25n
25N
25N

Puig: "No cal jugar amb el turisme, demane discriminació positiva i flexibilitat"

Puig: "No cal jugar amb el turisme, demane discriminació positiva i flexibilitat"
05/05/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat aquest dimarts que el turisme és un dels eixos estratègics per a la recuperació i cal actuar “amb celeritat” perquè estan en joc “centenars de milers de llocs de treball i el progrés” de la societat valenciana: “No cal jugar amb el turisme, demane discriminació positiva i flexibilitat perquè tinguem un turisme segur: Mediterrani viu i segur”.

Així s’ha pronunciat Puig durant la seua videoconferència en el Fòrum Alacant, organitzat pel Diari Informació, en la qual s’ha referit a les 10 lliçons que, al seu judici, deixa la pandèmia del coronavirus, i als 10 reptes a afrontar a curt, mitjà i llarg termini per a pal·liar la crisi derivada de l’emergència sanitària.

Ha situat com el primer dels reptes a abordar el turisme de la Comunitat, que “necessita un pla”. Aquest sector, que representa quasi el 16% del PIB valencià, necessita una actuació ràpida i la concertació amb el sector. Sobre aquest tema, ha dit, les comunitats autònomes proposen una iniciativa turística espanyola que sume incentius “des d’una visió estratègica”.

A més, també ha incidit en la idea que es vehicule una “garantia europea” per a “harmonitzar la credibilitat i la seguretat sanitària” dels desplaçaments.

Preguntat sobre si es podrà salvar d’alguna manera la campanya d’estiu, Puig ha explicat que serà una campanya “extraordinàriament difícil” però des del Consell no estan “disposats a renunciar a res” i es treballa amb el sector i el conjunt de les administracions per a veure com garantir la seguretat en una part fonamental com és l’oferta de sol i platja.

Respecte a si és moment per a la diversificació d’aqueixa oferta, ha assenyalat que es porta treballant des de fa temps en aqueixa línia per a generar nous productes, però ha advertit que “no s’ha de contraposar el sol i platja a altres models, es tracta d’anar sumant” i fer-ho “sense menysprear cap model” i sense precarització.

A més del turisme, el ‘president’ ha situat com a segon repte la necessitat d’evitar “que els ERTO es convertisquen en EROS” donant totes les facilitats possibles a les empreses, i també ha al·ludit a la reindustrialització de la Comunitat, especialment referent a la seguretat sanitària i alimentària.

Precisament el quart repte depén de fer costat al sector agroalimentari, ha subratllat, que ha “respost i evitat conflictes” en aquesta crisi: “No ens podem acordar de Santa Bàrbara només quan trona”. Puig també s’ha referit a la necessària reactivació econòmica de la regió amb intel·ligència i des de la col·laboració publicoprivada sempre amb el gran objectiu de crear ocupació no precària.

El sisé repte se centra en Europa: “La paraula és Europa, necessitem més Europa”, ha dit Puig. Després de celebrar que s’hagen començat a prendre decisions després dels “titubejos” inicials, ha incidit en el Pla Marshall o Schumann perquè “no és només qüestió de diners, la solidaritat enfortirà la unitat i l’adhesió ciutadana a Europa; en cas contrari estarà tocada de mort”.

D’altra banda, el ‘president’ ha demanat sensibilitat amb una generació “atropellada entre dues crisis”, la de 2008 i aquesta, que “no pot encadenar precarietat i oblit”; i també ha citat com a repte preservar la salut democràtica: “Allunyem el pitjor rostre del fanatisme, la pitjor amenaça és la simplicitat corrosiva: no creem en solucions simples per a situacions complexes”.

Així mateix, ha instat a no oblidar “lluites que estaven en curs” abans de la pandèmia, com el feminisme, la sostenibilitat o la cohesió territorial, i ha tancat el seu decàleg de reptes fent esment a la ciència: “Ha arribat el moment de concedir-li la importància que rares vegades té; tothom espera aqueix gran moment de descobrir una vacuna, però això no brolla del no-res, es necessita finançament i suport”.

LLIÇONS: UNITAT, SERVEIS PÚBLICS I “CURA D’HUMILITAT”

Quant a les lliçons que deixa aquesta crisi històrica, Puig ha al·ludit a la necessitat d’uns serveis públics “forts i amb capacitat de reacció ràpida davant qualsevol adversitat” i especialment d’un sistema sanitari de qualitat perquè “és qüestió de vida o mort”.

També s’ha referit a l’ensenyament que la responsabilitat de la societat ha de ser compartida perquè ni els ciutadans ni els governs per si mateixos poden superar les adversitats, i al fet que el benestar individual “depén del benestar de la comunitat”.

La quarta lliçó, ha continuat el president, és que no es pot dependre exclusivament de les importacions en qüestions estratègiques, que han de quedar fora de les lleis del mercat; i també ha quedat en evidència que “hi ha treballadors essencials que abans eren invisibles” perquè la societat “havia arraconat en els últims anys a l’últim esglaó a professions que no exigeixen un títol universitari”.

Així mateix, la protecció social “s’ha revelat clau” i permet assegurar la cohesió social, i també ha al·ludit al fet que “la gestió responsable, concertada i sense aparador” és el model que han de seguir tots els governs.

La huitena lliçó, per a Puig, és que és més el que uneix que les separa als partits, els territoris i la societat en si, i “la unitat demostrada als balcons és el millor reflex”.

La crisi també ha sigut “una cura d’humilitat” en un món com l’actual i, finalment, ha deixat clar com a desena lliçó que “el planeta parla, envia senyals” i no cal caure en el negacionisme.

HOSPITALS DE CAMPANYA

Preguntat pels hospitals de campanya i per què no es va optar per un model similar a l’hospital d’Ifema a Madrid, Puig ha reiterat que la seua aposta va ser per ampliar hospitals de referència abans que impulsar altres més llunyans i ha indicat que a Alacant, per exemple, va haver-hi un moment en què les previsions d’impacte de la Covid-19 eren molt majors que les que s’han donat finalment.

En tot cas, ha reiterat que la pandèmia segueix present i aquests hospitals serviran i “han vingut per a quedar-se durant bastant temps” i se li traurà “el millor rendiment possible per a la millora sanitària”.

Preguntat sobre el suport al sector agrari, ha apostat per reforçar la presència de productes autòctons i l’estima dels mateixos per part dels ciutadans, a més d’assegurar que continuarà incidint davant Brussel·les sobre la necessitat que hi haja reciprocitat en les garanties sanitàries a productors de tercers països.

Respecte a la realització de tests massius, ha incidit en què cal tindre clar que “no són una vacuna” i l’únic que té demostrada major fiabilitat és la PCR, que es multiplicaran”, ha dit, utilitzant tots els instruments a l’abast i col·laborant amb l’àmbit universitari i també privat.

Així mateix, Puig ha sigut preguntat sobre si en les circumstàncies actuals és bon moment per a la reversió d’hospitals que queden encara sota gestió privada i ha assenyalat que la vocació del Consell continua sent que la gestió sanitària ha de ser pública, més enllà que es treballe amb la sanitat privada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =