caixa popular

Puig i Urkullu demanen al Govern que replantegen la gestió dels ports per a guanyar agilitat i desburocratización

La trobada amb Urkullu marca l’inici de nova relació amb el País Basc que abasta també aspectes relacionats amb la cultura, el turisme o l’educació

Puig i Urkullu demanen al Govern que replantegen la gestió dels ports per a guanyar agilitat i desburocratización
17/05/2017 -

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que demanarà al Govern central que transferisca la gestió dels ports a les comunitats autònomes, ja que considera que així guanyaran en “agilitat” i “desburocratizació”.

Puig s’ha expressat en aquests termes després de la reunió mantinguda aquest dimarts amb el lehendakari del Govern basc, Iñigo Urkullu, a Vitòria-Gasteiz, la primera que manté un president de la Generalitat valenciana en Ajuria Enea.

“No té cap sentit que els ports estiguen centralitzats ni tampoc que existisca un ens a Madrid que limite la competitivitat i el desenvolupament dels ports”, ha assegurat Puig, qui ha avançat que es tracta d’una reivindicació compartida pel lehendakari, per la qual cosa van a “treballar junts institucionalment” per a exigir que la gestió dels ports depenga de les comunitats autònomes.

En aquest sentit, ha assegurat que aquesta transferència redundaria en una major “eficiència” i serà positiva per al desenvolupament econòmic de les autonomies. A més, també ha recordat que es tracta d’una exigència de la pròpia Autoritat Portuària de València i d’un model que ja s’ha dut a terme amb èxit en altres països com Alemanya.

Durant la trobada, que el cap del Consell ha qualificat com “molt satisfactori”, també s’ha abordat la necessitat d’impulsar el corredor ferroviari Càntabre-mediterrani perquè forme part de l’agenda de l’Estat.

“Es tracta d’un corredor fonamental per a les nostres economies, que ha passat desapercebut durant massa temps”, ha manifestat Puig, qui ha afegit que les deficiències relacionades amb aquesta connexió estan suposant un seriós hàndicap pel creixement de les economies basca i valenciana.

“El País Basc compra més a la Comunitat Valenciana que al Regne Unit i, malgrat açò, les relacions que existeixen entre els nostres territoris són bastant pitjors que amb aquests països”, ha criticat Puig sobre aquest tema.

És per açò que tots dos governs autonòmics han manifestat la seua intenció de col·laborar per a reclamar l’activació d’aquest eix ferroviari tant davant el Govern central com davant la Unió Europea, a fi de que els 13.500 milions d’euros que costaria la infraestructura “es puguen executar en els pròxims anys”.

Nova etapa de relacions

Després d’aquesta trobada en Ajuria Enea, la seu del Govern basc, Puig ha assenyalat que “era absurd i irracional que no hi haguera una relació de normalitat institucional entre el Govern basc i el valencià”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu valencià ha confirmat que la reunió també ha servit per a “obrir un nou espai de col·laboració que va més enllà de l’econòmic, i que té a veure amb el desenvolupament de l’amistat entre el poble basc i el poble valencià a través de la cultura, el turisme i experiències en l’educació o qualsevol àmbit social”.

Finançament autonòmic

En relació amb l’actualització del contingent basc, el President ha defensat que hi haja “singularitat entre territoris, però igualtat entre ciutadans”, i ha assegurat que el vertader problema resideix que el Govern central segueix sense resoldre la insuficiència de les comunitats autònomes del règim comú.

Així mateix, ha acusat al Govern d’Espanya d’intentar enfrontar a les comunitats autònomes a través dels seus problemes econòmics i li ha instat a dur a terme la reforma del sistema de finançament autonòmic a la qual es va comprometre en la Conferència de Presidents.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats