Puig: "No podem llançar missatges contradictoris de reactivació a l'estiu i mantenir l'Estat d'alarma"

El president recalca que les CCAA disposen d'"instruments legals suficients per a fer la desescalada prudent" després del 9 de maig

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha replicat aquest divendres als qui demanen prolongar l'estat d'alarma que les comunitats disposen d'instruments legals per a aplicar "una desescalada prudent" després del 9 de maig i a més ha recalcat: "El que no podem és llançar missatges contradictoris i parlar que tindrem un estiu amb possibilitats per a la recuperació i mantenir al mateix temps d'una manera indefinida" aquesta mesura excepcional.

En aquest sentit, davant la proposta del Lehendakari Íñigo Urkullu d'ampliar aquesta mesura excepcional altres dos mesos i les declaracions del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que va assenyalar que no es pot "passar de 0 a 100 en un segon", ha recalcat que "això no serà així" perquè després del 9 de maig "no ens quedem sense instruments".

Puig, després de la constitució de la Comissió Commemorativa de l'Any García-Berlanga, ha confiat que en una setmana es reprenguen les Conferències de Presidents sobre la covid-19 perquè és "un bon espai per a la cogovernança" i enguany han demostrat "el seu bon funcionament".

No obstant això, ha insistit que "més enllà de la Conferència de Presidents les comunitats autònomes" disposen d'altres fórmules per a posar fre a la pandèmia des d'instruments legals per a aplicar restriccions, la vacunació i nous fàrmacs.

De fet, ha recordat que abans de l'Estat d'alarma la Comunitat Valenciana ja va aplicar mesures restrictives que van ser "sempre" ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

A més, ha subratllat que en aquests moments estem en un procés de "desescalada prudent" perquè la situació epidemiològica actual "res té a veure amb la d'aquesta tardor i hivern", amb una incidència acumulada per sota del risc mínim durant set setmanes, amb el que "podem mirar al futur amb esperança" i més tenint en compte que abans que acabe maig tots els majors de 60 anys hauran rebut almenys una dosi. Per això, ha insistit que "no es pot mantenir de manera indefinida" d'Estat d'alarma.

"SITUACIÓ A l'OFENSIVA"

No obstant això, ha reconegut que la situació epidemiològica és "molt diferent" a Espanya amb València com l'única per sota 50 casos en la IA i altres per sobre de 500 casos. Però, ha recalcat, "encara que la situació és molt diferent ara ja anem a l'ofensiva, no defensiva, perquè cada dia hi ha més persones vacunades i "tenim instruments legals suficients per a fer una desescalada prudent".

"Ningú vol que les restriccions siguen permanents", ha recalcat Puig que ha insistit, després de conéixer-se les dades de l'atur ahir, que són "molt difícils" per a la societat, que cal aconseguir "un equilibri lògic sabent que el fonamental és la superació de la pandèmia per a la reactivació de l'economia, però en la mesura que es puga cal intentar fer un discurs que s'acomode a la realitat epidemiològica".

En aquest sentit, ha recordat que la setmana vinent se celebrarà una nova reunió de la comissió interdepartamental per a prendre les decisions oportunes conforme avance la pandèmia i la vacunació.

Destacats