25n
25N
25N

Puig: "la gran coalició no és una experiència en principi desitjable"

Puig: "la gran coalició no és una experiència en principi desitjable"
31/10/2019 -

El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, considera que una gran coalició amb PP i Ciutadans “no és una experiència en principi desitjable” perquè la democràcia “se sustenta fonamentalment en la dialèctica entre la dreta i l’esquerra”, encara que també ha subratllat que “ha d’haver-hi acords més enllà de les fronteres dels blocs” i cal “buscar moltíssima més porositat en les relacions polítiques”.

Així ho ha afirmat en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha defensat la necessitat d’un major nombre d’acords en la política actual perquè “hi ha reptes als quals ni un govern que tingués un gran suport pot fer front només”. “La fronterización de la política que s’està produint a Espanya és negativa i, a més, no té res a veure amb la societat: la societat no està fragmentada, no està dividida en aquests termes”, ha agregat.

Puig, que creu que les enquestes són “un termòmetre d’un moment” –l’última publicada pel CIS atorga un major avantatge al PSOE– i cal veure “com es plasma en aquests últims dies el sentir general”, ha ressaltat que el fonamental per a Espanya és “tenir un govern” i per a això es requereix “que hi haja una majoria important”.

“És molt important que hi haja un govern amb la major força possible per a encarar la crisi territorial i també altres problemes associats a l’economia i al gran repte de la desigualtat”, ha dit. Encara que li agradaria que l’enquesta “es confirmés” en les urnes, ha advertit que aquesta setmana serà “decisiva”.

Amb els resultats que es deriven del 10N, el ‘president’ valencià creu que cal “escoltar bé el que diuen els ciutadans” i “cal acabar amb el bloqueig”. “Bloquejar per bloquejar no té cap mena de sentit polític i si no hi ha una alternativa cal deixar governar per força més votada”, ha subratllat.

Al seu judici, “Espanya necessita estabilitat, necessita parar la pilota durant un temps i no estar sotmesos a l’amenaça permanent d’eleccions, això és un fracàs col·lectiu”. Espera, per tant, que aquestes eleccions siguen les definitives i que l’11 de novembre tots els partits siguen conscients que “ningú té dret a continuar bloquejant”.

Preguntat sobre si creu que seria possible arribar a un acord amb Podemos després de tot el que ha passat fins ara, ha incidit en què el fonamental és “mirar cap al futur” i tots els partits han d'”aportar la seua quota de responsabilitat” i treballar pel desbloqueig perquè “per sobre del partidisme està l’interés general d’Espanya”.

L’EXPERIÈNCIA AMB PODEMOS EN EL CONSELL

Davant la pregunta de quines referències donaria a Pedro Sánchez del govern en la Comunitat Valenciana amb Podemos, Puig ha explicat que ell no té “cap problema, sinó tot el contrari” amb la formació habitada: “Ha entrat bé en el Govern valencià, està actuant amb lleialtat, amb visió general de l’interés dels valencians i, per tant, en el nostre àmbit crec que les coses estan funcionant bé”.

No obstant això, ha precisat que “cada escenari té el seu propi relat i els seus propis condicionants”. “I no és el mateix una comunitat autònoma com la nostra que el Govern d’Espanya. El que és cert és que va haver-hi un intent seriós per part del PSOE cedint-li –a Unides Podem— una part important del govern, la vicepresidència social i quatre ministeris, que no va ser acceptada”, ha incidit.

DEFENSA DELS INTERESSOS VALENCIANS

Preguntat sobre el fet que Més Compromís es reivindique com el veritable vot útil en defensa dels interessos valencians, Puig ha mostrat el seu respecte per l’acció de cada partit i ha subratllat que PSPV i Compromís tenen un govern de coalició que ha d’estar sempre vinculat a la lleialtat i al compliment de l’acord programàtic.

A més, ha assenyalat que cada partit busca “la seua via” i ha assegurat que en aquests moments el que millor representa els interessos valencians “és el partit majoritari, el PSOE, que per primera vegada en molts anys és la primera força en la Comunitat”, posició que aspira a revalidar.

Ho ha justificat en què amb ells es defensen aquests interessos “directament, no fa falta intermediaris”, aconseguint així major capacitat d’influència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 3 =