25n
25N
25N

Puig exigeix a Sánchez "estudiar de nou" que tota la Comunitat Valenciana passe a fase 1: "Lleialtat no és submissió"

Mostra “sorpresa” davant la incorporació del criteri dels PCR: “No de poden canviar les regles del joc a meitat de partit”

Puig exigeix a Sánchez "estudiar de nou" que tota la Comunitat Valenciana passe a fase 1: "Lleialtat no és submissió"
10/05/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que es “estudie de nou” el pla que va presentar el govern valencià perquè tota la Comunitat Valenciana passara a la fase 1 i que es “revertisca al més prompte possible” la decisió que 14 departaments seguisquen en fase 0. “Lleialtat no és submissió”, ha subratllat.

Així s’ha pronunciat en una compareixença després de participar aquest diumenge en la videoconferència del president de Pedro Sánchez, amb els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a tractar la crisi del coronavirus. Al costat d’ell ha comparegut també la subdirectora general d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, Herme Vanaclocha.

Puig ha afirmat que vol “evitar crispacions innecessàries” perquè buscar la confrontació “seria summament irresponsable” i “mai serà ací”, però ha insistit que la Generalitat “discrepa” de la decisió que no haja passat tota la Comunitat Valenciana a la fase 1. “Cap partidisme s’interposarà en els interessos generals de la Comunitat Valenciana”, ha recalcat.

No obstant això, el cap del Consell considera que “no s’ha justificat la decisió del Ministeri amb criteris tècnics”. “Els valencians hem fet els deures i en qualsevol estadística es pot comprovar”.

De fet, ha avançat que aquest mateix diumenge estaria disponible en la web de la Conselleria de Sanitat Universal l’informe tècnic que la Comunitat ha presentat al Ministeri amb les dades de tots els paràmetres que es requerien i que diu “clarament que sí que és possible que tota la Comunitat Valenciana passara a la fase 1”.

Es tracta d’un document de 234 pàgines que, segons ha lamentat, s’ha desestimat en part amb solo unes paraules –“factors associats a la transmissió del virus”–, per la qual cosa ha reclamat ja “per activa, passiva i parafràstica” una resposta per escrit del Ministeri que justifique la decisió. “No és seriós ni rigorós” que no es done una contestació per escrit”. “No ens agradarien explicacions per píndoles”, ha avisat.

“CANVIAR LES REGLES DEL JOC A MEITAT PARTIT”

Aquest mateix diumenge, el director del Centre de Coordinació d’Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, apuntava que en la Comunitat Valenciana “hi havia un nombre no negligible de casos sospitosos als quals encara no se’ls havia pogut fer un test diagnòstic”.

Davant això, la subdirectora general d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, Herme Vanaclocha, ha mostrat la seua “sorpresa” perquè segons ha assegurat la Comunitat Valenciana “ha complit el protocol rigorosament” i s’han fet PCR als qui presentaven “símptomes per a hospitalització” i no a persones amb símptomes lleus perquè així ho marcava el protocol nacional. És a partir d’aquest dilluns, 11 de maig, quan el protocol diu que han d’estendre’s a persones amb símptomes lleus.

Per a Puig, “la qual cosa no es pot és canviar les regles del joc a meitat partit” i ha exigit saber “amb claredat” els criteris que s’exigeixen per a canviar de fase. “No es tracta de criticar a Simón ni a ningú però sí que explicitar la necessitat de transparència”.

“Hauran d’explicar els motius pels quals en un moment donat han canviat dels criteris”, ha insistit Puig. “No volem que aquest ‘modus operandi’ siga una normalitat, no és seriós dir que es compleix i després canviar els paràmetres”. A més, “la comparació amb altres CCAA aquesta vegada és molt odiosa”, ha agregat.

CAPACITAT PER A TRIPLICAR PCR

Vanaclocha ha precisat que en l’actualitat s’estan fent uns 3.000 proves al dia per part de les institucions públiques i la Comunitat Valenciana té capacitat per a duplicar i fins i tot triplicar aquesta xifra. És més, encara que segons el protocol nacional no calia fer proves als casos lleus, en la Comunitat s’han fet a un 30%.

El número d’anàlisi PCR en cada CCAA està relacionat amb la incidència (casos per habitant) de la malaltia en cada territori. El Ministeri defineix els protocols per a fer les proves PCR centrat en les anàlisis a persones amb símptomes, i seguiment de casos i contactes. A partir del dilluns, s’estenen també a tots els casos lleus.

Això explica que regions amb poca població i molts contagis hagen fet més proves que altres més poblades i menys afectades, han explicat fonts de Presidència.

Si es comparen el País Basc i la Comunitat Valenciana, el primer té una incidència acumulada de 596 casos per 100.000 habitants i ha notificat 13.543 positius (a 7 de maig) i 125.183 PCR. Per part seua, la Comunitat Valenciana té una incidència quasi tres vegades inferior: 214 casos per 100.000 habitants, 13.179 casos i 133.533 PCR. Amb menys casos, ha fet 8.300 més PCR.

Per a Puig, les dades de la Comunitat “conviden a cert optimisme”, perquè, entre altres qüestions, “ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagis totals” i el “lloc 12 de 17 en la taxa de mortalitat”. “La societat valenciana no ha suspés cap examen ni ha fet res mal” i que, encara que “tot es pot millorar”, es complien “tots els criteris tècnics que s’havien exigit”, ha insistit.

COGOBERNANÇA I UNITAT D’ACCIÓ

“La Generalitat, des de la lleialtat, discrepa” de la decisió del Govern de no passar a fase 1 i “així li ho ha traslladat al Ministeri” i aquest diumenge al president Pedro Sánchez. “He exigit que s’estudie de nou el nostre pla, que es revise i es revertisca al més prompte possible aquesta mesura”, ha explicat Puig.

La Comunitat Valenciana “ha sigut comprensiva” amb la manera d’actuar del Govern d’Espanya i “sempre” ha defensat la “unitat d’acció”. “I ho continuem creient, però és necessària la cogobernança”, ha reclamat, al mateix temps que ha exigit “transparència, reciprocitat i regles objectives”, perquè “cada decisió ha d’estar fonamentada amb dades i anàlisis objectives”, ha defensat.

DEMANA DISCULPES A EMPRESARIS I AUTÒNOMS

Ximo Puig s’ha dirigit als “milers d’empresaris i autònoms valencians que ja havien adaptat els seus negocis a la fase 1 i que tenen motius per a queixar-se”. Els ha demanat disculpes i ha reiterat: “Estàvem convençuts que complíem amb els criteris objectius, perquè això és el que nosaltres havíem pogut parametritzar”.

El cap del Consell ha assegurat que “comparteix el seu malestar per les seues expectatives frustrades” i ha defensat que la Comunitat “necessita obrir-se ja”, això sí, “sense relax social”, perquè el virus és ací i hem d’augmentar les prevencions necessàries per a no tirar per terra tot l’aconseguit amb tant de sacrifici”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + quatre =