25n
25N
25N

Puig destaca la "resiliència" del sector ceràmic i la seua aposta per la sostenibilitat i la innovació per a afrontar els "reptes del futur"

El president de la Generalitat ha assistit juntament amb la ministra d’Indústria a la presentació de l’Impacte socioeconòmic i fiscal del sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya

Puig destaca la "resiliència" del sector ceràmic i la seua aposta per la sostenibilitat i la innovació per a afrontar els "reptes del futur"
22/02/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha destacat la “resiliència” del sector ceràmic de Castelló i la seua aposta per la sostenibilitat i la innovació, per a afrontar amb èxit les dificultats generades per la pandèmia i els “reptes de futur”.

El president ha fet aquestes declaracions després d’assistir al costat de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, a l’obertura de la jornada en la qual s’ha presentat l’estudi ‘Impacte socioeconòmic i fiscal del sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya’, i a la qual també ha assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. L’informe presentat ha estat realitzat per la consultora PWC, a petició d’ASCER, i finançat per la Generalitat, a través de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

Durant la seua intervenció, el president ha destacat la “resiliència natural” del sector de la ceràmica, fonamental en l’economia valenciana i en l’economia espanyola, assegurant que, en una situació tan complexa com l’actual, ha sabut resistir i ha tingut la capacitat de continuar exportant, pese a l’augment del proteccionisme.

En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat de “fugir” de la “mirada proteccionista” i d’apostar per una política industrial comuna a Europa, amb la finalitat d'”enfortir la indústria” i de “garantir una societat cohesionada i avançada”.

Puig ha assegurat que “Europa ha reaccionat” i per primera vegada en molts anys “el sentiment europeista va més enllà de la literatura”, i representa l'”esperança” en un moment en què “hem de ser capaços de treballar conjuntament amb altres països amb els quals compartim una realitat comuna”.

A més, ha incidit en què la indústria ceràmica està demostrant la seua capacitat de competir, a través de la qualitat, de la innovació i del talent, la qual cosa li ha permés afrontar amb èxit les dificultats generades per la pandèmia.

Aposta per la sostenibilitat i la innovació

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig s’ha referit a la sostenibilitat i la innovació com els reptes de futur d’aquest sector, i de tot el model productiu de la Comunitat Valenciana, que es troben alineats amb les estratègies que planteja el pla de transformació del Govern d’Espanya i amb la posició de la Unió Europea.

Per al president, la descarbonització és “l’aposta per la qual hem d’acompanyar al sector” perquè no li supose un “llast en el seu competitivitat”. Així mateix ha assegurat que és “absolutament imprescindible” accelerar els processos verds com els projectes associats a l’aplicació de les energies renovables, l’Estratègia de l’Hidrogen Verd o l’Aliança Valenciana de Bateries, presentada la setmana passada.

En aquest sentit ha insistit en la necessitat de compassar la descarbonització amb la viabilitat de les empreses, atés que el sector ceràmic “està clarament destinat a transitar en aquesta dècada cap als objectius de sostenibilitat i descarbonització i, al mateix temps, garantir la seua competitivitat”.

Per a això el president ha mostrat el compromís de la Generalitat i el del govern d’Espanya amb ASCER per a fer costat a aquest sector fonamental en l’economia de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, el president ha anunciat que en les pròximes setmanes mantindrà una reunió amb el president d’Emília-Romanya, regió del nord d’Itàlia amb indústria taulellera, per a intentar formalitzar una posició comuna davant la Unió Europea respecte de la sostenibilitat en el sector ceràmic, també en el marc del suport dels governs tant italià com espanyol.

Aliança publicoprivada

El cap del Consell també s’ha referit a la necessitat de mantenir una “aliança” entre les administracions i amb el sector industrial, amb la finalitat d'”alinear-nos en una direcció única cap a la dècada de les oportunitats”. “Estem en un moment de dificultat, però al mateix temps és una finestra d’oportunitats extraordinària”, ha manifestat.

Finalment, ha assegurat que “aquesta dècada suposarà una acceleració enorme” en els reptes pendents i que “ara tenim l’oportunitat d’escometre” com la digitalització, la transició ecològica adequada i el posicionament en una societat inclusiva “en la qual hi ha oportunitat per a tots”, ha manifestat.

Pacte d’Estat per la indústria

Per part seva, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto ha assenyalat la necessitat d’aconseguir un pacte d’Estat per la indústria en aquesta legislatura, “que d’estabilitat i aconseguisca reforçar les capacitats productives, generar ocupació i situar Espanya en aquest gran objectiu d’augmentar el pes de la indústria en la nostra economia”.

En aquest sentit, ha assegurat que el grup de treball creat per a elaborar les bases d’aquest pacte aprovarà aquest dilluns el primer esborrany que es traslladarà al fòrum d’alt nivell de la indústria espanyola per a la seua aprovació i posterior presentació als grups parlamentaris.

Per a la ministra, “és sens dubte una excel·lent notícia que esperem que compte amb el suport de tots dels grups polítics de les associacions empresarials i sindicals, perquè és el moment de treballar pel futur de la indústria i de convertir la crisi en una oportunitat per a reactivar la indústria valenciana i espanyola”.

Durant la seua intervenció, Maroto ha agraït la col·laboració que tant el sector ceràmic com tot el teixit empresarial valencià i la Generalitat va oferir al Govern d’Espanya durant la pandèmia, i ha destacat que el treball conjunt del sector públic i privat permetrà que 2021 siga l’any de la recuperació.

Així mateix, ha assegurat que el sector ceràmic serà un actor rellevant i estratègic per la seua capacitat per a generar riquesa i ocupació de qualitat, per la seua naturalesa exportadora, però sobretot per la seua capacitat d’innovació, recerca i sostenibilitat, fonamentals per a millorar la seua competitivitat.

Finalment, ha assenyalat que en 2020 el sector ceràmic va experimentar un creixement de les exportacions de ceràmica del 4,4%, superant els 3.000 milions d’euros, la qual cosa sens dubte mostra la resiliència d’aquest sector davant una crisi sanitària global generada per la COVID-19, la qual cosa li situa com un sector protagonista de la recuperació econòmica i social en els pròxims anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 10 =