslladat la necessitat d’harmonitzar i “trobar el just equilibri entre multilateralisme i bilateralisme: Singularitat basca, valenciana, d’on siga, però igual entre ciutadans”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − sis =