25n
25N
25N

Puig, disposat a estudiar nous impostos 'verds' però amb coherència

Puig, disposat a estudiar nous impostos 'verds' però amb coherència
01/10/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit aquest dijous a Compromís i Unides Podem que està disposat a estudiar l’entrada de nous impostos ‘verds’ en els pressupostos de 2021, però sense oblidar que aquest tipus de fiscalitat no és una cosa nova en la Comunitat Valenciana i que “s’ha de fer amb una certa coherència general” i en coordinació amb el Govern per a evitar “contradiccions” entre comunitats autònomes.

Perquè tiren avant els comptes, el també líder del PSPV ha demanat que no hi haja “cap maniqueisme”, recordant que hi ha un acord de govern entre els tres partits i que “es pot parlar amb tothom, sempre tenint en compte l’interés dels valencians”.

En la sessió de control en Les Corts, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha preguntat a Puig quines seran les línies generals del projecte de pressupostos per a un any que continuarà marcat per la pandèmia i per la crisi, a més de garantir el suport de la coalició com a soci del Botànic: “Si hi ha acord ‘botànic’, el pressupost es podrà aprovar com des de 2015”.

Això sí, Ferri ha posat l’accent que l’important no és la “foto” dels comptes aprovats a la fi d’any, sinó perquè serviran: “si per als quals esperen cita en un centre de salut o els rics que estan guanyant molts diners malgrat la crisi”. “És el moment de baixar al concret”, ha defensat, sense que el Consell es quede “de braços plegats” en matèria de fiscalitat ‘verda’.

Entre les mesures que planteja la coalició, a través d’una proposta de reforma tributària, figuren nous trams en l’IRPF per als quals guanyen més de 140.000 i 175.000 euros, crear impostos per als bancs i les grans empreses que tenen desenes de pisos buits o un fons extraordinari per a l’atenció primària gràcies a la recaptació de gravar el consum de begudes ensucrades. Segons els seus càlculs, això suposaria entre 50 i cent milions d’euros més per a sanitat i serveis socials.

PODEM DEMANA QUE EL BOTÀNIC NO PERDA EL RUMB

Com a portaveu de Unides Podem, Naiara Davó ha coincidit que els de 2021 no seran uns pressupostos normals i que el Botànic ha de ser “la millor garantia per a protegir a les majories”. “La justícia fiscal és el preu que hem de pagar per una societat justa”, ha reivindicat, cridant que el Consell continue sent “valent, eixe govern que transmet als poderosos que no hi ha privilegis”, i al fet que no “perda el rumb”, siga exemple per a la resta d’Espanya i establisca una política d’ingressos més ambiciosa.

Ximo Puig, en les seues rèpliques, ha coincidit que són uns pressupostos claus en els quals el sector públic ha de posar “tot el que puga” per a eixir de la crisi, “sempre tenint en compte que hi haurà límits pressupostaris”. “Som un govern responsable, com hem demostrat”, ha asseverat, destacant que el Consell va apostar per “canviar les regles del joc” i que els rics paguen més.

“Tot es pot estudiar i parlar”, ha insistit davant la petició de més justícia fiscal, i ha estimat que 1,5 milions de valencians ja paguen menys imposats que abans mentre uns 60.000 rics destinen més. Amb tot, ha remarcat que els canvis en impostos requereixen sentit comú i d’harmonització a Espanya perquè “no es pot improvisar en un moment en el qual les empreses necessiten inversió”.

Sobre la fiscalitat ‘verda’, el president ha recordat que la Comunitat va ser “la primera autonomia” que en els anys 80 va introduir un impost per a aigües residuals, amb el que no és una cosa que “comence ara”. “S’ha de fer amb una certa coherència general, si hi ha un debat a Espanya seria bo que es coordinara perquè no hi haguera contradiccions”, ha sostingut.

En general, ha garantit que les línies del pressupost de 2021 estaran basades a reforçar la sanitat, els serveis socials i l’educació i en la reactivació econòmica per a generar un territori “amable” on invertir. “Aquesta crisi tan brutal no pot tapar la crisi climàtica”, ha reivindicat, i ha promés que lluitaran per això “amb tota la consciència que és un moment complicat”.

Per part de l’oposició, el diputat de Vox José María Llanos ha preguntat sobre quina previsió té sobre la situació de la Comunitat per a l’any vinent, al que Puig ha respost que depén de l’evolució de la pandèmia però, en tot cas, és “continuar amb l’esforç per a baixar la corba de la segona onada, treballar per a reforçar el sistema de salut” i tindre “un pressupost que servisca a la causa general dels valencians”.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × cinc =