Puig: "És hora de passar a l'acció i apostar per la ciència perquè en això ens va la vida"

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mantingut aquest divendres que és "hora de passar a l'acció" i apostar "per la ciència, per la investigació i per l'emprenedoria innovadora" perquè, ha advertit, "en això ens va la vida".

Puig, en el seu discurs en l'acte de proclamació dels guanyadors dels guardons Jaume I, ha admés que "les institucions en el seu conjunt hem fallat" perquè "no vam atendre prou l'obligació de donar una resposta científica, com portaven aquests Premis tres dècades avisant-nos, per a tindre un futur més just, avançat i sostenible".

"Tots deguérem sentir-los més, sentir-los millor, però no és hora de laments sinó que cal passar a l'acció i ara, 32 anys després, necessitem prestigiar a la ciència i a la investigació des d'una visió col·lectiva per a eixir millors i més fortes d'aquesta difícil conjuntura", ha constatat.

Així, Puig ha assenyalat que "hem comprovat a colp de força" la "descarnada urgència del present", de trobar una vacuna que "ens protegisca la salut i ens permeta recuperar el benestar", la qual cosa necessita "molt esforç, finançament i suport" per a salvar el nostre sistema que ha caigut "com un castell de naips per un efecte papallona: en l'altre confí algú ingereix un animal infectat i desencadena un milió de morts i conseqüències econòmiques incalculables".

Per això, ha defensat que "l'única resposta vàlida" a la pregunta que es formulen la Fundació Jaume I de si hi haurà vacuna per a la nostra ciència, és que "ha d'haver-la", ha d'haver-hi eixa vacuna en manera de "retenir el talent dels nostres científics, arribar a un 2% del PIB real per a ciència i eliminar les traves burocràtiques i facilitar l'emprenedoria.

"S'han acabat les excuses per decència i per intel·ligència", ha recalcat Puig, que ha advertit: "en la ciència hem de sembrar ja per a poder recollir quan siga peremptori. En cas contrari, la collita no arribarà a temps".

En eixe sentit, ha assenyalat que la ciència i la innovació han de ser l'altra pota "fonamental" de l'Estat del benestar al costat de l'educació, sanitat, dependència i les pensions, perquè, ha argumentat, "la ciència salva vides, famílies, ocupacions i societats".

PROGRÉS SENSE DRECERES

Puig ha reclamat no caure en el "derrotisme ni en la resignació", i ha recordat que Marie Curie ja va avisar que "el camí del progrés no és ràpid ni fàcil". "És cert --ha constatat el president-- no serà ràpid ni fàcil alçar-nos d'aquest colp rebut. Però no hi ha dreceres al progrés".

En eixe sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana ha augmentat el seu nombre d'investigadors un 11% en tres anys, més de 1.200 investigadors nous de reforç, i que en 2018, última dada oficial, es va destinar l'1,05% del nostre PIB en R+D+i. "Hem avançat, però encara queda molt camí per recórrer", ha evidenciat.

A més, ha recordat que s'implantaran mesures pioneres com l'Estratègia Valenciana d'Intel·ligència Artificial o com el Pla GenT, amb el qual s'ha atret 51 investigadors d'excel·lència a la Comunitat, es crearà una institució valenciana d'excel·lència internacional amb seu a Castelló, que s'estendrà per tot el sistema científic per a atraure talent d'investigadors, i l'Agència Valenciana de la Innovació, amb 27,1 milions de pressupost, continuarà creixent per a convertir-se en un far de la nostra economia postpandèmia.

"Ara, sens dubte, és el temps de la ciència: de la transformació digital, energètica i empresarial", ha corroborat. Per això, ha subratllat que "si les retallades no són una eixida a aquesta nova crisi, menys encara poden ser-lo les retallades en ciència, investigació i innovació". "No hi ha dreceres al desenvolupament", ha insistit.

De fet, ha recalcat que en aquesta pandèmia, la innovació està sent una eina "fonamental per a minimitzar danys i protegir-nos" enfront del virus amb la intel·ligència artificial, que rastreja el compliment del confinament, amb l'anàlisi pionera d'aigües residuals, que indica la presència de la covid o amb la reconversió innovadora de moltes indústries, que fabrica els equips de protecció necessaris.

"La innovació ens ha salvat i ens està salvant vides, per tant, no era el futur, era el present el que ens jugàvem amb el nostre desenvolupament científic i la nostra capacitat innovadora", ha recalcat Puig, que ha remarcat que seria de "necis no caminar cap al Pacte per la Ciència ens continua esperant".

Destacats