25n
25N
25N

Puig diu que "s'encapsularan" els rebrots amb detecció precoç

Puig diu que "s'encapsularan" els rebrots amb detecció precoç
14/06/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat aquest diumenge que la Comunitat Valenciana no tindrà “capacitat legal” per a tancar-se a l’arribada de turistes de comunitats autònomes en les quals es detecten rebrots de coronavirus, sinó que aquests  “s’encapsularan” mitjançant la detecció precoç i el rastreig de contactes.

Així ho ha explicat, a preguntes dels mitjans, després de participar en la reunió del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a tractar la crisi del coronavirus.

Interpel·lat sobre la futura arribada de visitants d’altres països i comunitats autònomes i, en concret, per la postura del govern de Galícia que ha demanat “poder regular la mobilitat” després del 21 de juny i pactar “fórmules” sobre els viatges entre regions amb situació epidemiològica diferent, Puig ha recordat que la setmana vinent acaba l’estat d’alarma i s’alcen les restriccions a la normalitat.

En aquest nou escenari, ha indicat el president, s’ha d'”actuar amb la màxima prudència” i el “factor de responsabilitat és bàsic” perquè “en tot l’espai espanyol es podrà circular amb absoluta normalitat”, encara que “es pot plantejar en un moment determinat fer ús de la llei general de sanitat” per a “alguna mena de mesura concreta de confinament concret”. Puig ha asseverat que “si hi ha llibertat de moviments és una llibertat incontrolable” però ha insistit que “una societat sense riscos no existeix”.

Ha apuntat que “la Comunitat Valenciana no té capacitat legal de tancar les fronteres” i que el “l’únic mecanisme que existia de restricció de mobilitat és l’estat d’alarma”, si bé ha matisat que existeix la possibilitat de “en determinats moments” decretar “un confinament puntual en algun lloc”.

“Les comunitats autònomes no tenim capacitat de restringir la circulació, l’itinerari és la detecció ràpida”, ha insistit, abans d’assenyalar que els rebrots s’atendran en els seus límits territorials.

En aquesta línia, ha insistit que “es tracta fonamentalment de la detecció precoç” i ha fet també recalcament en el rastreig de contactes dels contagiats, als quals s’ha de fer proves PCR. En aquest sentit, ha assegurat que es reforçarà l’assistència sanitària en les zones de major afluència de turistes, una mesura que es duu a terme “tots els anys” però “aquest any més”.

Així, ha subratllat que la previsió és que quan hi haja un cas es puga detectar “de manera precoç” i “fer tota la xarxa de contactes que puguen encapsular el problema” i que eixe és l'”element fonamental”.

S’ha referit a més al fet que el Ple del Consell va aprovar el divendres el decret que regula les normes de seguretat i coordinació d’emergències per a les platges de la Comunitat Valenciana, que crea el Catàleg Especial de Platges de la Comunitat Valenciana que classificarà aquests espais per risc i grau de protecció. Ha destacat que els ajuntaments, en col·laboració amb l’administració autonòmica, poden fer plans de contingència i que s’haurà de fer “un esforç de corresponsabilitat” per a traslladar les “bones pràctiques” a altres municipis.

Quant als turistes internacionals i l’anunci que alçaran els controls de les fronteres de la Unió Europea a partir del 21 de juny, ha celebrat que “això avançarà la reactivació del turisme valencià”. Sobre si en concret es contemplen mesures com les establides a Balears, Puig ha assenyalat que l’illa té “un factor diferencial favorable” per a fer un seguiment dels estrangers que arriben, ja que no es pot accedir per via terrestre.

Puig ha indicat que les mesures en el pla aeroportuari “es plantejaran de manera comuna” al costat de la resta d’Espanya. En aquest punt, ha destacat la col·laboració amb Creu Roja per a reforçar mesures de control en l’aeroport d’Alacant, com a controls de temperatura.

Ha defensat que s’ha d’avançar en un protocol europeu sanitari amb mesures “bàsiques de control” que proporcionen la “màxima seguretat possible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × un =