Puig, davant la ministra d'Hisenda: "Alguns territoris com Madrid es poden permetre el luxe de fer dúmping fiscal"

Guardar

Ximo Puig Eduardo Parra EP 2
Ximo Puig Eduardo Parra EP 2

El 'president' de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimarts davant la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que "alguns territoris com Madrid es poden permetre el luxe de fer 'dúmping' fiscal", davant el que ha tornat a urgir al canvi del model de finançament i a una reforma fiscal en la qual "alguns impostos estiguen en l'àmbit estatal".

En els 'Desdejunis Informatius d'Europa Press', ha defensat que "només hi ha una comunitat que és contribuent net i pobre entre cometes", la Comunitat Valenciana, en comparació a altres territoris com Catalunya o Balears. "El paradigma del 'Llevant feliç' no existeix, no és veritat", ha asseverat.

Puig ha il·lustrat la situació amb què "el motor privat ha funcionat però el públic està 'gripat' i cal donar-li combustible perquè no es ressenta el desenvolupament". Ha posat l'accent en "la situació molt especial" de la Comunitat de Madrid, on creu que cal veure "què està passant durant els últims anys".

Ara bé, encara que ha reconegut que "la recentralització té una aportació positiva per a uns", que ha xifrat en la redirecció d'una mitjana de 20.000 milions d'euros anuals entre 2010 i 2017, en matèria fiscal ha advertit que "no hi ha neutralitat possible". En el cas de la Comunitat Valenciana, ha afirmat que seria "impensable" eliminar alguns impostos, ja que comportaria no poder mantenir "moltíssims serveis públics".

"Madrid ha pres decisions que afecten altres comunitats", ha recalcat en aquest punt, davant el que ha cridat a situar alguns impostos en l'àmbit estatal en una futura reforma fiscal perquè, en cas contrari, "serà impossible", ha advertit.

IGUALTAT DE RECURSOS, "NI MÉS NI MENYS"

Quant al canvi del model de finançament, que ha tornat a centrar el seu discurs, Puig ha demanat sinceritat per a reconéixer que "no hi ha equitat entre els espanyols i hi ha comunitats més infrafinançades que unes altres". Ha advocat així a "almenys intentar" el seu objectiu de "singularitat entre territoris i igualtat entre espanyols".

Ha defensat que un model just amb la Comunitat Valenciana seria aquell que establira "els mateixos recursos per habitant que la majoria; ni més ni menys" i fons suficients per a prestar "serveis públics de qualitat".

Puig ha descrit el "problema valencià' com a "finançament per davall de la mitjana, l'assumpció d'un deute inassumible i la falta d'inversió pública", davant el que ha criticat de nou l'"aliança de les dretes i els independentistes" per tombar el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019 que contemplava el 10% d'inversions per a la regió.

Però ha assegurat que la seua meta és un sistema de finançament "per a tota Espanya, no solament per a la Comunitat, on els ciutadans "només van arribar a la mitjana de fons per habitant quan (José Luis Rodríguez) Zapatero" --expresident del Govern i del PSOE-- estava fent l'AVE". Des de llavors, ha lamentat que "hi ha hagut un dèficit general que s'ha fet de manera ideològica per a minar l'Estat del Benestar".

En qualsevol cas, ha insistit que el canvi del finançament és un "requisit previ i ineludible" perquè siga "possible" el seu projecte de legislatura en els pròxims quatre anys. Un mandat en el qual ha recordat que es compliran 40 anys de l'Estatut d'autogovern valencià.

"Commemorarem la nostra història democràtica i celebrarem que som una comunitat de primer nivell, consolidada, resistent, a prova de governs nefastos que li han infligit mal greu en el material, en el social, i en la seua mateixa reputació", ha remarcat.

Destacats