25n
25N
25N

Ximo Puig convida a recuperar la 'mirada de progrés' de Blasco Ibañez per a 'guanyar el futur'

“Sense proposta de transformació, la denúncia social es queda coixa”, subratlla el titular del Consell, que destaca que aquesta “lliçó blasquista” ha de ser recordada pels qui tenen una funció pública

Ximo Puig convida a recuperar la 'mirada de progrés' de Blasco Ibañez per a 'guanyar el futur'
29/01/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha convidat a recuperar la “mirada esperançada i de progrés” amb la qual Vicente Blasco Ibáñez “va il·lusionar a tot un poble”, perquè, com aquest valencià universal va ensenyar amb la seua obra, “sense proposta de transformació, la denúncia social es queda coixa”.

“Aquesta és una lliçó blasquista que hem de recordar els qui tenim una funció pública: crítica i proposta, denúncia i acció; així es canvia el present; així es guanya el futur”, ha assenyalat Puig durant el lliurament dels Premis Literaris de l’Ateneu Blasco Ibáñez de 2019 i 2020, un acte en el qual ha rebut la “ploma d’or” de l’entitat.

El president ha destacat la importància que té el treball dels escriptors i escriptores com a manera de “prendre consciència del món en què vivim i del món que entre totes i tots volem construir” i ha traslladat a les persones premiades el missatge que el seu treball “és insubstituïble”.

“En l’era de la robòtica, els algorismes i els salts tecnològics no hi ha res que puga suplantar la funció de la literatura”, ha recalcat el president, que ha expressat que la visió humanista que aporten aquestes obres “és necessària per a alimentar l’esperit”.

Aprofitant el lliurament dels premis que porten el nom de Blasco Ibáñez, el president ha recordat que l’escriptor valencià era “un home d’acció” que “no es limitava a la contemplació ni la queixa”.

En aquest sentit, ha afirmat que “els seus llibres no eren només una crítica social, des del naturalisme, cap a una realitat injusta”, sinó que anaven més enllà i aportaven propostes transformadores.

“L’autor de ‘La barraca’ no sols tenia una ploma brillant i una oratòria excel·lent”, sinó que “va connectar tan bé amb la ciutadania del seu temps perquè va ser capaç, sobretot, d’infondre’ls esperança en una realitat diferent i més justa”, ha defensat el president.

“Enfront de la por, confiança; enfront del pessimisme, esperança; enfront del crit, paraula”, ha subratllat Puig.

Les persones premiades

El president ha participat en el lliurament de la ‘ploma de plata’ a les persones premiades de les edicions de 2019 i 2020.

En l’edició de 2019, el jurat ha reconegut en la categoria de poesia a David Acebes amb el primer premi; a Jesús Moreda, amb el segon, i a Héctor Rico, amb el tercer. En la categoria narrativa, ha obtingut el primer premi Antonio Prima; el segon, Hasbia Mohamed Aomar, i el tercer, Ana Fernández de Córdova.

En l’edició de 2020 han sigut premiats amb la ‘ploma de plata’ en la secció poètica Manuel Giménez, amb el primer premi; Fernando Robles, amb el segon, i Encarna Beltrán-Huertas, amb el tercer, mentre que en la modalitat de narrativa el primer premi l’ha obtingut Luis Auñón; el segon, Norma Graciela González, i el tercer, Antonio Manuel Lucena.

Durant l’acte s’ha llegit una felicitació del president del Govern, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat per la recepció de la ‘ploma d’or’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 3 =

Informacion coronavirus